Piata Europeana a Asigurarilor

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP I. PIATA DE ASIGURARI-concept general 3
1. ASIGURAREA - prezentare generala 3
2. ELEMENTELE TEHNICE ALE ASIGURARILOR 5
3. FUNCTIILE ASIGURARI 7
4. CONTRACTUL DE ASIGURARE 8
CAP II. ANALIZA PIETEI ASIGURARILOR IN UNIUNEA EUROPEANA 9
1. GENERALITATILE PIETELOR INTERNATIONALE DE ASIGURARI 10
2. PIETELE DE ASIGURARI DE LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE 11
2.1 ANALIZA PIETEI ASIGURARILOR DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST 13
2.2 ANALIZA PIETEI ASIGURARILOR DIN EUROPA DE VEST 15
CAP 3. PIATA UNICA DE ASIGURARE 20
1. CARACTERISTICILE SI COORDONATELE PIETEI EUROPENE 20
2. PREMISELE CREARII PIETEI UNICE DE ASIGURARE 21
3. DIRECTIVELE EUROPENE IN DOMENIUL ASIGURARILOR DE VIATA 23
4. DIRECTIVELE EUROPENE IN DOMENIUL ASIGURARILOR ALTELE DECAT CELE DE VIATA 26
Bibliografie 30


Extras din proiect Cum descarc?

CAP I. PIATA DE ASIGURARI-concept general
1.ASIGURAREA - prezentare generala
Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara operatiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se intalnesc cererea de asigurare , venind din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diferite tipuri de asigurari si oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice si anume organizatii, societati specializate, care sunt autorizate sa functioneze in domeniul asigurarilor si sa desfasoare o astfel de activitate, bineinteles, sub raport financiar. 
Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare. ta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative.
Asigurarea propriu-zisa, consta in protectia financiara pentru pierderi cauzate de o gama larga si variata de riscuri.
Asigurarea are la baza un acord de vointa (contract) incheiat intre asigurator si asigurat, prin care asiguratorul ofera asiguratului protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat, obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor (respectiv suma asigurata in cazul asigurarilor de viata) in caz de producere a acestor evenimente, in schimbul platii de catre asigurat a unei sume de bani, numita "prima de asigurare".
Conceptul de asigurare poate fi abordat sub aspect juridic, economic si financiar. 
Sub aspect juridic: pentru a fi operata asigurarea trebuie sa capete o forma juridica si acest fapt rezulta dintr-un contract ca legea partilor si legea propriu-zisa emisa de puterea legislativa. 
Sub aspect economic: asigurarea implica constituirea in conditii specifice a fondului de asigurare in legatura cu care pot fi puse in evidenta urmatoarele aspecte:
- fondul de asigurare se constituie in forma baneasca 
- fondul de asigurare se constituie descetralizat la nivelul fiecarei soc pe seama primelor de asigurare incasate.
Constituirea si utilizarea fondului de asigurari implica relatii economice intre parti prin fluxurile banesti pe care le presupune incasarea primelor de incasare si apoi plata despagubirilor aferente.
Sub aspect financiar: asigurarea este intermediar financiar intre persoane fizice asigurate care platesc esalonat prime de asigurare si pesoane fizice sau juridice care au nevoie de resurse financiare suplimentare.
Asigurarea are la baza mai multe premise:
- Caracterul aleator al evenimentelor la care se refera asigurarea. 
- Caracterul evaluabil al evenimentelor inseamna ca pentru a fi asigurabil, evenimentul in cauza, trebuie sa poata fi cuprins in cercetarea statistica, deci sa decurga dupa legitatile evenimentelor intamplatoare, incadrandu-se in regulile de calcul al probabilitatilor. 
- Mutualitatea reprezinta constituirea si utilizarea fondului de asigurare pe principiul ' toti pentru unul, unul pentru toti. Fondul de asigurare se constituie exclusiv sub forma baneasca, prin contributia unui mare numar de asigurati in scopul prevenirii si mai ales al inlaturarii efectelor nedorite ale evenimentelor asigurate.
- Extensia numerica a asiguratilor reflecta una din cerintele fundamentale in derularea procesului asigurarii, prin aceea ca numarul de asigurari trebuie sa fie cat mai mare, deoarece calculul primelor de asigurare se face cu ajutorul unor metode statistice, pe baza evaluarii si a dispersiei riscului. Existenta unui mare numar de asigurati creaza premisa pentru constituirea fondului de asigurare si utilizarea lui eficienta.
- Echidistanta asiguratilor fata de risc sau fata de un eveniment asigurat. Se impune identificarea intereselor similare ale asiguratilor pentru a promova o anumita forma de asigurare si dezdaunarea in acelasi fel a asiguratilor pentru o anumita categorie de riscuri.
Promovarea activitatii si relatiilor de asigurare implica atat conditii subiective cat si conditii obiective
Conditii subiective:
- interesul pentru asigurare: poate fi interpretat prin simtul necesitatii de a identifica, preveni si preintampina riscurile de evenimentele generatoare de pagube; se afla in stransa legatura cu evenimentele generale si nivelul de cultura si civilizatie ale omului.
- suportabilitatea asigurarii: posibilitatile financiare ale persoanelor fizice sau juridice de a suporta plata primelor de asigurare-poate promova interesul pentru asigurare sau il poate bloca sau amana.
Conditii obiective: 
- caracteristicile impuse evenimentului pentru a intra in subincidenta asigurarii: evenimentele trebuie sa fie sporadice, sa aiba o anumita regularitate, extensie teritoriala, sa se produca in viitor.


Fisiere in arhiva (2):

  • Piata Europeana a Asigurarilor.doc
  • Piata Europeana a Asigurarilor.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!