Plan de Afaceri

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Conceptul planificarii afacerilor
2. Necesitatea planificarii si argumentarii economice afacerilor
3. Abordarea sistemica a planului de afaceri si administrarii proiectelor
4. Studiul de fezabilitate - un instrument de afaceri valoros
5. Particularitatile elaborarii planului de afaceri
6. Risc si incertitudine in planificarea afacerilor
7. Identificarea surselor de finantare a planurilor de afaceri


Extras din proiect Cum descarc?

1. Conceptul planificarii afacerilor
In abordarea traditionala a conceptului de planificare a afacerilor, planul de afaceri este definit ca "... un document in care se formuleaza scopurile si obiectivele afacerii, se motiveaza ideea, se stabilesc caile si mijloacele de realizare a ideii in practica si se estimeaza rezultatele finale" [15, p.77] sau, planul de afaceri este "un rezumat clar si concis al afacerii, care prezinta imaginea actuala a afacerii, obiectivele si felul in care acestea se pot realiza" [16, p. 56].
O definitie de dictionar a planului de afaceri este: planul de afaceri defineste metoda de derulare a unei activitati specifice pe parcusul unei perioade viitoare [22, p.98], iar activitatea specifica consta in a initia o afacere, a initia un proiect; un produs; o activitate; activitatea in general a unei intreprinderi; poate cuprinde ansamblul intreprinderii sau numai o diviziune a ei etc. De aici rezulta ca planul de afaceri reprezinta o schema logica de actiune care presupune o gindire de perspectiva asupra unei afaceri, pornind de la unele obiective, ajutind-se la crearea unei imagini de ansamblu asupra intregii afaceri. Practic el cuprinde toate etapele si resursele de care va avea nevoie un antreprenor pentru a atinge obiectivele propuse intr-o perioada de timp predeterminata.
Deseori in acelasi sens se mai utilizeaza notiunile de ,,proiect al afacerii" sau ,,proiect de investitii". Conform DEX-ului limbrii romane [10, p. 465], ,,proiect" semnifica: 1) un plan sau o intentie de a intreprinde ceva, de a organiza, de a face un lucru; 2) prima forma a unui plan, care urmeaza sa fie discutat si aprobat pentru a primi caracter oficial si a fi pus in aplicare. In acelasi timp, prin notiunea de plan, conform aceleasi surse se intelege ,,proiect elaborat cu anticipare, cuprinzind o suita ordonata de operatii destinate sa duca la atingerea unui scop, program de lucru".
Proiectul de investitii sau proiectul afacerii nu este altceva decit o desciere detaliata a modului de derulare a afacerii, are un volum considerabil, pe cind planul de afaceri confirma, argumenteaza documentar certitudinea informatiei initiale, calculele si concluziile analitice, asigura compatibilitatea unor idei separate de afaceri cu strategia generala de dezvoltare a unitatii agricole.
Un sir de institutii recunoscute pe plan international au elaborat recomandari privind cerintele fata de planurile de afaceri:
o UNIDO - recomandari privind argumentarea tehnico-economica a planurilor de afaceri in industrie si versiunea ei electronica COMFAR [14];
o Recomandarile Bancii Mondiale [13];
o Firma ,,Goldman, Sachs & Co" [12];
o Firma de audit si consulting "Ernst & Ioung" [11]
Baza acestor recomandari o constituie urmatoarele sectiuni: a) planul de marketing; b) planul de productie; c) planul financiar. Aceste sectiuni sunt legate organic prin planul organizational (schema de realizare a proiectului afacerii) cu calculele corespunzatoare a riscurilor si evidentierea masurilor compensatorii. Anume aceste sectiuni-cheie si stau la baza recomandarilor privind planificarea afacerilor in Republica Moldova.
Actualmente in republica au fost editate un sir de lucrari privind planificarea si argumentarea eficientei afacerilor in corespundere cu recomandarile UNIDO. Printre acestea putem mentiona: ,,Planificarea afacerii" si ,,Planul de afaceri pentru membrii AEIC" [17, p.68] aparute cu suportul Proiectului BIZPRO-Moldova. Ele se caracterizeaza prin urmatoarele:
o vizeaza in primul rind structura planului de afaceri;
o se descrie ce trebuie sa contina fiecare sectiune;
o se aduc exemple de planuri de afaceri;
In general, se practica elaborarea a doua tipuri de planuri ale afacerii: 1) pentru atragerea investitiilor si 2) pentru managerii unitatii economice. Acesta din urma este mai detaliat si mai obiectiv, reflecta mai deschis starea actuala si posibilitatile de dezvoltare. El faciliteaza efectuarea controlului asupra desfasurarii activitatii, compararea indicatorilor realizati cu cei planificati si explicarea cauzelor abaterilor de la plan. Anume in cazul dat putem vorbi despre planul de afaceri ca despre planul ei de lucru. Intrucit o mare parte a agentilor economici denota o stare financiara plecara, planurile elaborate, de regula, vizeaza iesirea din situatia de criza. Catre intreprinderile declarate insolvabile se aplica procedura de reorganizare care se desfasoara sub supravegherea Consiliului Creditorilor sau se purcede la lichidarea intreprinderii [2]. Procedura de reorganizare vizeaza elaborarea unei strategii financiare generale si elaborarea planului de afaceri, scopul caruia consta in restabilirea solvabilitatii intreprinderii, adica evitarea falimentului prin mobilizarea tuturor rezervelor interne si externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Afaceri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!