Impozitarea veniturilor persoanelor fizice în Republica Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 1
Capitolul 1. Prezentarea generala a impozitului pe veniturile persoanelor fizice 
1.1 Impunerea venitului -  necesitate si rol 3
1.2 Tehnici de impunere a venitului net 3
1.3 Tipuri de impozitare 6
1.4 Elementele tehnice ale impozitului 7
Capitolul 2. Impozitarea veniturilor persoanelor fizice in Republica Moldova si analiza de impact 
2.1. Sistemul de impozitare a veniturilor persoanelor fizice 8 
2.2. Cotele impozitului pe venit 9
2.3. Analiza de impact a sistemului fiscal din Republica Moldova 10
2.4. Declararea veniturilor 12
Capitolul 3. Modernizarea sistemului de impozitare in Republica Moldova
3.1. Strategia de dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat pentru anii 2016 -  2020 13
3.2. Problema salariilor in plic si solutii 16
Concluzii 18 
Bibliografie 20
Anexe 21


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Tema acestui studiu se intituleaza: "Impozitarea veniturilor persoanelor fizice in Republica Moldova". 
Actualitatea temei. Pe parcursul a mai multor ani, sistemul fiscal din Republica Moldova s-a modificat considerabil, chiar si daca s-au luat decizii nechibzuite, dupa parerea a mai multor experti, statul incearca sa interprinda masurile necesare pentru a il stabiliza. In Republica Moldova se aplica cele mai mici cote ale impozitului pe venit pentru persoanele fizice nu doar din regiune, dar si comparativ cu alte regiuni. In contextul dat, scopul acestui proiect consta in determinarea tehnicilor de impunere a veniturilor persoanelor fizice, cum este structurat sistemul de impozitare si cum poate fi modificat. 
Baza metodologica a cercetarii a fost compusa din lucrari stiintifice a expertilor din Republica Moldova si tarile vecine, pe probleme legate de: dezvoltarea si gestionarea sistemului de protectie sociala, protectia sociala intre considerente sociale si constrangeri economice, etc. In studiu s-au aplicat metodele de formare a cunostintelor stiintifice: de factori, sistematice, cauzale, de clasificare, etc. Pe parcursul acestui studiu, s-au utilizat metode de analiza comparative, sistematica si statistica precum si metode de vizualizare sub forma de tabele si figuri a indicatorilor si rezultatelor studiului.
Baza informationala a lucrarii a fost formata de acte legislative si normative ale Republicii Moldova si altor tari care reglementeaza sistemul public de asigurari sociale si de asistenta sociala. De asemenea in lucrare sunt utilizate date oficiale a Republicii Moldova prezentate de catre Serviviul Fiscal de Stat al Republicii Moldova, Codul Fiscal, diferite stiri si articole la tema data.
Prezentul proiect este structurat in trei capitole.
In primul capitol, intitulat ,,Prezentarea generala a impozitului pe veniturile persoanelor fizice", am incercat sa ma familiarizez cu notiunea de ,,impozit" si ,, venit impozabil", de rolurile pe care acestea le indeplinesc in economie. De asemenea, am prezentat si am caracterizat trasaturile si functiile sistemului fiscal, iar cea mai importanta trasatura a impozitelor mi s-a parut cea a echitatii impunerii, prin care fiecare platitor, prin plata impozitelor si taxelor, participa la realizarea resurselor bugetare in functie de veniturile sale. Am prezentat, in continuare elementele tehnice ce stau la baza impozitului, principiile impunerii, dar si teoriile privind impozitele.
In cel de-al doilea capitol, cu titlul: ,,Impozitarea veniturilor persoanelor fizice in Republica Moldova si analiza de impact", am prezentat efectele economice ale fiscalitatii, cotele impozitului pe venit (cit oamenii sunt nevoiti sa achite din salariu), cum este constituit sistemul fiscal in RM, care sunt subiectii impunerii, ce impact are acest sistem pentru tara noastra si in final, cum persoanele fizice declara veniturile.
Cel de-al treilea capitol si ultimul capitol, denumit: ,,Modernizarea sistemului de impozitare in Republica Moldova", cuprinde caracterizarea strategiei de dezvoltare a serviciului fiscal de Stat pentru anii 2016-2020, deasemenea estimarea impactului si a costurilor de implementare a strategiei, atit si analizarea riscurilor in procesul de implementare al acestui sistem. Ultimul punct descris este problema salariului in plic (de ce este practicat in RM) si cum poate fi solutionata aceasta problema.
Capitolul 1. Prezentarea generala a impozitului pe veniturile persoanelor fizice
1.1. Impunerea venitului -  necesitate si rol
Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.
Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit.
Sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege.
Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social, cel mai important fiind rolul impozitelor care se manifesta pe plan financar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Pe plan social, rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca prin intermediul lor, statul procedeaza la redistrubuirea unei parti importante din produsul intern brut intre grupuri sociale si indivizi, intre persoanele fizice si cele juridice.
Impunerea veniturilor nete, tinand cont de identificarea acestora (tratamentul diferentiat al veniturilor dupa natura acestora), de cheltuielile necesare realizarii acestora, de acordarea unor deduceri prin care se asigura personalizarea impunerii, de anumite facilitati si scutiri, asigurandu-se astfel un tratament corect si nediscriminatoriu al impunerii, raspunde necesitatii indeplinirii obiectivelor statului, prin asigurarea resurselor bugetare (aceasta fiind finalitatea financiara a impunerii), de distribuire a produsului national brut creat, prin aplicarea unor politici de importanta economico-sociala ( finalitatea sociala).


