Operatiunile Pasive ale Institutiilor de Credit

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .3
CAP. I RESURSELE PROPRII .5
1.1 Fondurile proprii ale societatilor bancare .5
1.2 Fondurile proprii la nivel consolidate .8
1.3 Raportarea fondurilor proprii .9
1.4 Capitalul social .10
1.4.1 Istoria capitalului .10
1.4.2 Baze legislative privind capitalul .11
1.4.3 Functiile capitalului .13
1.4.4 Modalitati de crestere a capitalului .14
1.5 Conturile bancare .15
1.5.1 Deschiderea conturilor bancare .15
1.5.2 Tipuri de conturi .17
1.5.3 Functionarea conturilor .19
1.5.4 Inchiderea conturilor .20
CAP. II RESURSELE ATRASE .23
2.1 Resursele depozit .23
2.2 Resursele nondepozit .28
CAP. III SCONTUL SI RESCONTUL .31
3.1 Scont .31
3.2 Rescont .33
3.3 Politica de open market .35 
De retinut .38
Bibliografie .41


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Pana in secolul al XIX-lea, activitatea bancara s-a structurat pe trei domenii specifice:
- banci de emisiune care detineau monopolul emisiunii monedei nationale;
- banci comerciale care activau ca institutii de intermediere financiara;
- institutii financiare specializate, cum ar fi casele de economii si cooperativele de credit.
In prezent, activitatea de intermediere financiara se deruleaza printr-o diversitate de institutii cum sunt: institutiile de credit, societatile de asigurari, fondurile de investitii, societatile de investitii financiare, societatile de leasing. Institutia de credit reprezinta entitatea care desfasoara cu titlu profesional activitate de atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile si de acordare de credite in cont propriu si entitatea emitenta de moneda electronica. Institutiile de credit se pot constitui si pot functiona ca banci, organizatii cooperatiste de credit, institutii emitente de moneda electronica si case de economii pentru domeniul locativ.
Prin intreaga lor activitate, prin serviciile pe care le presteaza, bancile au un rol hotarator in viata economica contemporana. Practic nu exista domeniu al vietii economice si sociale care sa nu aiba tangenta cu activitatea bancara. Bancile sunt indispensabile unei bune si eficiente functionari a mecanismului economico-social, practic, fara banci, economia nu ar mai functiona la ora actuala, acestea fiind principalul intermediar financiar in orice economie.
Activitatea bancara se incadreaza in sectorul tertiar al economiei nationale, (denumit si sectorul prestator de servicii) prin care se asigura intermedierea financiara dintre persoanele fizice si juridice care dispun de un surplus financiar, pe de o parte, si cele care au nevoie de fonduri banesti, pe de alta parte. Astfel, activitatea principala a unei banci consta in comertul cu bani. Banca este intermediarul care:
- pe de o parte, "cumpara" bani, suportand un cost sub forma dobanzii platite;
- pe de alta parte, "vinde", plaseaza banii sub forma creditelor acordate obtinand venituri sub forma dobanzilor incasate;
- pe langa aceste activitati, care constituie activitati de baza, bancile presteaza si o gama larga de alte servicii (deschideri de conturi, efectuarea de plati si incasari, transferuri de fonduri, schimburi valutare, servicii financiare, etc.) pentru care incaseaza speze si comisioane.
