Piata de Capital

Extras din proiect Cum descarc?

I. Piata de capital - continut si forme
Economiile nationale se caracterizeaza prin existenta si functionarea unor piete monetare si de capital, mai mult sau mai putin dezvoltate. Adesea este greu sa se faca o delimitare neta intre cele doua tipuri de piete, intr-ucit in realitate ele se intrepatrund si se interconditioneaza.
Piata de capital s-a format si evolueaza in relatie cu dezvoltarea economiei de piata concurential-functionala si cu celelalte piete specifice din economie. Tot mai frecvent pentru piata de capital se foloseste sinonimul de piata a valorilor mobiliare . Piata de capital este piata in care guvernul tarii, organismele internationale, societatile comerciale pot lua cu imprumut sau, ca orice persoana fizica sau juridica, pot investi sume de bani pe termen mediu si lung. In acceptiunea anglosaxona, aceasta piata este conceputa ca o componenta a pietei financiare, alaturi de piata monetara.
Piata de capital reprezinta o importanta piata financiara pe termen lung pentru activele financiare. Este piata titlurilor financiare cu o durata mai mare de un an, in care se includ instrumente ce exprima drepturi si obligatii pe o perioada mai mare de un an, actiuni, obligatiuni si titluri de ipoteca. Activele sunt bunurile mobile si imobile, creantele si disponibilitatile banesti pe care le poseda o intreprindere si care au capacitatea de a genera fluxuri de venituri in viitor. Cea mai generala grupare a lor o formeaza: activele fizice (corporale, reale,tangibile) si activele financiare.
Activele fizice (corporale, reale, tangibile) reprezinta o parte a patrimoniului unei intreprinderi, constand in bunuri de capital fix si circulant, bunuri de consum de folosinta indelungata, creante, titluri de plasament si disponibilitati banesti etc.
Activele financiare reprezinta depozitele monetare si semimonetare, implicit titlurile financiare pe termen scurt si pe termen lung. Ele pot fi: active financiare bancare, care genereaza dobanzi, au un grad redus de risc, insa nu sunt negociabile; si active financiare nebancare, care se concretizeaza in titluri financiare, negociabile pe piata financiara secundara. Pietele de active financiare sunt acelea in care se tranzactioneaza actiuni, obligatiuni, bilete la ordin, ipoteci si alte drepturi detinute asupra unor active reale.
Activele financiare se pot grupa dupa diverse criterii, dintre care cele mai folosite sunt:
a) Din punctul de vedere al perioadei de valabilitate sunt: pe termen scurt, acelea care favorizeaza plasamente pe perioade mai mici de un an (titluri comerciale, certificate de depozit, bilete de trezorerie); pe termen lung, acelea care mijlocesc finantari externe, adica asigura plasamente pe perioade mai mari de un an sau fara termen. In aceasta grupa, se includ actiunile si obligatiunile.
b) Din punctul de vedere al venitului pe care il aduc: active cu venituri fixe (actiuni privilegiate si obligatiuni); active cu venituri variabile(actiuni ordinare).
Instrumentele principale ale pietei de capital sunt: actiunile, obligatiunile, titlurile de ipoteca. In mod corespunzator, pietele de capital cuprind mai multe forme, ca: piata actiunilor; piata obligatiunilor (emise de firme mari, emise de stat, emise de unitatile administratiei publice locale); piata titlurilor de ipoteca.
a) Piata actiunilor este piata pe care se tranzactioneaza sistematic actiuni. Actiunea este un titlu financiar prin care se demonstreaza contributia posesorului la capitalul social al unei societati comerciale pe actiuni emise. Suma inscrisa pe actiune este valoarea sa nominala si reprezinta o parte a capitalului social al societatii respective. Posesorul de actiuni primeste anual o parte din profitul disponibil al societatii pe actiuni, numit dividend. Acesta este direct proportional cu profitul disponibil al societatii pe actiuni si cu numarul de actiuni detinute in momentul incheierii exercitiului financiar, adica al intocmirii bilantului. Actiunile pot fi: privilegiate, acelea carora li se acorda un dividend fix; ordinare, acelea carora li se acorda un dividend variabil, in functie de marimea profitului societatii comerciale pe actiuni. Spre deosebire de alte instrumente, actiunile nu au maturitate, durata lor de viata fiind data de perioada in decursul careia firma emitenta desfasoara activitatea sa. Din acest motiv, existenta unei piete dezvoltate a actiunilor este imperativa.
b) Piata obligatiunilor este o piata a activelor financiare pe termen lung emise de firme mari, de stat sau de unitatile administratiei publice locale. Obligatiunea este un titlu financiar pe termen lung, care are valoarea nominala egala cu suma cu care emitentul (debitorul) este creditat de catre subscriptor (creditorul). Emitentul este obligat sa plateasca detinatorului, la termenul stabilit (scadenta), valoarea nominala a obligatiunii si, periodic (anual, semestrial), pana la scadenta, o dobanda fixa, numita cuponul obligatiunii. Piata obligatiunilor emise de firmele mari reprezinta piata pe care se tranzactioneaza titluri financiare ale imprumuturilor obligatare. Functiile obligatiunilor pe piata sunt foarte importante pentru adoptarea deciziilor de finantare de catre firme. Durata de viata a acestor titluri este, in general, cuprinsa intre 10 si 30 de ani, fiind comercializate pe pietele interdealeri sau O.T.C. (,,over the counter"). Multe dintre obligatiuni cuprind unele clauze, prin care devin mai profitabile pentru firmele emitente. Primii cumparatori ai acestor titluri sunt societatile de asigurari, fondurile de pensii, organizatiile nonprofit. In general, cei care achizitioneaza aceste titluri nu urmaresc o lichiditate sporita. Piata obligatiunilor emise de stat este piata titlurilor prin care se acopera deficitele bugetare. Pentru emisiunea acestor titluri sunt antrenate Banca Centrala si bancile comerciale. Banca centrala aplica politica sa prin cumpararea si vanzarea de titluri guvernamentale, in functie de aceste operatiuni reglandu-se masa monetara. Pe piata obligatiunilor de stat mai apar, in calitate de participanti, si societatile comerciale, institutiile financiare si nefinanciare, persoanele fizice si investitorii straini. Pe pietele tarilor care se confrunta cu deficite bugetare, volumul tranzactiilor cu titluri de stat este enorm. Piata obligatiunilor emise de unitatile administratiei publice locale este piata titlurilor folosite pentru finantarea investitiilor de capital (scoli, poduri, canalizari, aeroporturi, transport subteran etc.), care intra in competenta lor.Achizitionarea acestor titluri financiare este realizata de catre bancile de investitii, care le revand bancilor comerciale, societatilor de asigurari-reasigurari si investitorilor individuali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Capital.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!