Piata Capitalului in Romania - Bursa de Valori

Cuprins proiect Cum descarc?

Piata capitalului 3
Piata primara 3
Piata secundara 4
Piata extrabursiera 5
Piata bursiera 5
Piata actiunilor 8
Piata obligatiunilor 9
Piata de licitatie 10
Piata de negocieri 10
Piata organizata 10
Piata ,,la ghiseu" 11
Piata la vedere 11
Piata contract la termen 11
Piata optiunilor 11
Cererea si oferta de capital 11
Piata capitalului in Romania 13
Indici pietei de capital in Romania 16
Indici Bursei de valori Bucuresti 20
Indici pietei RASDAQ 22
Studiu de caz- Bursa de valori Bucuresti de la reanfiintare pana in anul 2004 23
Bibliografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

PIATA CAPITALULUI
Piata de capital este acea componenta a pietei financiare care caracterizeaza investitiile in titluri financiare pe termen mediu si termen lung, adica cu o durata mai mare de un an. Atunci cand se vorbeste despre piata de capital se urmareste a se caracteriza fluxurile investitionale pe termen mediu si lung. 
Dezvoltarea pietei de capital este rezultatul unor procese economice complete si de asemenea influenteaza la randul sau circulatia capitalurilor si nivelul de rentabilitate economica existent la un moment dat in economie. 
Aceasta piata are cateva caracteristici rezultate din modul ei de constituire si functionare:
- este o piata reglementata, in sensul ca exista o serie de restrictii privind activitatea pe aceasta piata;
- este o piata deschisa deoarece tranzactiile care au un caracter public sunt efectuate de un numar mare de investitori;
- este o piata de negociere, urmarind asigurarea pretului de echilibru prin confruntarea cererii si ofertei de titluri;
- este o piata cu intermediari financiari care sa asigure desfasurarea operatiunilor specifice.
Obiectul pietei de capital il reprezinta titlurile (hartiile) de valoare, in special sub forma de actiuni si obligatiuni, care se numesc titluri mobiliare sau fiduciare.
O piata de capital bine dezvoltata nu poate exista decat intr-o economie in care si celelalte domenii se caracterizeaza printr-o activitate puternica. De aceea se spune ca este in stransa legatura cu piata bunurilor de consum, cu piata muncii si cu cea monetara.
TIPOLOGIA PIETELOR DE CAPITAL
PIATA PRIMARA
Reprezinta pietele pe care sunt lansate primele emisiuni de titluri de valori mobiliare pentru atragerea capitalurilor disponibile pe termen mediu si lung, atat pe pietele financiare nationale cat si internationale.
Pe piata primara, emitentul original obtine bani cash, iar cumparatorii intra in posesia hartiilor de valoare care nu existau anterior.
Emitentul trebuie sa stabileasca natura juridica a hartiei de valoare emise in functie de necesitatile de finantare si de natura bilantiera a sursei cu care doreste sa se finanteze. De asemenea, trebuie sa stabileasca pretul de vanzare asumandu-si, de obicei, riscul rezultat din lipsa de atractivitate a finantarii.
Bancile de investitii, societatile de valori mobiliare sunt organizatii specializate in plasamentul de hartii de valoare pe piata primara si ofera trei tipuri de servicii de baza: consultanta, garantii, distributie.
Organizatiile financiare specialitzate, ca urmare a experientei expertizei de care dispun, isi pot asuma riscul operatiunii financiare prin garantarea plasamentului, asa-numita operatiune de underwriting.
Garantarea plasamentului poate lua trei forme:
- angajament ferm;
- aranjament " stand- by ";
- " cel mai bun efort " de vanzare.
Cei mai multi emitenti nu au capacitatea de a realiza direct distributia hartiilor de valoare catre publicul larg. 
PIATA SECUNDARA
Reprezinta segmentul de piata pe care se tranzactioneaza titluri de valori mobiliare emise si puse in circulatie pe piata primara.
Pe aceasta piata pot sa apara investitori institutionali si persoane fizice care vand si cumpara titluri de credit si care au garantia ca aceste titluri sunt negociabile, adica pot fi valorificate inainte de a aduce dobanzi si dividente.
Piata secundara este caracterizata ca cel mai mobil segment al pietei financiare, concentrand, de astfel, cea mai mare parte a tranzactiilor de titluri si eurotitluri, pentru care stabileste cursul de piata.
Pe aceasta piata a tuturor pietelor, care asigura lichiditatea si mobilitatea capitalurilor financiare disponibile, se asigura indeosebi necesitatile de resurse pe termen lung.
Piata financiara echilibreaza cele doua obiective contradictorii urmarite de detinatori de titluri: cresterea rentabilitatii titlurilor si diminuarea resurselor, redata de teoria financiara moderna privind pietele financiare eficiente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Capitalului in Romania - Bursa de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!