Modalități de constituire a resurselor financiare ale Fondului Monetar Internațional

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
1. Aspecte generale privind Fondul Monetar International 4
2. Resurse ale Fondului Monetar International 6
2.1. Cota de participare 6
2.2. Imprumuturi 8
2.2.1. Acordul General de Imprumut 9
2.2.2. Noile Acorduri de Imprumut 9
2.2.3. Acorduri Bilaterale 10
Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Fondul Monetar International (FMI) este o organizatie internationala care promoveaza cresterea economica globala si stabilitatea financiara, incurajeaza comertul international si reduce saracia. 
Aceasta lucrare a fost realizata cu scopul de a indentifica si de a prezenta modalitatile principale prin care Fondul Monetar International isi poate constitui resursele ce ii sunt necesare indeplinirii scopului pentru care a fost creata.
In primul capitol, am realizat o scurta prezentare a aspectelor generale privind Fondul Monetar International, evidentiind pricipalele obiective si functii pe care aceasta organzatie le indeplineste.
Capitolul al doilea, urmareste o prezentare a modalitatilor prin care Fondul Monetar International isi procura resursele de care are nevoie pentru indeplinirea tuturor obiectivelor si functiilor asumate. Astfel, principala modalitate analizata prin care FMI isi atrage resursele este reprezentata de cota de participare a statelor membre, urmata mai apoi de imprumuturi prin care FMI poate atrage resurse suplimentare. Aceste imprumuturi sunt realizate prin aranjeamente precum ,,Acordul General de Imprumut"(GAB), care a expirat insa in anul 2018, ,,Noile Acorduri de imprumut"(NAB) si ,,Acorduri Bilaterale"(BBA).
In incheierea acestei lucrari se regasesc concluzii referitoare la modalitatile prin care FMI isi constuituie resursele.
1. Aspecte generale privind Fondul Monetar International
Fondul Monetar International (FMI) este o organizatie cu sediul la Washington, alcatuita din 190 de tari membre, fiecare dintre acestea avand reprezentare in comitetul executiv al FMI proportional cu importanta sa financiara, ce lucreaza pentru a incuraja cooperarea monetara globala, pentru a asigura stabilitatea financiara, pentru a facilita comertul international, pentru a promova ocuparea fortei de munca ridicate, cresterea economica durabila si pentru a reduce saracia in intreaga lume.
FMI a fost creat initial in 1945 ca parte a Acordului Bretton Woods, incercand sa incurajeze cooperarea financiara internationala prin introducerea unui sistem de valute convertibile la cursuri de schimb fixe. Insa, o data cu prabusirea sistemului Bretton Woods in anii 1970, FMI a promovat sistemul cursurilor de schimb variabile, ceea ce inseamna ca fortele pietei determina valoarea monedelor una fata de cealalta, acest sistem continduand sa fie in vigoare si astazi.
Scopul principal al FMI este de a asigura stabilitatea sistemului monetar international, sistemul ratelor de schimb si al platilor internationale care permite tarilor sa tranzactioneze intre ele. Mandatul Fondului a fost actualizat in 2012 pentru a include toate problemele macroeconomice si din sectorul financiar care influenteaza stabilitatea globala.
Misiunea fundamentala a FMI este de a asigura stabilitatea sistemului monetar international. Acest lucru este realizat prin trei moduri: urmarirea economiei globale si a economiilor tarilor membre, imprumuturi catre tari cu dificultati in balanta de plati si acordarea de ajutor practic membrilor.
Principalele obiective indeplinite de catre FMI sunt:
- promovarea cooperarii monetare internationale si a stabilitatii valutare
- stimularea cresterii economice 
- asigurarea unui nivel inalt de ocupare a fortei de munca
- acordare de asistenta financiara temporara pentru tarile care se confrunta cu dezechilibre ale balantelor de plati.
FMI se ocupa si de supravegherea sistemului monetar international si monitorizarea politicilor economice si financiare ale celor 190 de tari membre. Ca parte a acestui proces, care are loc atat la nivel global, cat si in tari individuale, FMI evidentiaza riscurile posibile pentru stabilitate si ofera consiliere cu privire la ajustarile politice necesare.
De asemenea, FMI acorda imprumuturi tarilor membre care se confrunta cu probleme reale sau potentiale ale balantei de plati pentru a le ajuta sa isi reconstruiasca rezervele internationale, sa isi stabilizeze monedele, sa plateasca in continuare importurile si sa restabileasca conditiile pentru o crestere economica puternica, in timp ce corecteaza problemele de baza.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modalitati de constituire a resurselor financiare ale Fondului Monetar International.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. S. Anton, ,,Institutii financiar- bancare internationale", Editura C.H Beck, Bucuresti, 2013
2. S. Cerna, L. Donath, ,,Economie monetara si financiara internationala", Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2005
3. European Central Bank, ,,A quantitative analysis of the size of IMF resources", octombrie 2018
4. https://www.imf.org , accesat pe data de 23 februarie 2021


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!