Impozitul pe Avere

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. CARACTERIZAREA GENERALA A IMPOZITELOR PE AVERE
Notiunea de impozit in literatura de specialitate, economica si juridica a primit numeroase definitii.
Impozitul este privit ca o contributie baneasca obligatorie cu titlu nerambursabil la bugetul statului de catre persoanele fizice si cele juridice pentru veniturile de care dispun.
In literatura de specialitate impozitul mai este privit si ca un mijloc de realizare a veniturilor publice individualizat si particularizat. 
In interpretarea si definirea termenului de impozit exista numeroase opinii diferite, desi, in toate gasim ca si element comun functionarea statului si efectuarea prelevarilor de tipul impozitelor , pentru a se acoperi cheltuielile efectuate de catre stat cu caracter public.
1.1.Particularitatile impozitelor pe avere ca forma a impozitelor 
In conditiile organizarii comunitatilor umane in forme de tip statal, efectuarea cheltuielilor pentru crearea si functionarea institutiilor de stat a facut si face necesara redistribuirea produsului creat (in sfera activitatilor materiale private) si procurarea de resurse financiare publice acoperitoare, intre care impozitele constituie, prin proportii, arie de manifestare si vechime, forma principala a acestora. Ele au aparut inca din sclavagism, fiind considerate ca primele elemente de finante publice, manifestandu-se in masura in care statul a trecut la prelucrarea, in forma baneasca la dispozitia sa a unor parti din veniturile sau valorile dobandite de persoanele private, in scopul finantarii de nevoi cu caracter public. 
Etimologic notiunea de impozit vine de la termenul 'impositu''din limba latina cu intelesul de cedare a unor sume de bani. Impozitele sunt niste prelevari obligatorii la dispozitia statului, ce obliga contribuabilul sa cedeze parti din veniturile sale cu scopul constituirii fondurilor banesti cu destinatia de finantare nevoilor de consum cu caracter public.Continul economic al impozitelor prevede procesele si relatiile economice de redistribuire in forma baneasca a veniturilor persoanelor private , a PIB-ului dar si a averilor dobandite de acestea , catre stat, pentru satisfacerea nevoilor cu caracter public.
Impozitul fiind principala forma de constituire a resurselor banesti, acesta prezinta si anumite trasaturi definitorii, prin care reuseste sa se diferentieze de celelalte categorii financiare.
Prima trasatura este cea care face referire la contributia baneasca , persoanele fizice si juridice sunt datoare sa participe la formarea fondurilor generate de dezvoltarea societatii dar dupa anumite criterii.
Impozitul se datoreaza pentru veniturile realizate si pentru bunurile aflate in proprietatea contribuabilului si care statul considera ca sunt impozabile.
Caracterul obligatoriu al impozitului este trasatura care se refera la faptul ca persoanele fizice si juridice care obtin venit sunt obligate sa plateasca statului o suma de bani, un anumit procent din suma care o percepe ca venit.
Impozitele sunt datorate conform dispozitiilor legale , in sensul ca nici un impozit al statului nu se poate stabili si percepe , decat cu ajutorul unei legi. 
O alta trasatura importanta este ca se incaseaza cu titlu definitiv si fara contraprestatie directa din partea statului. Impozitele sunt plati ce se fac catre stat definitiv si reprezinta si o modalitate de participare la formarea resurselor financiare publice.
In conceptia clasica , impozitul era privit ca o plata suportata de cetateni pentru serviciile oferite lor de catre stat. A.Smith si D. Ricardo afirmau ca impozitul reprezinta o prelevare din produsul creat in economia reala, pentru acoperirea cheltuielilor generate de functionarea statului , respectiv a intitutiilor sale neproductive. 
Economistul francez, Pierre Lalumiere este de parere ca impozitele pot fi folosite pentru a "incuraja (sub forma exonerarii) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxarii) o anumita activitate economica. Fara sa inceteze de a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, impozitul a devenit un mijloc de interventie in domeniul economic si social". 
Gaston Jeze, este considerat initiatorul finantelor publice si afirma ca impozitul este o prestatie baneasca incasata de catre stat de la particulari, fara voia lor si nerambursabil cu scopul acoperirii nevoilor publice.
In conceptia moderna, insa, abordarea continutului economic al impozitelor tine seama , in mod explicit, de mutatiile survenite in societate, in general si in economie , in special, integrandu-se noilor doctrine politice si economice . Modificarile de ordin conceptual privind impozitul se refera la luarea in considerare , nu numai a caracterului de resursa financiara a statului , ci si a celui de instrument de interventie si influentare asupra evolutiei vietii economice si sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Avere.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!