Integrarea Romaniei in Structurile Economice Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Realizarea reformei si dezvoltarea Romaniei pe principiile economiei de piata impun, printre altele, o larga deschidere in economia mondiala.
Relatiile economice externe ale tarii noastre se circumscriu prioritar in spatiul geopolitic european in care ne situam.Cea mai mare parte a comertului exterior se realizeaza cu tari din aceasta parte a lumii, dar se dezvolta, desigur, si relatiile economice cu celelalte state.Din multimea a-cordurilor economice incheiate dea-lungul anilor cu diferite tari, o impor-tanta deosebita o au : Acordul Interimar de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana, Acordul de Comert Liber cu tarile Asociatiei Econo-mice a Liberului Schimb (din Europa), Acordul cu S.U.A. , precum si ob-tinerea de preferinte vamale generalizate din partea S.U.A. si a Federatiei Ruse.
Conditiile proprii Romaniei in lumea de azi o determina sa faca din integrarea in structurile europene obiectivul fundamental al relatiilor sale externe, intrucat aceasta este singura cale pentru a-si asigura stabilitatea si integritatea nationala.
Structurile europene sunt formate din mai multe institutii, care s-au constituit prin acorduri intre statele europene interesate si in care acestea sunt reprezentate.Obiectul acestor institutii il formeaza problemele economice, sociale, militare si politice considerate pe ansamblul statelor participante, dezvoltarea si rezolvarea problemelor fiecarui stat realizan-du-se in acest context.Scopul major al structurilor europene il reprezinta dezvoltarea armonioasa, echilibrata, la un inalt nivel, a tarilor membre, precum si crearea celor mai adecvate mijloace pentru protejarea si apa-rarea securitatii nationale a fiecarei tari in parte si a tuturor impreuna.
Integrarea inseamna, in primul rand, aderarea la structurile europene, ceea ce se realizeaza prin acorduri bilaterale intre Romania si institutiile respective reprezentand statele membre.Acestei deschideri ii urmeaza integrarea efectiva - un proces complex, care are la baza principiile com-patibilitatii si complementaritatii si care consta in :
- adaptarea economiei si a celorlalte domenii - social, militar si politic, la contextul realitatilor proprii tarilor integrate deja si impreuna cu care va evolua ulterior ;
- dezvoltarea relatiilor a cooperarii cu institutiile europene si parte-neri din tarile membre.
Prin integrare, economiile tarilor participante devin compatibile intre ele si, totodata complementare, conditii absolut necesare pentru dezvolta-rea lor armonioasa.
In cadrul structurilor economice europene create, locul cel mai important il are Uniunea Europena.
Uniunea Europena a fost constituita in anul 1957 prin semnarea Tratatului de la Roma (intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958), la data respectiva numindu-se Comunitatea Economica Europena (C.E.E., tran-sformata recent in Uniunea Europena).Membrii fondatori au fost : Franta, R.F a Germaniei, Belgia, Luxemburg, Italia si Olanda.In prezent, aceasta cuprinde 15 tari, cu perspectiva ca in orizontul anilor 2000 sa mai adere Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia.
Inca de la infiintare, Uniunea Europena (fosta C.E.E.) a anuntat intentia de a crea o piata comuna (unica) si de apropiere progresiva a politicilor economice ale statelor membre, astfel incat sa se asigure dez-voltarea armonioasa a activitatii economice, expansiunea continua a acesteia, cresterea stabilitatii sale, sporirea standardului de viata, precum si relatii mai stranse intre tarile participante.Pentru finalizarea acestui scop s-au urmarit in mod prioritar realizarea uniunii vamale, liberalizarea circulatiei capitalurilor si a fortei de munca, formarea pietei comune agricole, constituirea uniunii economice si monetare.Cele mai multe obiective au fost, pana in prezent indeplinite.
In ceea ce o priveste, Romania si-a manifestat in mod expres optiu-nea pentru integrarea deplina in Uniunea Europena si hotararea de a-si indeplini toate angajamentele asumate prin Acordul de asociere, semnat in 1993 si devenit efectiv din 1995.Romania are in vedere, in prezent, realizarea adaptarilor necesare in planul mecanismelor economice, care sa-i permita trecerea de la statutul de asociat la cel de membru al Uniunii Europene.
Acordul de asociere reprezinta, in acelasi timp, un instrument efectiv de impulsionare a reformei economice din tara noastra.Prin indeplinirea prevederilor sale, economia Romaniei va ajunge la un nivel de dezvoltare care-i va permite sa concureze cu parteneri straini atat pe propria piata, cat si in exterior, fara a fi supusa unor discriminari
Parcurgerea perioadei de tranzitie, in concordanta cu angajamentele asumate prin Acordul de asociere, precum si eventuala accelerare a dinamicii acestui proces vor avea un rol hotarator in pregatirea corespun-zatoare a Romaniei pentru atingerea obiectivului final - aderarea la Uniunea Europena.
Scurt istoric al relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana
Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care a stabilit relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1967, au fost initiate negocierile pentru incheierea unei serii de acorduri tehnico-sectoriale privind anumite produse agroalimentare, respectiv branzeturi, oua, carne de porc cu scopul de a scuti produsele romanesti de taxe suplimentare, dar si de a obliga partea romana sa respecte un anumit nivel al preturilor pentru a nu crea dificultati pe piata statelor membre. In 1974, prin semnarea unui tratat bilateral, Romania intra in sistemul generalizat de preferinte al Comunitatii Europene. De asemenea, un alt Acord cu privire la produsele industriale este semnat in 1980.


Fisiere in arhiva (2):

  • Integrarea Romaniei in Structurile Economice Europene.rtf
  • Integrarea Romaniei in Structurile Economice Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!