Piata Creditului Ipotecar din Romania

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Scurt istoric al sistemului bancar din Romania 
Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855, reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traianesi contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerarsi percepeau dobanzi. 
In epoca moderna, primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea. Inca din 1861, a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de catre Ion C. Bratianu, care in, discursul sau rostit in Camera in ziua de 10 ianuarie, a afirmat ca: atata timp cat nu vom avea o banca nationala, nu vor dispare crizele financiare din tara. 
La 17 aprilie 1880, proiectul depus de ministrul de finante I. C. Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare ale Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880. 
Infiintarea B.N.R. a creat premisele pentru aparitiasi altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc, Banca Nationala a Romaniei constituindu-se ca o importanta institutie destinata creditarii activitatii economicesi comerciale, scontarii darsi operationarii cu alte instrumente financiare. 
In anul 1989, in Romania existau 4 banci: Banca Nationala a Romaniei, Banca Romana de Comert Exterior, Banca de Investitiisi Banca Agricola, la care se adauga si C.E.C.-ul. 
Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele, respectiv o banca centrala si institutiile financiare, carora prin lege li s-a acordat statutul de banci. B.N.R. este banca centrala a tarii, institutia de emisiune a statului roman. 
Prin noile reglementari, Banca Nationala incearca sa creeze un sistem bancar modernsi, in acelasi timp, sa-si indeplineasca rolul de banca centrala. Astfel, operatiunile comerciale indeplinite pana la 1989 de catre Banca Nationala au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.). 
In Romania, bancile comerciale functioneaza conform legii privind societatile comerciale, legii privind activitatea bancara si pe baza licentei (autorizatiei) acordate de B.N.R. 
Avand in vedere rolul si importanta pe care le au bancile la buna functionare a unitatilor economicesi a economiei in ansamblu, s-a impus ca in perioada de tranzitie la economia de piata, sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici (clienti) din economia de piata. 
Exista un potential considerabil de cresteresi dezvoltare a activitatii bancare, atat in domeniul clientilor persoane juridice, catsi, pe termen lung, in domeniul clientilor persoane fizice. 
In acest context, imediat dupa 1989, la inceputul perioadei de tranzitie, in activitatea bancara din Romania, s-au produs o serie de schimbari esentiale: 
Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata, intrand in sarcinile sale firesti de banca centrala, urmatoarele functii: 
o emisiune monetara;
oasigurarea stabilitatii monetare;
oadministrarea rezervelor valutare ale tarii;
ourmarirea executarii balantei de plati externe;
osupravegherea activitatilor bancare.
Pentru activitatile comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei, a fost creata Banca Comerciala Romana S.A. Pentru mentinerea circulatiei banesti la nivel corespunzator, B.N.R. asigura legatura dintre dimensiunile creditului si volumul masei monetare aflat in circulatie.
Bancile (Banca Romana de Comert Exterior, Banca Agricola, Banca de Investitii), pe baza Hotararii Guvernului, au fost transformate in banci comerciale, cu capital de statsi autohton privat, aprobandu-li-se si noi statute de organizare si functionare. 
Au fost infiintate banci cu capital privat autohtonsi strain, precum si sucursale ale unor banci straine. 
Bancile constituite aveau obligatia de a deschide conturi de corespondent la Banca Nationala si de a crea rezerve minime potrivit reglementarilor date de catre B.N.R.si alte conturi, precum si sa se refinanteze de la aceasta, in conditiile stabilite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Creditului Ipotecar din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!