Paradisurile Fiscale

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Notiuni generale privind paradisurile fiscale si evaziunea fiscala

2.Caracteristicile paradisurilor fiscale si caracteristicile evaziunii fiscale

3.Motive de recurgere la paradisul fiscal

4.Paradisuri fiscale de urmarit

5.Concluzii

6.Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.Notiuni generale privind paradisurile fiscale si evaziunea fiscala

La simpla auzire a cuvintelor paradis fiscal ne imaginam locuri populate de miliardari care isi petrec cea mai mare parte a timpului lor pe plaja, lungiti pe un sezlong sau intr-un hamac agatat intre doi cocotieri, cu un pahar la indemana. Averea lor, in mod evident nepuizabila, este ascunsa intr-o banca elvetiana sub un numar de cont.
Fiecare isi faureste astfel scenariul viselor sale .

Sa revenim la realitate! Paradisurile fiscale nu sunt situate toate la tropice, ci sunt raspandite pe cele cinci continente. Si nu sunt refugiul exclusiv al celor mai bogati: majoritatea celor care obtin profituri in aceste locuri dispun de o avere modesta pe care doresc sa o dezvolte si sa o pastreze. In contextul mondializarii schimburilor, o intreprindere care ignora paradisurile fiscale se condamna prin aceasta la non-competitivitate. Este posibil legal sa incetati sa mai platiti taxe si impozite. Bineinteles, guvernul, prin ingaduinta si amabilitatea mass-mediei, ar dori sa va faca sa credeti altceva. Insa o problema foarte importanta ramane inca sub tacere: daca frauda fiscala este nelegala, evaziunea fiscala, nu este ilegala, in sensul legii.

Ce este un paradis fiscal 

TERMENUL de "paradis fis¬cal" este vag definit si include ori¬ce tara care percepe zero impozi¬te sau impozite reduse pe toate sau doar pe unele categorii de ve¬nituri, un anumit nivel de secret bancar sau comercial, cerinte mi¬nime din partea bancii centrale si nici un fel de restrictii asupra schim¬burilor valutare.
De asemenea, cele mai multe paradisuri fiscale au criterii rela¬tiv simple pentru autorizarea si functionarea bancilor si a entitati¬lor economico-financiare.
Intr-un sens strict, aproape fie¬care tara din lume poate fi consi¬derata un paradis fiscal deoarece, într-o forma sau alta, companiilor si persoanelor fizice straine le sunt oferite o serie de facilitati pentru a încuraja investitiile lor si a pro¬mova astfel cresterea economica.
Orice stat poate servi ca para¬dis fiscal unor persoane în baza unor tratate de impozitare care asigura un regim favorabil unor tipuri de venituri si investitii efec¬tuate de straini în tara respectiva.
In acelasi timp, o tara ca Pana¬ma, de exemplu, care este consi¬derata ca una din primele zece tari paradisuri fiscale din lume, nu este considerata un paradis fiscal de catre populatia locala, întrucât guvernul percepe impozite pe ve¬nituri, taxe vamale asupra impor¬turilor si exporturilor, impozite asupra donatiilor si proprietatilor imobiliare, taxe de înregistrare a corporatiilor, impozite asupra con¬sumurilor si diferite alte taxe asu¬pra propriilor cetateni.
Un anumit grad de discretie fi¬nanciara si bancara este o carac¬teristica atât a tarilor considerate paradisuri fiscale, cât si a acelora care nu intra în aceasta categorie.
Aproape toate tarile impun un anumit nivel de protectie pentru informatiile bancare si comercia¬le, dar cele mai multe dintre ele nu vor ocroti aceste informatii în cazul unei anchete legitime des¬fasurate de organele de aplicare a legii dintr-o tara straina.
Totusi, unele tari considerate pa¬radisuri fiscale vor refuza aproa¬pe întotdeauna sa-si încalce pro¬priile legi cu privire la secretul ban¬car, chiar si atunci când ar putea fi vorba despre o încalcare a legi¬lor unei alte tari.
Trebuie recunoscut dreptul ori¬carui contribuabil de a evita pe cai legitime plata impozitelor, ce¬ea ce presupune deseori recurge¬rea la paradisurile fiscale, dar în acelasi timp aceste paradisuri fis¬cale pot fi folosite pentru efectu¬area unor operatiuni care implica evaziune fiscala.Paradisurile se impart in cinci tipuri: se poate alege aici domiciliul fiscal, locul de instalare a bazei de lucru, se poate trai aici, se pot castiga bani sau se poate obtine cetatenia. Aceste tari se adreseaza fie persoanelor fizice, fie persoanelor juridice, fie ambelor in acelasi timp. Statele considerate ca fiind paradisuri fiscale constituie un refugiu pentru toate tipurile de societati cu scopul de a permite beneficiarilor sa reduca si respectiv chiar sa suprime in totalitate taxele la care sunt supusi, in deplina legalitate si de-o maniera practic imposibil de controlat de catre serviciile fiscale din tara de origine.
In lume exista aproximativ 70 de paradisuri fiscale. Unele, dupa ce au disparut, asa cum este cazul Libanului, renasc din propria cenusa. Altele, asa cum este Elvetia, sunt pe cale de disparitie sau au disparut de curand, cum este Hong Kong-ul. Concomitent, in alte locuri se nasc paradisuri noi. Subiect fierbinte prin excelenta, paradisurile fiscale sunt uneori la "o bataie de pusca" si binecunoscute de turisti: Andorra, "seducand" odata in plus, Austria este vestita pentru secretul sau bancar, fara a uita Monaco-ul sau Gibraltarul.
Altele, sunt totodata adevarate paradisuri de vacanta: Caraibele numara un numar mare de state cu o fiscalitate privilegiata, insulelele Caimans poseda o banca pentru cei 60 de locuitori, iar insulelele Cook li fac sa viseze pe bancheri.
Structurile juridice si financiare indispensabile, uneori complexe, tineau pana de curand intreprinzatorii mici si mijlocii departe de utilizarea paradisurilor fiscale. Dar constrangerile din ce in ce mai grele venind din partea Statului, ii imping pe francezi spre acestea. Aceasta lucrare este o pista buna pentru cei care cauta sa-si protejeze bunurile. Insa, daca sunteti candidat la un paradis fiscal si va aflati in incurcatura in privinta alegerii: atentie! Paradisurile, desi raspund acelorasi necesitati, nu ofera toate aceleasi conditii, modificandu-si legile cu o mare rapiditate


Fisiere în arhivă (1):

  • Paradisurile Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!