Piața Europeană a Asigurărilor

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP I. PIAŢA DE ASIGURĂRI-concept general 3
1. ASIGURAREA - prezentare generală 3
2. ELEMENTELE TEHNICE ALE ASIGURĂRILOR 5
3. FUNCȚIILE ASIGURĂRI 7
4. CONTRACTUL DE ASIGURARE 8
CAP II. ANALIZA PIEȚEI ASIGURĂRILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ 9
1. GENERALITĂȚILE PIEȚELOR INTERNAȚIONALE DE ASIGURĂRI 10
2. PIEȚELE DE ASIGURĂRI DE LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE 11
2.1 ANALIZA PIEȚEI ASIGURĂRILOR DIN EUROPA CENTRALĂ SI DE EST 13
2.2 ANALIZA PIEȚEI ASIGURĂRILOR DIN EUROPA DE VEST 15
CAP 3. PIAŢA UNICĂ DE ASIGURARE 20
1. CARACTERISTICILE ȘI COORDONATELE PIEȚEI EUROPENE 20
2. PREMISELE CREĂRII PIEȚEI UNICE DE ASIGURARE 21
3. DIRECTIVELE EUROPENE ÎN DOMENIUL ASIGURĂRILOR DE VIAȚĂ 23
4. DIRECTIVELE EUROPENE ÎN DOMENIUL ASIGURĂRILOR ALTELE DECÂT CELE DE VIAȚĂ 26
Bibliografie 30


Extras din proiect Cum descarc?

CAP I. PIAŢA DE ASIGURĂRI-concept general
1.ASIGURAREA - prezentare generală
Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara operatiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se intalnesc cererea de asigurare , venind din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diferite tipuri de asigurari si oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice si anume organizatii, societati specializate, care sunt autorizate sa functioneze in domeniul asigurarilor si sa desfasoare o astfel de activitate, bineinteles, sub raport financiar. 
Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare. ta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative.
Asigurarea propriu-zisă, constă în protecţia financiară pentru pierderi cauzate de o gamă largă şi variată de riscuri.
Asigurarea are la bază un acord de voinţă (contract) încheiat între asigurător şi asigurat, prin care asigurătorul oferă asiguratului protecţie pentru riscurile pe care şi le-a asumat, obligându-se să acopere asiguratului contravaloarea daunelor (respectiv sumă asigurată în cazul asigurărilor de viaţă) în caz de producere a acestor evenimente, în schimbul plăţii de către asigurat a unei sume de bani, numită "primă de asigurare".
Conceptul de asigurare poate fi abordat sub aspect juridic, economic şi financiar. 
Sub aspect juridic: pentru a fi operată asigurarea trebuie să capete o forma juridică şi acest fapt rezulta dintr-un contract ca legea părţilor şi legea propriu-zisă emisă de puterea legislativă. 
Sub aspect economic: asigurarea implică constituirea în condiţii specifice a fondului de asigurare în legătură cu care pot fi puse în evidenţă următoarele aspecte:
- fondul de asigurare se constituie în forma băneasca 
- fondul de asigurare se constituie descetralizat la nivelul fiecărei şoc pe seama primelor de asigurare încasate.
Constituirea şi utilizarea fondului de asigurări implică relaţii economice intre părţi prin fluxurile băneşti pe care le presupune încasarea primelor de încasare şi apoi plata despăgubirilor aferente.
Sub aspect financiar: asigurarea este intermediar financiar între persoane fizice asigurate care plătesc eşalonat prime de asigurare şi pesoane fizice sau juridice care au nevoie de resurse financiare suplimentare.
Asigurarea are la bază mai multe premise:
- Caracterul aleator al evenimentelor la care se referă asigurarea. 
- Caracterul evaluabil al evenimentelor înseamnă că pentru a fi asigurabil, evenimentul în cauză, trebuie să poată fi cuprins în cercetarea statistică, deci să decurgă după legităţile evenimentelor întâmplătoare, încadrându-se în regulile de calcul al probabilităţilor. 
- Mutualitatea reprezintă constituirea şi utilizarea fondului de asigurare pe principiul ‘ toţi pentru unul, unul pentru toţi. Fondul de asigurare se constituie exclusiv sub formă bănească, prin contribuţia unui mare număr de asiguraţi în scopul prevenirii şi mai ales al înlăturării efectelor nedorite ale evenimentelor asigurate.
- Extensia numerică a asiguraţilor reflectă una din cerinţele fundamentale în derularea procesului asigurării, prin aceea că numărul de asigurări trebuie să fie cât mai mare, deoarece calculul primelor de asigurare se face cu ajutorul unor metode statistice, pe baza evaluării şi a dispersiei riscului. Existenţa unui mare număr de asiguraţi crează premisa pentru constituirea fondului de asigurare şi utilizarea lui eficientă.
- Echidistanţa asiguraţilor faţă de risc sau faţă de un eveniment asigurat. Se impune identificarea intereselor similare ale asiguraţilor pentru a promova o anumită formă de asigurare şi dezdăunarea în acelaşi fel a asiguraţilor pentru o anumită categorie de riscuri.
Promovarea activităţii şi relaţiilor de asigurare implică atât condiţii subiective cât şi conditii obiective
Conditii subiective:
- interesul pentru asigurare: poate fi interpretat prin simţul necesităţii de a identifica, preveni şi preîntâmpina riscurile de evenimentele generatoare de pagube; se află în strânsă legătură cu evenimentele generale şi nivelul de cultură şi civilizaţie ale omului.
- suportabilitatea asigurării: posibilităţile financiare ale persoanelor fizice sau juridice de a suporta plata primelor de asigurare-poate promova interesul pentru asigurare sau îl poate bloca sau amâna.
Conditii obiective: 
- caracteristicile impuse evenimentului pentru a intra în subincidenta asigurării: evenimentele trebuie să fie sporadice, să aibă o anumită regularitate, extensie teritoriala, să se producă în viitor.


Fisiere în arhivă (2):

  • Piata Europeana a Asigurarilor.doc
  • Piata Europeana a Asigurarilor.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!