Inspecția fiscală la societatea SC Mmconstruct SRL

Extras din proiect Cum descarc?

Inspectia fiscala
"Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale." Art.113, alin (1) din Codul de Procedura Fiscala
Inspectia fiscala se realizeaza pe baza urmatoarelor principii: independentei, unicitatii, autonomiei, ierarhizarii, teritorialitatii si descentralizarii.
Inspectia fiscala urmareste raporturile juridice pentru a verifica corectitudinea impozitarii cat si respectarea tuturor obligatiilor fiscale ce revin fiecarui platitor. Inspectia fiscala analizeaza declaratiile depuse de contribuabil, documentele folosite pentru determinarea impozitelor si taxelor, documentele depuse de contribuabil pentru a obtine scutiri, deduceri sau restituiri.
In timpul inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul este obligat sa puna la dispozitia organelor fiscale toate documentele si informatiile solicitate. La finalul inspectiei, contribuabilul trebuie sa respecte masurile prevazute in documentul intocmit cu ocazia inspectiei, in termenele si conditiile prevazute si comunicate. 
Controlul fiscal urmareste sa creasca gradul de conformare fiscala si sa reduca evaziunea fiscala. Aceasta operatiune are ca scop inlaturarea erorilor de impozitare, omisiunile si subevaluarile.
Vectorul fiscal este reprezentat de tipurile de impozite si taxe pentru care contribuabilul trebuie sa depuna declaratii fiscale periodice. Declaratia fiscala este documentul prin care contribuabilul isi stabileste singur obligatiile fiscale de plata.
Perioada supusa inspectiei fiscale este calculata in functie de riscul fiscal identificat. Durata inspectiei fiscale este stabilita de catre organele fiscale si depinde de obiectivele inspectiei. Aceasta nu poate fi mai mare de -  180 zile pentru contribuabilii mari, 90 zile pentru contribuabilii mijlocii si 45 de zile pentru celilalti contribuabili.
Inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa sau contributie cat si pentru alte sume datorate bugetului general consolidate, pentru fiecare perioada supusa impozitarii.
Formele inspectiei fiscale sunt: 
Inspectie fiscala generala, prin care se verifica modul de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale ce revin unui platitor, pe o perioada de timp determinata.
Inspectie fiscala partiala, prin care se verifica modul de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale ce revin unui contribuabil, pe o perioada de timp determinata.
Cele 3 metode de control folosite pentru realizarea inspectiei fiscale sunt:
- Verificarea prin sondaj - se aleg selectiv documente si operatiuni semnificative, cu care s-au calculat, evidentiat si platit obligatiile fiscale.
- Verificarea exhaustiva -  se verifica toate documentele si operatiunile care stau la baza calculului, evidentierii si platii obligatiilor fiscale.
- Controlul electronic -  verificarea contabilitatii prin utilizarea metodelor de analiza, evaluare si testare in mediul electronic.
Inspectia fiscala incepe cu primirea avizului de inspectie, inainte cu 30 de zile de data debutului, pentru contribuabilii mari, si cu 15 zile in cazul celorlalti contribuabili. Avizul de inspectie fiscala este o forma procedurala, si nu un act administrativ. Cu toate acestea, acesta nu poate fi contestat, dar inexistenta sau lipsa cerintelor de forma prevazute de lege pot conduce la nulitatea raportului de inspectie, sau a deciziei de impunere. Contribuabilul poate solicita o singura data amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale, pentru un motiv bine intemeiat, in termen de 5 zile de la data primirii avizului de inspectie fiscala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Inspectia fiscala la societatea SC Mmconstruct SRL.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Codul de procedura fiscala
- Legea nr. 295/2020 
- Studiu de caz -  inspiratie proprie
- https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/legislatie/Norme_m_Cod.htm
- https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/O3710_15_A1_A2.pdf
- https://lege5.ro/Gratuit/geztkmrygy3q/instructiuni-de-completare-si-utilizare-a-formularului-raport-de-inspectie-fiscala-ordin-2082-2016?dp=geytambxgu4timi


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!