Mutatii in Activitatea BRI si Rolul ei in Asigurarea Stabilitatii Financiare

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
Cap. 1 Despre Banca Reglementelor Internationale 3
Cap. 1.1 Istoric BRI 3
Cap. 1.2 Organizarea BRI 4
Cap. 2 Activitatea BRI 5
Cap. 3 Rolul BRI in supravegherea stabilitatii financiare 10
Concluzii 14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Cap. 1 Despre Banca Reglementelor Internationale
Cap. 1.1 Istoric BRI
Infiintata in 1930, prin acordurile Conferintei de la Haga, Banca Reglementelor Internationale este cea mai veche institutie financiara internationala si principalul centru international de cooperare al bancilor centrale.
BRI are la baza Planul Young care urmarea indeplinirea obligatiilor impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles , si anume sa-si asume raspunderea pentru declansarea razboiului si sa plateasca reparatii de razboi trupelor aliate. Tarile implicate in razboi, impreuna cu guvernul Elvetiei neutre, au convenit sa infiinteze la Basel o banca a carei membri pot fi doar bancile centrale si care sa dispuna de imunitate in raport cu legile nationale ale statelor membre. Banca avea sa se ocupe de colectarea, administrarea si distribuirea anuitatilor platite ca si despagubiri, altfel spus, de reglementarea reparatiilor de razboi, de unde si denumirea bancii.
Problema reparatiilor s-a stins destul de repede, fapt ce a permis bancii sa-si concentreze activitatea spre realizarea cooperarii intre bancile centrale si atragerea altor organisme in vederea asigurarii stabilitatii financiare si monetare.
In postura de fondatori ai bancii se regasesc Franta, Italia, Belgia, Germania si Regatul Unit. Intre membrii BRI se numara autoritati monetare din: Africa de Sud, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Ungaria, Islanda, India, Irlanda, Israel, Japonia, Korea, Letonia, Lituania, Macedonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Filipine, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Arabia Saudita, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Thailanda, Turcia, SUA si Banca Centrala Europeana (BCE).
Banca Nationala a Romaniei a devenit membra BRI inca din 1930 si detine 8.564 de actiuni (adica 42,82 mil. DST) din capitalul BRI .
Cap. 1.2 Organizarea BRI
BRI este o societate anonima pe actiuni, care dispune de personalitate juridica, imunitate si este guvernata de legislatia internationala. Desi a fost constituita ca banca a bancilor centrale, aproximativ 15% dintre actiuni sunt detinute de actionari particulari, in principal din Europa. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele banci centrale, inclusiv Rezervele Federale ale SUA au vandut din actiunile lor initiale .
In ceea ce priveste cei 589 de angajati, acestia trebuie sa se comporte in conformitate cu principiile generale ale codului de etica profesionala. Conform statutului BRI, conducerea bancii revine celor trei organisme decizionale:
- AGA, formata din cate un reprezentant din fiecare tara cu o putere de vot proportionala cu numarul de actiuni detinute de fiecare banca centrala.
- Consiliul de Administratie (Consiliul de directori), format din 18 membri (incepand cu ianuarie 2011). Consiliul de Administratie ia decizii cu privire la operatiile desfasurate de banca, structura acesteia, reprezinta banca in relatiile cu exteriorul.
- Presedintele BRI este ales de Consiliul de Administratie pe un mandat de 3 ani pentru a conduce politica proprie si administratia bancii. 
Principalele departamente din cadrul Consiliului de Administratie sunt: Secretariatul General, Departamentul economico-monetar si Departamentul Bancar.
La intalnirea anuala a AGA care are loc la sfarsitul lui iunie, inceputul lui iulie se iau decizii cu privire la distribuirea dividendelor si a profitului, aprobarea raportului anual si a contului de profit si pierdere, ajustarea alocatiilor platite membrilor consiliului de administratie si selectarea auditorilor externi.
Fiind o institutie financiara internationala, BRI are si doua birouri regionale, care servesc ca si centre de activitate in aceste regiuni intarind cooperarea cu autoritatile de supraveghere monetara respective:
- un Birou Reprezentativ pentru Asia si Pacific, in Hong Kong
- un Birou Reprezentativ pentru continentul american situat in Ciudat de Mexico.
In ceea ce priveste capitalul bancii, acesta a fost de 1,5 miliarde franci aur impartit in 600.000 actiuni cu aceeasi valoare nominala. Din aprilie 2003 insa, moneda de raportare in cadrul BRI este DST iar capitalul bancii a fost evaluat la 3 miliarde DST.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mutatii in Activitatea BRI si Rolul ei in Asigurarea Stabilitatii Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!