Impozitele și taxele locale

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE - 1 - 
CAPITOLUL 1 IMPOZITELE SI TAXELE VERSUS FINANTE PUBLICE - 2 - 
1.1 Conceptul de impozite si taxe publice - 2 - 
1.2 Tipologia impozitelor si taxelor fiscale locale - 3 - 
1.3 Etapele si procedurile de percepere si colectare a impozitelor si taxelor locale - 5 - 
CAPITOLUL 2 IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE-STUDIU DE CAZ - 6 - 
2.1 Prezentarea generala a societatii S.C. Hagi Sport S.R.L. - 6 - 
2.2 Evolutia indicatorilor economici - 8 - 
2.3 Impozitele si taxele locale S.C HAGI SPORT S.R.L - 11 - 
CONCLUZII - 13 - 
BIBLIOGRAFIE - 14 -


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 
Finantele publice reprezinta o componenta foarte importanta a vietii social-economice a fiecarei tari. Problemele fiscale au un rol foarte important in economia de piata. 
Impozitul este acel instrument care are implicatii in sfera economico-sociala, reprezentand intotdeauna un mod de constituire a veniturilor statului. 
O problema importanta avuta in vedere de administratiile locale din Romania reprezinta crearea unui sistem de gestiune a finantelor publice locale si organizarea activitatilor fiscale pe principiile descentralizarii si autonomiei financiare. 
Impozitele si taxele locale devin din ce in ce mai importante deoarece micsoreaza foarte mult dependenta autoritatilor centrale de bugetul de stat. 
Un rol foarte important in realizarea programelor economice si sociale il are politica fiscala. Reglementarile referitoare la contribuabili, impozite si taxe si modalitatile de plata reprezinta sistemul fiscal. 
In Legea Administratiei Publice Locale este prevazut: "autoritatile administratiei publice locale au fost investite cu dreptul la resurse proprii pe care le pot gestiona potrivit atributiilor prevazute prin lege" 1. 
In politica fiscala sunt cuprinse toate metodele, mijloacele, instrumentele si institutiile care sunt folosite pentru a obtine resurse financiare necesare pentru finantarea cerintelor publice precum si pentru influenta asupra economiei nationale. 
Normele juridice referitoare la asezarea, stabilirea si incasarea impozitelor si taxelor sunt cuprinse in legislatia fiscala. Normele juridice fiscale sunt cele care stabilesc contribuabilii, obiectele impozabile, bazele de impozitare, asezarea si calcularea impozitelor si sanctiunile acordate pentru nerespectarea obligatiilor fiscale. Constituirea resurselor financiare publice este realizata cu ajutorul impozitelor, taxelor si a contributiilor prelevate de la persoane juridice si fizice. 
1 Legea administratiei publice locale nr. 215 din 23 aprilie 2001 publicata in Monitorul Oficial nr. 204 / 23 aprilie 
2001 ; 
Capitolul 1 Impozitele si taxele versus finante publice 
1.1 Conceptul de impozite si taxe publice 
Impozitul este cea mai importanta si cea mai veche resursa financiara, originile sale fiind legate de existenta statului si a banilor. 
"Impozit, impozite, s. n. Prelevare obligatorie, fara prestatie si nerambursabila, efectuata de catre administratia publica pentru satisfacerea necesitatilor de interes general; dare. -  Impozit direct = impozit stabilit in mod nominal in sarcina persoanelor fizice si juridice, avand ca baza de impozitare veniturile sau averea acestora. Impozit indirect = impozit inclus in pretul de vanzare al unor bunuri materiale si servicii, varsat la bugetul de stat de catre agentii economici, dar suportat de consumatori. (In trecut) Bir. -  Din lat. impositum (cu sensul fr. impot)." Felul in care a fost si este definit impozitul in decursul timpului difera in functie de cum s-a impus si a fost perceput de la o etapa la alta. 
Cu alte cuvinte, impozitul reprezinta acea plata, obligatorie, definita si nereciproca efectuata de catre persoane fizice cat si juridice pentru a sustine cheltuielile publice, in suma si la termenele stabilite prin lege, fara nici o obligatie din partea statului de a presta platitorului un echivalent direct si imediat. 
Trasaturile fundamentale ale impozitului: a) "forma pecuniara; 
b) natura de plata generala; 
c) caracterul definitiv; 
d) caracterul obligatoriu." 
"Taxa, taxe, s. f. 1. Suma de bani care se percepe la anumite marfuri sub forma de impozit. -  Taxa pe valoarea adaugata = impozit general care se aplica pe fiecare stadiu al circuitului de productie al produsului final. 2. Plata efectuata in favoarea bugetului de stat de catre diferite persoane fizice sau juridice in cazul cand acestea se bucura de anumite servicii sau drepturi. Suma de bani care se plateste unei institutii in schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi. -  Din fr. taxe."


Fisiere în arhivă (1):

  • Impozitele si taxele locale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Fiscalitate sinteza curs, Universitatea ,,Andrei Saguna", Constanta, 2020; 
2. Dictionarul explicativ al limbii romane (editia a II-a revazuta si adaugita), Academia 
Romana, Institutul de Lingvistica, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2009; 
3. Legea administratiei publice locale nr. 215 din 23 aprilie 2001 publicata in Monitorul 
Oficial nr. 204 / 23 aprilie 2001 ; 
4. https://administrare.info/economie/1575-definirea%C5%9Fitr%C4%83s%C4%83turileimpozitelor-%C5%9Fi-taxelor; 
5. Legea 227/2015, Capitolul 1, Articolul 454; 
6. https://biblioteca.regielive.ro/referate/economie/impozite-si-taxe-locale-finante202045.html; 
7. http://nancu.ro/wp-uploads/2013/01/Curs-Buget-si-Trezorerie-Publica.pdf 
8. http://www.firme.info/hagi-sport-srl-cui6646915/; 
9. Bilanturile contabile ale S.C HAGI SPORT S.R.L din anii 2015-2019; 
10. Anexa nr. 1, Cap. 2, Articolul 1 din HCL privind stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanta in anul 2021; 
11. Anexa nr. 2, Cap. 2, Articolul 1 din HCL privind stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanta in anul 2021; 
12. Anexa nr. 6, Cap 5 din HCL privind stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanta in anul 2021; 
13. Anexa nr. 9, Articolul 13 din HCL privind stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanta in anul 2021; 
14. Anexa nr. 9, Articolul 4, Punctul 1, Litera b din HCL privind stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanta in anul 2021;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!