Locul și Rolul Impozitelor pe Avere în Sistemele Moderne de Impozite

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. Locul impozitelor pe avere pe avere în sistemele de impozite 3
CAPITOLUL 2. Trăsături ale impozitelor pe avere 4
2.1. Scurt istoric 4
2.2. Categorii-implicatii 5
CAPITOLUL 3. Analiza impozitului pe avere în România şi în alte ţări 8
3.1. Analiza impozitului pe avere în România 8 3.2. Impozitul pe avere în alte ţări 9
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. LOCUL IMPOZITELOR PE AVERE ÎN SISTEMELE DE IMPOZITE
Pentru clasificarea impozitelor se folosesc mai multe criterii deoarece unul şi acelaşi impozit poate avea diferite implicaţii in viaţa social-economică, în funcţie de poziţia pe care a fost apreciat.
După analizarea mai multor criterii de clasificare a impozitelor realizate de mai mulţi autori am ajuns la următoarele :
-Impactul asupra suportatorului 
-Neutralitatea faţă de contribuabili
-Obiectul impozabil
-Scopul introducerii impozitului
-Frecvenţa perceperii
-Locul in care impozitul se transforma in venit
Impozitul pe avere reprezintă obiectul impozabil. Obiectul impozitelor pe avere este reprezentat de bunurile mobile si imobile deţinute în proprietatea persoanelor fizice si juridice.
Chiar dacă impozitul pe avere ocupa un loc mai puţin important decât impozitele moderne asupra veniturilor şi cheltuielilor, nu trebuie neglijat aportul lor la constituirea resurselor financiare publice, precum şi rolul lor de instrumente de politică fiscala, utilizate pentru cresterea echitaţii în societate.
Argumentele în favoarea impozitului pe avere se bazeaza pe concepte morale, etice şi politice folosite de stat in sustinere necesitatii aplatizării inegalitaţilor sociale.
Argumentele împotriva impozitarii averii sunt în principal de natură economică şi practică. Pentru mulţi economişti, imozitarea averii reprezinta o atingere inadmisibilă a dreptului de proprietate, pentru ca ea se manifestă printr-o suprapunere de cheltuieli, pe de o parte, iar pe de alta parte, impozitul vizează o avere formată prin economisirea veniturilor impozate anterior. Chiar dacă efectele economiei negative ale acestui impozit nu pot fi măsurate cu exactitate, în opinia celor mai multi economisti un astfel de impozit descurajează economisirea şi reduce oferta de capital în economie.
Impozitul pe avere este un impozit direct şi personal, ce la randul său se împarte în :
-Impozitul pe avere propriu-zisă
-Impozitul pe circulaţia averii
-Impozitul pe sporul de avere
CAPITOLUL 2. TRASĂTURI ALE IMPOZITELOR PE AVERE
2.1. Scurt istoric
Impozitul este o categorie financiară, cu caracter istoric, a cărei apariţie este legată de existenţa statului şi a banilor. De la apariţia lor, impozitele au fost concepute şi aplicate diferit, în funcţie de dezvoltarea economico-socială şi de cheltuielile publice acceptate în fiecare stat. Informaţii despre impozite, taxe si cheltuieli publice din Antichitate provin, în special, din istoria statelor antice, greceşti si romane.
După unii autori, originea impozitelor moderne se gaseşte în ajutoarele de tip feudal, bazate pe consimţământul vasalilor faţa de rege. În raport cu existenţa acelui consimţământ, presupus de sistemul ajutoarelor feudale şi menţinut în regimul de instruire a impozitelor moderne prin votul parlamentarilor, se poate invoca şi o nuanta a caracterului voluntar al impozitelor.
Impozitele directe reprezinta forma cea mai veche de impunere. Ele s-au practicat şi în orânduirile precapitaliste, însa, o extindere şi o diversificare mai mare au cunoscut abia dupa capitalism.
Impozitele pe avere au apărut încă din anul 1981 si au fost emise de „Marea Adunare Naţională” în legea nr. 25 din 23 decembrie. Această lege făcea referire la impozitele si taxele locale din care fac parte şi impozitele pe avere.
Legea nr. 25 prevedea în articolul 1 că „Impozitele şi taxele locale constituie un mijloc de participare a cetăţenilor , a unităţilor socialiste şi a altor persoane la autogestiunea localităţilor, la formarea fondurilor băneşti necesare finanţării obiectivelor şi acţiunilor prevăzute în planul naţional unic de dezvoltare economico-sociala.”. Multe din prevederile legilor cu privire la impozitele pe avere s-au schimbat odată cu trecerea de la socialism la capitalism. Astfel această lege a fost modificată cu trecerea timpului, în 1994 cu legea nr. 27 din 27 mai, apoi cu “O.U.G. nr.84/1997 pentru modificarea şi completarea Legii nr.27/1994 privind impozitele şi taxele locale”, după care cu “O.G. nr.36/2002 privind impozitele şi taxele locale”, toate modificările oprindu-se la “Hotarare nr. 783 din 19 mai 2004 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, aplicabile in anul fiscal 2005”


Fisiere în arhivă (1):

  • Locul si Rolul Impozitelor pe Avere in Sistemele Moderne de Impozite.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!