Operațiunile Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Operaţiunile Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare 4
Capitolul 2 - Implicaţiile Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare în România 9
Proiecte BERD în România 11
Capitolul 3 - Perspectivele Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare în relaţiile cu România 18
3.1. Strategia extinsă a Băncii 18
3.2. Principalele obiective operaţionale 19
1) Infrastructura şi domeniul energetic 19
2) Sectorul privat 20
3) Intermediere financiară 20
4) Alte obiective 21 
Bibliografie 23


Extras din proiect Cum descarc?

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o instituţie financiară suprastatală, înfiinţată în 1991 cu sediul la Londra, care desfăşoară activităţi de finanţare. 
Aceasta are drept scop favorizarea tranziţiei către economia de piaţa şi promovarea IMM-urilor din Europa Centrală şi de Est şi Comuniunea Statelor Independente, angajate în aplicarea principiilor democraţiei multipartite, pluralismului şi economiei de piaţă.
Spre deosebire de celelalte banci regionale BERD prezintă un caracter politic accentuat, astfel pot beneficia de împrumuturi numai ţările cu democraţii pluripartite. 
Acordul de Constituire a BERD a pus bazele unui compromis între opiniile SUA şi cele ale Angliei (care doreau susţinerea exclusivă a sectorului privat) şi restul membrilor (care doreau ca şi proiectele guvernamentale de infrastructură să fie sprijinite: împrumuturile către sectorul public putând atinge un nivel de maxim 40% din totalul împrumuturilor băncii. Împrumuturile către guverne sunt strict limitate, fiind acordate pentru “orice întreprindere de stat care operează competitiv şi participativ în cadrul economiei de piaţă şi oricărei întreprinderi de stat pentru a-i facilita tranziţia spre controlul şi proprietatea privată.”
Împrumuturile pe care le acordă BERD vizează în primul rând sectorul particular (în proporţie de 60%) şi apoi sectorul public (în proporţie de 40%).
Banca poate acorda împrumuturi, poate participa la capitalul social şi poate acorda garanţii, dar totalul angajamentelor nu poate depăşi capitalul plus rezervele, rata fiind de 1:1, ceea ce o face să angajeze împrumuturi de pe pieţele internaţionale de capital.
BERD este activă în 61 de ţări aflate în proces de implementare a reformelor economice şi structurale, promovând privatizarea şi iniţiativa particulară, în funcţie de condiţiile specifice ale ţărilor aflate în diverse stadii de tranziţie.
Investiţiile efectuate de BERD sunt menite să promoveze dezvoltarea sectorului privat, întărirea instituţiilor financiare şi a sistemului juridic, precum şi dezvoltarea infrastructurii necesare sectorului privat. 
Cel mai puternic avantaj al băncii comparativ cu alte instituţii financiare internaţionale, pe lângă concentrarea regională constă în abilitatea de a opera atât în sectorul public cât şi în cel privat, şi de a avea la dispoziţie cel mai larg şi mai flexibil spectru de instrumente financiare pentru a sprijini diferite stadii ale tranziţiei. 
Capitolul 1 - Operaţiunile Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare
Operaţiunile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se delimitează în operaţiuni finanţate din resursele ordinare de capital şi operaţiuni finanţate din fondurile speciale. Resursele ordinare de capital se utilizează, angajează şi investesc separat de resursele din fondurile speciale.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare orientează operaţiunile sale în ţările din centrul şi estul Europei, care promovează iniţiativa privată, aplică principiile democraţiei pluripartidiste şi ale economiei de piaţă. Ţara care solicită Băncii să îi asigure acces la resursele sale pentru scopuri limitate pe o perioadă de trei ani, beneficiază la cerere şi de asistenţă tehnică, alte tipuri de asistenţă financiară pentru finanţarea sectorului privat, pentru a facilita consolidarea proprietăţii private şi a stimula concurenţa. 
Operaţiile folosite de BERD pentru realizarea scopului şi funcţiilor sale se efectuează prin următoarele metode:
- coordonarea resurselor din sectorul privat;


Fisiere în arhivă (1):

  • Operatiunile Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!