Instrumente directe de politică monetară - analiza comparativă România versus Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE .3
1.Politica monetara. Instrumente directe si indirecte ...4
2.Politica monetara in Romania ...5
2.1.Operatiunile de piata monetara ..5
2.2.Facilitatile permanente ..6
2.3.Rezervele minime obligatorii 7
3.Instrumente directe de politica monetara .7
3.1.Plafonul de credit .7
3.2.Creditele directionate 8
3.3.Active lichide obligatorii ...8
4.Operatiuni de politica monetara in Moldova ...8
4.1.Inflatia ...9
4.2.Realizarea tintei inflationiste ...10
4.3.Avantaje si dezavantaje ...11
CONCLUZIE 13
BIBLIOGRAFIE ...14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Importanta ei rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei.
Evolutia politicii monetare este determinata de evolutia sistemului monetar si de evolutia gandirii economice.
Pe parcursul mai multor secole promovarea politicii monetare se reducea la luarea deciziilor de batere a monedei metalice si de emitere a banilor de hartie. Crearea primelor banci centrale (banci cu drept de emisie monetara) a fost influentata de ideea mentinerii paritatii bancnotelor in raport cu metalul pretios si in raport cu bancnotele altor state. Respectiv, obiectivul politicii monetare a fost mentinerea etalonului aur.
Impreuna cu constientizarea ciclicitatii in activitatea economica (sfarsitul sec. XIX -  inceputul sec. XX) s-a modificat si obiectivul politicii monetare, incluzand si supravegherea stabilitatii sistemului financiar. Crizele si panicile bancare au impus bancilor centrale rolul de ,,imprumutator de ultima instanta" si au demonstrat rolul ratei dobanzii in stimularea creditului bancar.
Sistemul rezervelor obligatorii presupune obligatia bancilor de a pastra depozite la banca centrala. Marimea acestor depozite (rezerve) se stabileste in dependenta de suma mijloacelor banesti atrase de la agenti economici si de rata de rezervare.
Atunci cand autoritatea monetara mareste rata de rezervare, bancile sunt obligate sa constituie rezerve suplimentare, micsorandu-se astfel potentialul de creditare a economiei si de creare de depozite noi. In cazul invers, al micsorarii ratei rezervelor obligatorii, bancile au posibilitatea de extindere a activitatilor de creditare.
Unele tari (Canada, Elvetia, Australia) au renuntat la sistemul rezervelor obligatorii.
Cantitatea de moneda aflata in circulatie poate fi influentata si prin modificarea ratei de baza (ratei dobanzii percepute pentru creditele bancii centrale) sau a ratei de rescont (percepute pentru scontarea titlurilor prezentate de banci).
Atunci cand autoritatea monetara coboara rata sa de baza, ea stimuleaza interesul bancilor pentru refinantare, respectiv solicitarea mai multor imprumuturi. Acestea se folosesc pentru creditarea economiei nationale si provoaca majorarea masei monetare. In cazul invers, al cresterii ratei de baza, banca centrala ,,scumpeste" creditul sau, descurajand practica de refinantare si micsorand potentialul bancilor de a credita economia.
1. Politica monetara. Instrumente directe si indirecte
Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitatii economice, ocupare a fortei de munca, stabilitate a preturilor etc.).
Politica monetara contribuie la realizarea politicii economice si prin obiectivele specifice care constau in urmatoarele: 
a) Cresterea masei monetare pana la un nivel optim: acest obiectiv cantitativ se concetizeaza in determinarea de catre autoritatea monetara a unui nivel de crestere a masei monetare, cat mai apropiat de rata de crestere reala a economiei;
b) Mentinerea ratei dobanzii la un nivel corespunzator;
c) Practicarea unui nivel optim al ratei de schimb: aceasta antreneaza echilibre sau dezechilibre ale balantei de plati in functie de aprecierea sau deprecierea monedei nationale;