Fisiere în arhivă (1):

  • Impozitarea veniturilor persoanelor fizice in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I. Acte normative
Articolul 6 din Codul Fiscal, Capitolul 1, Dispozitii generale [Art.6 modificat prin Legea nr.288 din 15.12.2017, in vigoare 01.01.2018] Disponibil:http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm#Articolul%206.
Articolul 12 din Codul Fiscal, Capitolul 1, Dispozitii generale [Art.12 completat prin Legea nr.104 din 09.06.2017, in vigoare 07.07.2017] Disponibil: http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm#Articolul%2012.
Articolul 13 din Codul Fiscal, Capitolul 1, Dispozitii generale [Art.13 modificat prin Legea nr.281 din 16.12.2016, in vigoare 01.01.2017] Disponibil: http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm#Articolul%2013.
Articolul 18 din Codul Fiscal, Capitolul 2, Compozitia venitului [Art.18 modificat prin Legea nr.288 din 15.12.2017, in vigoare 01.01.2018] Disponibil: http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm#Articolul%2018.
Articolul 20 din Codul Fiscal, Capitolul 2, Compozitia venitului [Art.20 completat prin Legea nr.187 din 26.07.2018, in vigoare 07.09.2018] Disponibil: http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm#Articolul%2020.
Articolul 545 din Codul Fiscal Capitolul 72 , Regimul fiscal in cazul aplicarii perioadei fiscale de tranzitie privind impozitul pe venit [Art.545 introdus prin Legea nr.281 din 16.12.2016, in vigoare 01.01.2017]
Disponibil: http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm#Articolul%2054%3Csup%3E3%3C/sup%3E.
II. Webografie
https://Fisc.md
https://sfs.md
https://date.gov.md/ckan/ro/dataset/5248-date-informative-privind-cotele-impozitului-pe-venit -cotele impozitului pe venit
http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm- Codul Fiscal
https://servicii.fisc.md/individuals.aspx - Declararea veniturilor
https://salarii.md/modificari-taxe-si-scutiri-salarii-2020/ -Modificari taxe si scutiri salarii
https://statistica.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=350 -  Anuarul statistic al RM
http://www.contabilitate.md/?mod=article&id=3119 -  info privind impozitul pe ven


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!