Politica Fiscala a Uniunii Europene - Prezent si Perspective

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene pag 1 - 6
1.1: Obiectivele politicii fiscale europene pag 1- 3
1.2: Reglementarile politicii fiscale europene pag 3 - 6
Cap 2: Armonizare vs competitie fiscala in Uniunea Europeana pag 6 - 16
2.1: Armonizarea politicii fiscale directe pag 8 - 10
2.2: Armonizarea politicii fiscale indirecte pag 10 - 15
2.3: Consecintele competitiei fiscale pag 15 - 16
Cap 3: Perspective privind politica fiscala europeana pag 16 - 21


Extras din proiect Cum descarc?

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene
1.1: Obiectivele politicii fiscale europene:
Coerenta politicii fiscal- bugetare conditioneaza, in mare masura, realizarea obiectivelor generale ale dezvoltarii economice pe termen mediu si lung, precum si indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Mastricht, asumate si de tara noastra la aderarea la Uniunea Europeana.
Totodata, Strategia de la Lisabona trebuie tratata cu prioritate, pentru a respecta termenul stabilit cu privire la transformarea Uniunii Europene in cea mai competitiva si dinamica economie bazata pe cunoastere.
Uniunea economica numara astazi 27 de state membre si aproximativ 500 de milioane de locuitori. In ciuda diferentelor dintre statele membre, la baza intregii constructii europene a stat vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la concluzia ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elborate si adoptate de institutiile comunitare, cu aplicabilitate pe intreg cuprinsul Uniunii.
In domeniul fiscal, organismul cu rol de initiere si urmarire a modului de aplicare a legislatiei fiscal- bugetare este Comisia Europeana, infiintata prin Tratatul de la Maastricht, semnat in anul 1992 si intrat in vigoare in 1993. Obiectivul principal al Tratatului Comunitatii Economice Europene este crearea pietei comune care sa se bazeze pe concurenta loiala cu caracteristici similare unei piete nationale.
Impozitele si taxele reprezinta fundamentul intregii activitati fiscale, ele fiind instituite prin acte normative cu caracter fiscal( legi sau ordonante, hotarari de guvern aprobate prin legi), acestea nu lipsesc si nu pot lipsi ca elemente de baza in prezentarea notiunilor care se refera la domeniul fiscal. Totodata, aplicarea reglementarilor cu caracter fiscal, dimensionarea, asezarea si perceperea in ultima instanta a impozitelor si taxelor nu se pot realiza fara existenta unui mecanism fiscal, a unor metode si tehnici fiscale prin aplicarea carora sa fie satisfacute si anumite cerinte pe care sa le indeplineasca sistemul fiscal pentru a putea fi considerat rational, dar si pentru a se armoniza cu politica fiscala din tarile Uniunii Europene.
Scopul realizarii pietei comune si a uniunii monetare a antrenat schimbari in ceea ce priveste fiscalitatea. Inlaturarea restrictiilor privind mobilitatea capitalului a generat teama ca baza impozabila la nivel national se poate reduce prin migratia acesteia intre statele membre, datorita concurentei fiscale dintre ele, ceea ce va afecta gradul de ocupare si capacitatea de a asigura protectia sociala. De aici s-au conturat principalele obiective ale politicii fiscale:
- Cel mai important obiectiv pe termen lung consta in inlaturarea diferentelor in ceea ce priveste metodele si cotele de aplicare al impozitelor indirecte. Vizate sunt accizele si TVA-ul.
- In ceea ce priveste fiscalitatea directa, se urmareste in principal minimizarea posibilitatilor de evaziune si evitarea dublei impuneri, pe baza acordurilor bilaterale intre statele membre
- Evitarea efectelor negative ale concurentei intre statele membre, in special evitarea transferului bazei fiscale prin fenomenul de migratie a firmelor aflate in cautarea regimului fiscal cel mai favorabil


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Fiscala a Uniunii Europene - Prezent si Perspective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!