Investitiile Straine Directe din Romania - Impactul Asupra Titlurilor Cotate la Bursa

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Investitiile straine directe (istoric, concept, definitie si rol) 3
2.Investiti straine directe in Romania. Impactul asupra titlurilor cotate la bursa 5
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din proiect Cum descarc?

1. INVESTITIILE STRAINE DIRECTE, 
( ISTORIC, CONCEPT, DEFINITIE SI ROL)
Investitiile straine directe au camp de manifestare atunci cand intr-o tara nivelul cererii de investitii este mai mare decat volumul economiilor interne. Se creeaza premise ca economiile din alte tari sa fie atrase pentru a compensa deficitul intern de resurse financiare.
De regula aceste fluxuri financiare provin din tarile dezvoltate avand loc un transfer net de resurse ca urmare a faptului ca economiile in aceste tari depasesc cererea interna de investitii.
In acest sens se poate vorbi de o istorie a fluxurilor externe de fonduri de capital. Istoria lor incepe cu secolul al XIX-lea, perioada in care erau predominate imprumuturile si investitiile de portofoliu. Anglia in special si Franta detineau cea mai mare parte a acestor plasamente in care statul juca rol important alaturi de firmele private. Motivatia principala a acestor investitii nu era diferenta de dobanzi ci atractivitatea lor provenea pe fondul dezvoltarii coloniale. Coloniile aveau de multe ori rol de supapa pentru investitori in caz de recesiune in tarile furnizoare de capital financiar.
O delimitare conceptuala a investitiilor straine directe fata de cele de portofoliu se face dupa anul 1914, in conditiile in care alaturi de Anglia si Franta apar in calitate de investitori peste granita nationala: Germania si Statele Unite. De asemenea apar firme puternice cunoscute ca Simens, Standard Oil sau General Electric etc.
Prima parte a secolului al XX-lea este marcata de primul razboi mondial si de criza economica mondiala care rastoarna ierarhiile din punct de vedere al potentialului investitional al statelor, SUA trecand pe primul loc ca investitori, iar Germania pe primul loc ca importator de capital.
Al II-lea razboi mondial, din punct de vedere economic marcheaza si trecerea la o noua etapa a economiei mondiale, cea a dominatiei investitiilor straine directe (I.S.D.)
Daca investitiile straine de portofoliu presupun achizitionarea de pe piata financiara a unor valori mobiliare straine (actiuni, obligatiuni), investitiile straine directe constau in achizitionarea pachetului de actiuni de control a unor intreprinderi sau construirea unora noi.
Acelasi regim de investitie straina directa il are si majorarea capitalului unei filiale externe sau un imprumut acordat de firma mama.
In literatura de specialitate este recunoscuta definirea I.S.D. ca ,,proprietatea asupra unor active de catre un rezident strain, cu scopul de a controla folosirea acestor active" (Grahomg Krugman, 1989).
Functia de control a investitorului este de fapt particularitatea care deosebeste investitiile de portofoliu, necontrolate direct de investitor si controlul direct exercitat de investitor in cazul I.S.D.
Problema care se pune in acest context se refera la cat din capitalul firmei trebuie sa fie in proprietatea unui investitor pentru ai asigura aceasta functie de control.
Exista opinii prin care se considera I.S.D. procentul investitional al firmelor in care participarea investitorului este intre 10-25%. Sustinem idea ca aceasta reprezentare este insuficienta, coeficientul necesar pentru a asigura controlul afacerii trebuie sa fie de cel putin 50%.
I.S.D. au suscitat interes in mediul economic fiind cunoscute mai multe teorii economice in domeniu. Se distinge in primul rand teoria concurentei perfecte a pietelor
(Kindleberger 1969), care considera determinant in dezvoltarea I.S.D.: concurenta perfecta a bunurilor, concurenta perfecta pe piata a factorilor, productia de masa interna si externa si restrictiile guvernamentale la productie si dezvoltare.
Exista si sustinatori ai teoriei care ia in considerare modelul imperfectiunilor pietei - Calvet (1981). Dupa aceasta teorie I.S.D. sunt determinate de: diferenta ratei profitului in diferite segmente ale pietei, distorsiunile provocate de investitiile guvernamentale, de politici
guvernamentale (tarife, impozite, controlul preturilor, taxe vamale, reglementari antimonopol etc.), si imperfectiunile generate de esecurile pietei care se manifesta sub trei aspecte: efecte externe, bunuri publice si productia de masa.
Alt grup de teorii asupra I.S.D. se leaga de lichiditati, de excesul de lichiditate care este reinvestit pe fondul atractivitatii mediului extern, comparativ cu costul scazut al fondurilor interne, idei sustinute de Kojiama.
Zona valutara la fel a dat nastere unor teorii sustinute de Aliber (1910) care sustine ca I.S.D. sunt o consecinta a zonelor valutare in care este impartita economia mondiala. Fiecare zona valutara are un anumit risc valutar propriu si in functie de acest risc zona respectiva poate fi destinatie sau transfer al I.S.D. din punct de vedere al capitalului investit.
Evolutia economiei mondiale in a doua jumatate a secolului XX, inceputul secolului XXI, face ca in prezent I.S.D. sa devina cea mai importanta sursa de finantare externa pentru toate tarile lumii indifferent de nivelul de dezvoltare economica. Regulile si modalitatea de finantare a I.S.D. ofera stabilitate economica comparativ cu cele de portofoliu din motive
lesne de inteles.
Din aceasta perspectiva trebuie inteles rolul I.S.D. de a aduce in tara destinatara surse financiare pentru sustinerea dezvoltarii de ansamblu a societatii. De aceea se justifica atitudinea guvernelor de a cauta solutii pentru a favoriza I.S.D., sub aspectul atragerii fluxurilor de capital extern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile Straine Directe din Romania - Impactul Asupra Titlurilor Cotate la Bursa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!