Lichiditatea Institutilor de Credit

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
1. Argument 3
2. Introducere 4
3. Date generale 6
4. Notiuni de baza privind lichiditatea institutiilor de credit 11
5. Cerintele gestiunii eficiente a lichiditatii institutiilor de credit 13
6. Supravegherea lichiditatii bancare 16
7. Gestiunea solvabilitatii in activitatea bancara 27
8. Dispozitii tranzitorii si finale 31
9. Studiu de caz 33
10. Bibliografie 36


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Datorita rolului crucial pe care bancile il detin in cadrul sectorului financiar, aceasta lucrare se concentreaza in mod specific asupra sectorului bancar, ca segment indispensabil al ansamblului economic, fara de care economia moderna nu-si poate exercita rolul si functiile, fiecare tara, si implicit si Romania, fiind interesate in crearea unui sistem bancar solid, care sa permita asigurarea unui cadru organizatoric corespunzator extinderii relatiilor banesti din economie. Sistemele bancare stabile sunt acelea capabile sa-si mentina eficienta in situatii neprevazute si sa genereze stimulente si informatii credibile tuturor participantilor financiari.
Am ales aceasta tema tinand cont de faptul ca economia de piata nu poate functiona fara banci profitabile, bine consolidate, astfel ca odata cu relansarea economiei si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, sistemul bancar a cunoscut o dezvoltare accelerata -mult mai accentuata decat a celorlalte sectoare economice-atat din punct de vedere cantitativ , cat mai ales din punct de vedere calitativ. In contextul provocarilor induse de globalizare, internationalizarea activitatii bancare, ca o consecinta a diminuarii barierelor comerciale dintre tari si a deschiderii pietelor financiare pentru investitorii straini, nu poate fi realizata fara existenta unui sistem bancar performant, care sa faca fata atat concurentei acerbe dintre tarile lumii cat si potentialelor riscuri bancare, in vederea limitarii, divizarii si finantarii lor, precum si diminuarii expunerii la risc a fiecarei banci.
Introducere
Cand vorbim despre lichiditatea unei institutii de credit avem totdeauna in vedere capacitatea acesteia de a efectua in mod neintrerupt operatiuni de incasari si plati in conturile clientilor, dar si pentru activitatea proprie. In activitatea bancara, asa cum am vazut, se lucreaza cu un mare numar de clienti, carora li se efectueaza multiple operatiuni si li se ofera o gama diversificata de produse. Evolutia si performanta sistemelor informatice actuale fac posibila o gestiune in timp real a activelor si pasivelor bancii ce se afla intr-o dinamica permanenta. Bancile romanesti actioneaza, inca, intr-un mediu economico-financiar imprevizibil, volatil cu consecinte asupra comportamentului clientilor care, decid uneori sa efectueze operatiuni neasteptate: retrageri premature de disponibilitati, convertirea monedei nationale in valuta, intarzieri la plata datoriilor catre banca etc.
Ca atare, gestiunea lichiditatii bancii reprezinta, poate, cea mai sensibila parte a management-ului bancar, in general. In baza prevederilor legale "institutiile de credit trebuie sa-si organizeze intreaga activitate in conformitate cu regulile unei practici bancare prudente si sanatoase".
In acest scop, sunt reglementate aspecte esentiale privind:
o Nivelul si structura fondurilor proprii; gradul adecvat de capitalizare;
o Cadrul privind atragerea resurselor de la clientela;
o Reguli de functionare a pietei monetare si valutare;
o Sistemele de plati prin virament si a platilor cu numerar in conditii de siguranta si
operativitate;
o Limitarea expunerilor pe un client sau grup de clienti etc.
In cele ce urmeaza vom examina aspecte concrete privind asigurarea respectarii cerintelor normative ale BNR, dar si modalitati practice privind controlul lichiditatii in activitatea bancara.
1. Date generale
Sistemul bancar romanesc este structurat pe doua nivele : primul nivel cuprinde o singura entitate, Banca Nationala a Romaniei (banca centrala statutului roman, cu atributii privind politica monetara, valutara de credit si de plati, precum si in materia autorizarii si supravegherii prudentiale bancare), iar al doilea cuprinde, in principal, institutiile de credit in cadrul carora bancile detin rolul preponderent.
Institutiile de credit sunt definite de noua lege bancara, O.U.G. nr. 99/2006, in art. 7, pct. 10 ca fiind entitati care desfasoara cu titlu profesional activitati de atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite in cont propriu.


Fisiere in arhiva (2):

  • Lichiditatea Institutilor de Credit
    • Lichiditatea Institutilor de Credit.docx
    • Lichiditatea Institutilor de Credit.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!