Politica de Dividende in Corporatii

Extras din proiect Cum descarc?

1. Scurt istoric
Teoria financira considera politica de dividend drept un teren de studiu interesant datorita incitarilor problematice pe care acestea le ofera cercetarii stiintifice. In conditiile unui mediu economic caracterizat printr-o relativa simplitate, prin acest termen se definea modul de repartizare pe destinatii a profitului net, pentru dividende sau pentru reinvestire.
Odata cu dezvoltarea mediului economic, apare managementul financiar care-si propune sa raspunda la noi intrebari legate de modul de decizie; ce tip de dividende sa se distribuie - fie ordinare, fie speciale; daca sa se conteze mai mult de cresterile de curs bursier decat de platile sub forma dividendelor sau cum sa se armonizeze punctele de vedere ale diferitilor investitori.
Evolutia studiilor cu privire la politica de dividend a dus la o buna coordonare a partii financiare a societatilor comerciale, aceasta referindu-se si la o buna corelare a distributiei dividendelor in functie de ceea ce este mai important pentru societate. Astel pentru a ajunge pe un loc de top pe piata, o comapnie trebuie sa-si faca actionarii fideli si sa-i pastreze pentru a nu intampina dificultati in drumul spre podium.
2. Dividendul 
Dividendul este partea din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar in raport cu actiunile pe care le poseda.
Pentru investitorii de pe piata bursiera, politica de dividend practicata de societati reprezinta un reper important in adoptarea strategiei de investitie. Aceasta capata o importanta mai mare pentru cei cu un apetit de risc mai redus, care isi economisesc disponibilitatile banesti prin piata de capital, ca o alternativa la sistemul bancar.
Societatile comerciale care acorda dividend prezinta interes si pentru ceilalti investitori, cu o iclinatie mai mare fata de risc, ca o sursa de venit suplimentara castigurilor din diferentele de curs. 
Pentru managementul societatii se pune problema alegerii intre dividend si autofinantare. Alocarea unei cote mari din profitul net ca si dividend restrange posibilitatile de autofinantare a societatii, ducand la cresterea gradului de indatorare. Pe de alta parte, o societate care practica o politica de dividend caracterizata prin rata mare a dividendului se bucura de aprecierea actiunilor sale in piata, ceea ce are ca efect cresterea posibilitatilor de finantare prin noi emisiuni de actiuni.
3. Conceptul de politica de dividend
Politica de dividend este aceea care determina impartirea profiturilor obtinute in plati catre actionari si fonduri retinute pentru a fi reinvestite in afaceri. Profiturile acumulate reprezinta una dintre cele mai semnificative surse de finantare a cresterii corporationale, iar dividendele constituie fluxurile de numerar datorate actionarilor. Desi, atat cresterea, cat si dividendele, sunt in egala masura dezirabile, cele doua se pot afla si in contradictie. De exemplu, sa presupunem ca o firma limiteaza bugetul sau de investitii intr-un anumit an la ceea ce se poate finanta prin profiturile acumulate din anul respectiv. 
O crestere a proportiei profiturilor distribuite sub forma de dividende-va rezulta in scaderea profiturilor accumulate pentru anul respective, si deci sumele disponibile pentru investitii vor fi mai mici. In acest caz politica de dividend este echivalenta cu politica de investitii, si prin readucerea profiturilor acumulate, firma poate fi silita sa renunte la oportunitati profitabile de investitii. O abordare mai rezonabila este aceea ca firma sa isi determine bugetul de investitii inainte. Astfel, decizia cu privire la dividende va avea un impact asupra noilor fonduri din exterior care trebuie obtinute. O rata mai mare a dividendelor inseamna o rata mai mica a profiturilor acumulate si deci trebuie sa se apeleze in masura mai mare la noi fonduri din exterior pentru finantarea proiectelor de investitii. Fluxurile de numerar catre actionari, mai mari ca urmare a stabilirii unei rate mai mari a dividendelor, vor duce in acelasi timp la o rata scazuta, atat a profiturilor, cat si a dividendelor viitoare. Astfel, politica de dividende are doua efecte contradictorii.
Politica de dividende se refera la decizia de a plati profitul fie proprietarilor (sub forma dividendelor), fie de a fi acumulat, in vederea reinvestirii. O proportie cat mai buna intre partea de profit platita ca dividend si cea acumulata se apreciaza in functie de conseciontele asupra valorii de piata a intreprinderii.
Pornind de la ideea ca valoarea intreprinderii este direct dependenta de valoarea de piata a actiunilor, atunci valoarea unei actiuni ( ) creste odata cu sporirea dividendelor platite proprietarilor (D):
= , unde conform relatiei de calcul din modelul elabort de M.J. Gordon si E. Shapiro, K reprezinta rata de actualizare, iar g este rata de crestere a dividendelor de la o perioada la alta. Daca marimea dividendelor platite sporeste, atunci firma nu va mai putea reinvesti si isi va afecta in acest fel capacitatea viitoare de a produce dividende.
Necunoscuta care trebuie aflata prin politica de dividende se refera deci la optimul intre dividendele curente si cresterea lor viitoare (dependenta de investitii) si care maximizeaza pretul actiunilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Dividende in Corporatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!