Implicarea FMI in Conceperea si Promovarea Strategiilor de Politica Fiscal-Bugetara a Statelor Membre

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Rolul Fondului Monetar International 2
1.1. Obiectivele si functiile Fondului Monetar International 3
1.2.Asistenta tehnica 4
1.2.1. ,,Pachetul" de politici fiscale 5
1.2.2. Asistenta in domeniul administratiei fiscale 6
1.2.3. Asistenta in domeniul legislatiei fiscale 6
1.2.4. Influenta si eficacitatea asistentei tehnice 7
2.Fiscal Affairs Departament 8
2.1. Activitati ale FAD 9
2.2. Importanta respectarii recomandarilor formulate de FMI 12
3.Studiu de caz- Acordul incheiat cu Romania in 2009 13
3.1. Relatiile Romaniei cu FMI 13
3.2. Asistenta tehnica, asistenta financiara si pregatire profesionala 14
3.2.1. Sectorul fiscal 21
3.2.2. Reforma fiscala 22
3.3.2.1. Restructurarea sectorului public 22
3.3.2.2. Reforma pensiilor 22
3.3.2.3. Legea responsabilitatii fiscale. 23
3.3.2.4. Autoritatile locale 23
3.3.2.5. Intreprinderile publice 23
3.3.2.6. Administratia fiscala 24
3.2.3. Consolidarea fiscala pe tremen mediu 24
Concluzii 26
Bibliografie 27


Extras din proiect Cum descarc?

1. Rolul Fondului Monetar International
Fondul Monetar International, organizatia cea mai valoroasa a acordului de la Bretton Woods din 1944, reprezinta unul dintre cei mai importanti jucatori in Sistemul Financiar International curent avand 185 de tari membre in prezent. A fost infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor, in conditii adecvate de siguranta pentru a ajuta la ajustarea balantei de plati. 
Ratiunea obiectiva de aparitie a FMI deriva din necesitatea existentei unei institutii cu putere de actiune la nivel mondial.De la infiintarea sa, scopurile urmarite de FMI au ramas neschimbate dar operatiunile sale,in vederea atingerii obiectivelor enumerate mai sus, au evoluat pentru a raspunde nivelului cerintelor economiei mondiale in schimbare Mai mult, conform spuselor lui R. Glenn Hubbard, in lucrarea ,,Money, the Financial System and the Economy ", FMI a ,,depasit" asteptarile, lasand sa se vada faptul ca, in unele cazuri, piata internationala poate adopta atributia de a acorda credite guvernelor.
Prestigiul si importanta Fondului Monetar International au crescut de-a lungul anilor, iar astazi joaca un rol important in Sistemul Financiar International.
Alaturi de Banca Mondiala, creeaza suportul necesar guvernelor pentru dezvoltarea strategiilor lor dar nu impune destinatia veniturilor. Fiecare institutie se concentreaza pe aria sa de expertiza. 
Statutul FMI imparte membrii in doua categorii, si anume: membrii originali si alti membrii.Membrii originali ai FMI sunt tarile participante la conferinata de la Bretton Woods din anul 1944 care au dobandit calitatea de membru inainte de 31 decembrie 1945.
Calitatea de membru al F.M.I. este deschisa oricarei tari care se angajeaza sa respecte obligatiile din statutul aprobat.
Evolutia numarului tarilor membre ale F.M.I. scoate in evideanta cresterea inregistrata in perioada 1960-1970 si dupa anul 1990, datorita tarilor cu economie centralizata care au realizat reforme structurale in directia asezarii economiei pe principiile pietei.
Figura nr.1 Evolutia numarului tarilor membre FMI(1945-2005)
Sursa:www.imf.org
1.1. Obiectivele si functiile Fondului Monetar International
Obiectivele Fondului Monetar International reflecta directiile principale ale activitatii sale care sunt formulate din articolul 1 din statut :
a) Promovarea cooperarii internationale prin intermediul unei institutii care ofera mecanisme de consultare si de influenta in relatiile valutar-financiare internationale;
b) Sustinerea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, dezvoltarea ramurilor productive din tarile membre si ocuparea fortei de munca.In vederea realizarii acestui obiectiv, tarile membre se angajeaza sa promoveze si sa incurajeze dezvoltarea productiei si sa elimine masurile protectioniste;
c) Promovarea stabilitatii cursului de schimb si evitarea deprecierii monedelor in scopuri competitive.
d) Facilitarea realizarii unui sistem multilateral de plati privind tranzactile curente din tarile membre si eliminare restrictiilor care stanjeneau dezvoltarea comertului international;
e) Asigurarea accesului tarilor membre la resursele Fondului Monetar International,in scopul eliminarii deficitelor din balantele de plati, in schimbul unor garantii corespunzatoare;
f) Sprijinirea tarilor membre in reducere marimii si a duratei dezechilibrului din balantele de plati.
Fondul Monetar International, in calitate de organizatie interguvernamentala, indeplineste o functie financiara, o functie consultativa si o functie de reglementare.
Functia financiara a F.M.I. se manifesta prin faptul ca se mobilizeaza resurse financiare ce se distribuie tarilor membre, in vederea dezvoltarii comertului international, a promovarii unei politici de schimb stabile si a echilibrarii balantelor de plati.
Funtia consultativa urmareste sa sprijine formulare unor principii cu privire la comportamentul in domeniul relatiilor valutar-financiare, in efectuarea platilor internationale si in utilizarea resurselor financiare in vederea corectarii dezechilibrului din balantele de plati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicarea FMI in Conceperea si Promovarea Strategiilor de Politica Fiscal-Bugetara a Statelor Membre.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!