Pentru asi desfasura activitatea bancile efectueaza doua tipuri de operatiuni: 
1.Operatiuni de atragere de resurse (la vedere sau la termen), in moneda nationala sau in valuta, ori legate de acestea, numite si operatiuni de pasiv
2.Operatiuni legate de plasarea resurselor sub forma de credite, pe piata interbancara sau in titluri de stat, in lei sau valuta, pe termen scurt, mediu sau lung, numite si operatiuni de activ
Operatiunile pasive reprezinta pentru institutia de credit operatiunile de atragere si constituire a resurselor. Principalele operatiuni pasive ale institutiilor de credit sunt:
- Atragere de depozite pe diferite termene de la persoane fizice si juridice
- Imprumuturi primite de la clientela bancara si nebancara
- Constituirea capitalului social si a fondurilor proprii
Banca atrage resursele disponibile pe piata financiara si le utilizeaza in principal la acordarea de credite, plasarea in titluri (banuri de tezaur, certificate de trezorerieetc.) sau constituirea de depozite la alte banci. Constituirea resurselor presupune costuri pentru institutiile de cedit, materializate in dobanzile platite la depozitele si imprumuturile atrase.
Ratele dobanzii de pe piata interbancara romaneasca ROBID si ROBOR sunt rate de referinta ce sintetizeaza intreaga activitate derulata pe parcursul unei zilei bancare.
ROBID (Romanian Interbank Bid Rate) reprezinta rata dobanzii pentru depozitele atrase de banci, respectiv pretul mediu la care se cumpara fondurile de pe piata interbancara.
ROBOR ( Romanian Interbank Offered Rate) reprezinta rata dobanzii pantru depozitele plasate la banci, respectiv pretul mediu la care se vand fondurile pe piata interbancara.
ROBID este o rata pasiva de dobanda, iar ROBOR o rata activa. Ambele rate se determina ca medii ale cotatiilor bancilor in fiecare zi lucratoare si pentru termene diferite.
Pentru a intelege mai bine operatiunile bancare este necesara cunoasterea structurii bilantului unei institutii de credit care reflecta in pasiv constituirea resurselor, iar in activ
utilizarea acestora. In general, in structura bilantului unei banci comerciale se regasesc
urmatoarele elemente:
CAP I. RESURSELE PROPRII
1.1 Fondurile proprii ale societatilor bancare
Pentru ca orice societate bancara sa isi desfasoare in mod normal activitatea ascestea trebuie sa dispuna in permanenta de un volum suficient de fonduri proprii. Acestea sunt formate din toate resursele aflate in permanenta si pe o periodata lunga de timp la dispozitia bancii. Deoarece aceste fonduri proprii sunt foarte impoartante pentru activitatea bancara si este necesara o atenta si neintrerupta supraveghere a activitatii bancare a fost nevoie ca Banca Nationala a Romaniei sa reglementeze si sa stabileasca componenta, metodologia de calcul si alte cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca societatile bancare cu privire la fondurile proprii. 
Fondurile proprii sunt formate din elemente care pot fi utilizate in orice moment dar mai ales in situatia in care este nevoie de acestea pentru acoperirea unori pierderi, trebuie totodata sa nu implice costuri fixe si sa fie integral varsate pentru a putea fi oricand la dispozitia bancii.
La nivel individual fondurile proprii ale institutiilor de credit sunt formate din fonduri proprii de nivel 1 si fonduri proprii de nivel 2.
Fondurile proprii de nivel 1. Conform articolului 4 din Regulamentul nr.18/23/14.12.2006 emis de BNR si CNVM privind fondurile proprii, fodurile proprii de nivel 1 sunt de fapt componenta fondurilor proprii si sunt formate din:
- capitalul social subscris si varsat, cu exceptia actiunilor preferentiale
cumulative sau, dupa caz, capitalul de dotare pus la dispozitia sucursalei din Romania de catre institutia de credit mama dintr-un stat tert.
- primele de capital, integral incasate, aferente capitalului social;
- rezervele legale, statutare si alte rezerve, precum si rezultatul reportat pozitiv al exercitiilor financiare anterioare, ramas dupa distribuirea profitului;
- profitul net al ultimului exercitiu financiar, reportat pana la repartizarea sa conform destinatiilor stabilite de adunarea generala a actionarilor, in limita sumei ce se intentioneaza a se repartiza pe oricare dintre destinatiile prevazute anterior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile Pasive ale Institutiilor de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!