Planificarea financiara pe termen scurt

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I 3
Consideratii generale privind planificarea financiara 3
CAPITOLUL II 6
Planificarea financiara pe termen scurt 6
2.1. Organizarea generala a planificarii financiare pe termen scurt 6
2.1.1. Rolul central al trezoreriei 6
2.1.2 Procesul de planificare pe o perioada scurta 7
2.2. Elaborarea bugetelor si a planurilor 8
2.2.1. Stabilirea bugetelor fundamentale 8
2.2.2. Constructia starilor financiare previzionale 10
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
Consideratii generale privind planificarea financiara
PLANIFICAREA FINANCIARA este un proces in cadrul caruia sunt elaborate si implementate strategii cuprinzatoare in scopul realizarii obiectivelor si politicilor financiare ale unei administratii publice locale. Aceste strategii sunt elaborate pe baza proiectiilor privitoare la viitor, realizate pentru diferite orizonturi de timp. Administratia publica locala evalueaza probabilitatea de realizare a acestor proiectii si elaboreaza un raspuns (un plan financiar) pentru a diminua consecintele financiare defavorabile. 
In Statele Unite, conceptul de planificare financiara a devenit tot mai popular in cadrul companiilor private si in cadrul administrarii finantelor personale. In acelasi timp, administratia publica locala a imprumutat multe dintre aceste instrumente si tehnici de planificare financiara si le-a aplicat in cadrul finantelor administratiilor locale, pentru a-si eficientiza eforturile lor de planificare financiara.
Cele mai cunoscute instrumente de planificare financiara sunt:
Bugetarea (elaborarea si executia bugetului), care este cel mai cunoscut instrument de planificare financara si consta in alocarea unor resurse minime pentru atingerea rezultatului final dorit. Un buget anual alocat, distribuie venituri pentru realizarea si furnizarea serviciilor publice, precum si pentru mentinerea si intretinerea facilitatilor oferite.
Previzionarea financiara este procesul ce produce proiectii privind veniturile si cheltuielile anilor viitori, bazandu-se pe presupuneri politice si economice specifice.
Programarea investitiilor este un proces ce produce un plan multianual de dezvoltare a investitiilor, a capitalului, pentru dezvoltarea fizica a comunitatii pe termen scurt si lung.
Planificarea datoriilor este procesul prin care se determina tipul si valoarea optima a datoriilor necesare pentru finantarea programului de investitii al comunitatii pe termen scurt si lung. Leaga programul investitional de bugetul anual in care se finanteaza serviciul datoriilor.
Monitorizarea trendului (evolutiei) utilizeaza numerosi indicatori financiari si economici pentru a monitoriza conditiile fiscale ale unei comunitati si ale administratiei publice locale. Administratiile publice locale monitorizeaza regulat si calculeaza indicatori pentru a identifica evolutiile cheie ce pot sa apara. Multi dintre acesti indicatori sunt utilizati de institutiile financiare, agentiile de rating, etc, ca instrumente de analiza a creditului pentru a evalua conditiile administratiei publice locale.
Planificarea strategica, este un proces sistematic prin care comunitatea anticipeaza si planifica viitorul sau. Rezultatul apare sub forma unui document scris, numit plan strategic, ce ghideaza comunitatea spre viitorul sau. Pentru realizarea si sustinerea acestuia, trebuie dezvoltat cu precadere planul financiar.
Planificarea dezvoltarii economice este un proces ce utilizeaza politica administratiei locale si stimuleaza si incurajeaza cresterea economica si activitatile economice in comunitate. In acest tip de planificare sunt utilizate instrumente ca analiza impactului fiscal si analiza scenariilor, pentru a evalua impactul diferitelor strategii de dezvoltare economica asupra veniturilor si cheltuielilor viitoare.
In general, planificarea consta in analizarea unei situatii date, determinarea obiectivelor care trebuie urmarite in viitor si a decide, in avans, actiunile care trebuie luate pentru realizarea obiectivelor stabilite, tinand cont de circumstantele previzionate in care urmeaza sa actioneze firma.
Planificarea financiara stabileste liniile directoare care privesc schimbarile ce vor avea loc in firma. Ea trebuie sa includa:
-  analiza critica a mediului intern si extern in care actioneaza firma;
-  identificarea si stabilirea obiectivelor firmei;
-  analiza diferentei dintre aceste obiective si situatia financiara curenta a firmei;
-  elaborarea unor documente in care sa se sintetizeze actiunile necesare a fi intreprinse pentru ca firma sa atinga obiectivele financiare propuse (finalitatea planificarii financiare).
Planificarea financiara formuleaza caile si metodele prin care obiectivele financiare ale firmei vor fi realizate. Ea se concentreaza pe identificarea oportunitatilor de investitii cu valoare neta pozitiva si pe strategii de finantare care creaza valoare pentru firma.
Planificarea financiara are doua dimensiuni: 
-  schema temporala, care arata durata procesului de planificare si orizontul de timp pentru care se planifica; 
-  un nivel de agregare, care implica faptul ca unele planuri se bazeaza pe agregarea altora de la nivele ierarhice inferioare sau de la acelasi nivel ierarhic.
Planificarea financiara, in functie de orizontul de timp, are doua componente: 
-  planificarea pe termen mediu si lung 
-  planificarea pe termen scurt.
Planificarea pe termen mediu si lung trebuie sa raspunda la intrebari de genul: ,,Cand trebuie facuta o noua emisiune de actiuni? Care trebuie sa fie politica firmei in privinta dividendelor? Care trebuie sa fie nivelul de indatorare al firmei, iar datoriile trebuie sa fie pe termen scurt sau lung? Trebuie sa se plateasca dobanzi fixe sau variabile pentru datoriile contractate?"
Planificarea financiara pe termen scurt are in vedere capitalul de lucru, presupunand luarea in considerare si gasirea raspunsurilor la intrebari de genul: ,,Ce nivel al numerarului este necesar la diferite momente din cadrul orizontului de planificare? Ce nivel al stocurilor trebuie mentinut? Cat de rapid se pot rambursa creditele bancare angajate pentru nevoile trezoreriei? Pe ce perioada trebuie acordat creditul comercial? Trebuie sa fie platiti rapid furnizorii si sa se beneficieze de discountul in numerar ce se ofera de acestia? Ce proportie din activele circulante trebuie finantata prin fonduri pe termen scurt? Care este capitalul de lucruri ce influenteaza nivelul acestuia?


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea financiara pe termen scurt.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Petre Brezeanu, Finante corporative, vol. I, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2008;
2. http://www.conta-conta.ro/miscellaneous/562_miscellaneous_contabilitate_files%20562_.pdf
3. https://www.blogulspecialistului.ro/a/util/management-si-afaceri/1783/planificarea-financiara.html
4. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/PLANIFICAREA-FINANCIARA-Bugete93.php


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!