d) Alocarea optima a resueselor financiare in cadrul economiei: acest obiectiv antreneaza efecte negative, una dintre acestea fiind diminuarea concurentei intre agentii economici si diminuarea reactiei acestora la evolutia ratei de dobanda, iar din acest motiv se remarca o limitare a utilizarii acestui obiectiv al politicii monetare.
Pentru indeplinirea obiectivelor de politica monetara pot fi utilizate instrumente directe si indirecte, intre care este posibila stabilirea urmatoarei distinctii: 
Instrumentele directe sunt reprezentate de masurile care afecteaza, in mod direct, utilizatorii si detinatorii de moneda, inclusiv institutiile financiare; 
Instrumentele indirectesunt utilizate de catre Banca Centrala in relatiile cu celelalte banci si cu agentii nefinanciari; la modul traditional, aceasta categorie de instrumente include instrumente care permit controlul asupra costului si asupra cantitatii de moneda centrala.
Pentru fiecare tip de instrument pot fi urmarite anumite obiective, astfel incat exista posibilitatea clasificarii instrumentelor dupa urmatoarea structura: 
A. Instrumente prin care Banca Centrala furnizeaza si retrage moneda centrala: 
-Operatiunile de open-market si acordarea de credite cu rata variabila a dobanzii pe piata monetara sau financiara;
-Constituirea rezervelor minime obligatorii obisnuite si cele constituite asupra depozitelor si a creditelor;
B. Instrumente care permit si afecteaza direct activele sau pasivele bancilor: 
-Incadrarea creditului bancar sau a finantarilor;
-Controlul emisiunilor de titluri pe piata financiara
C. Instrumente care permit controlul operatiunilor cu strainatatea: 
-Rezervele obligatorii constituite pentru depozitele nerezidentilor;
-Interventiile Bancii Centrale pe piata schimburilor valutare 
Desi obiectivele politicii monetare sunt macroeconomice, este totusi necesara analiza repercursiunii acesteia asupra activitatii bancare, in scopul intelegerii mecanismului de transmitere in economie. In general, relatia dintre politica monetara si situatia bancilor nu se abordeaza decat prin modul de transmitere a politicii monetare si eficacitatea acesteia. Daca se iau in considerare cele doua roluri indeplinite de banca centrala si anume: aplicarea politicii monetare si controlul sistemului bancar, rezulta ca cel de-al doilea obiectiv este subordonat primului si, in mod special, trebuie sa se evite ca interventiile Bancii Centrale sa compromita obiectivele politicii monetare. 
Politica monetara intervine la doua niveluri pentru iesirea din criza: 
La nivelul interventiilor pe care Banca Centrala le efectueaza ca imprumatator de ultim rang: aparitia unei crize bancare necesita o interventie de urgenta a autoritatilor si consta in aporturi de lichiditate pe termen curt, pentru a evita falimentul bancii, declansarea unei panici sau contagiunea altor banci. Banca Centrala indeplineste rolul sau de ultim imprumutator, fie prin deschiderea unei linii de credit, fie prin scontare sau organizarea refinantarii bancilor aflate in dificultate.
La nivelul masurilor macroeconomice: trebuie evidentiat caracterul lor mai discret decat al masurilor bugetare, fiind imposibil de evaluat transferul asupra sistemului bancar.


Fisiere în arhivă (1):

  • Instrumente directe de politica monetara - analiza comparativa Romania versus Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.bnr.ro -  Banca Nationala a Romaniei
www.bnm.org -  Banca Nationala a Moldovei
Silviu Cerna - ,,Inflatia -  repere pentru o sinteza" , B.N.R., Caiete de studii 1/1995
Silviu Cerna -  ,,Banii si creditul in economiile contemporane", Editura Enciclopedica, Colectia Bancii Nationale a Romaniei, 1994
Mugur Isarescu- ,,Economia romaneasca in perspectiva anului 2000", Banca Nationala a Romaniei, 1999
Mugur Isarescu - "Inflatia si echilibrele fundamentale ale economiei romanesti", Banca Nationala a Romaniei, Caiet de studii 3/1996
Lect.univ.drd. Ionela Costica -  "Politica monetara", Editura ASE, Bucuresti, 2002


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!