Politici Fiscale Orientate spre Protectia Mediului si Efecte ale Aplicarii Acestora

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Politica fiscala si protectia mediului 3
1.1. Aspecte generale privind politica fiscala 3
1.2. Politica de mediu principii generale 8
Capitolul 2 Politici fiscale privind protectia mediului in UE si in Romania 11
2.1.Strategii ale politicii fiscale privind protectia mediului in UE 11
2.2. Protectia mediului in Romania 17
Concluzii 20
Bibliografie 21


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Politica fiscala si protectia mediului
1.1. Aspecte generale privind politica fiscala
Prin termenul de fiscalitate se intelege faptul ca trebuie preluat in mod obligatoriu pentru bugetul statului o parte din veniturile cetatenilor unui stat. 
Fiscalitatea reprezinta un sistem de atragere a impozitelor, reprezentand in acelasi timp ansamblul legilor, regulilor si practicilor privind fundamentarea, calcularea si atragerea impozitelor. Prin evolutia acestui concept de fiscalitate s-au conturat doua domenii economice a politicii fiscale cu referire la procurarea de resurse publice si acoperirea cheltuielilor publice . Intre cele doua domenii exista un raport de interdependenta, dar sunt si inseparabile atunci cand trebuie luata o decizie justa, necesitand corelarea lor cu posibilitatea exercitarii unor modificari in ambele sensuri, determinand un anumit impact asupra ambelor grupuri de procese economice.
Fiscalitatea este expresia vointei politice a unei comunitati umane organizate, fixata pe un teritoriu determinat si dispunand de o autonomie suficienta pentru a putea, prin intermediul organelor care o reprezinta, sa se doteze cu o intreaga serie de reguli juridice si in special, fiscale.
Fiscalitatea este foarte importanta in contextul economic actual, intrucat statele membre trebuie sa isi grabeasca eforturile de consolidare fiscala si sa aiba in vedere adoptarea de masuri care sa asigure cresterea incasarilor la buget si care sa nu afecteze cresterea economica europeana, care este deja fragila. Un mai bun acord fiscal la nivelul UE este important in acest context, intrucat poate fi benefic atat pentru solutionarea provocarilor comune, cat si pentru indeplinirea obiectivelor de politica nationala. 
In abordarea politicii fiscale trebuie stabilite mai intai, conceptul de politica fiscala, sfera acesteia, precum si interdependenta cu alte politici.
In Dictionarul limbii romane contemporane , conceptul de politica are urmatoarele intelesuri: 
1. activitate a claselor sociale, a partidelor, a grupurilor sociale, a grupurilor sociale in raport cu statul, determinata de interesele si de scopurile lor; activitate a organelor puterii si a conducerii de stat care reflecta oranduirea sociala si structura economica a tarii.
2. dibacie, abilitate folosita in atingerea unui scop", iar adjectivul ,,fiscal" este considerat ca fiind ,,privitor la fisc, care apartine fiscului", 
Fiscul este reprezentat de ,,denumire a sistemului organelor de stat care au sarcina obligarii, incasarii si administrarii impozitelor si taxelor".
Fiscalitatea este un ,,sistem de norme privitoare la obligarea si perceperea impozitelor si taxelor". 
Luand in considerare definitiile de mai sus putem intelege prin politica fiscala ca fiind ,,activitatea organelor puterii care determina fiscalitatea unui stat" sau ,,abilitatea claselor politice aflate la conducerea unui stat care silesc ansamblul normelor privitoare la silirea si perceperea impozitelor si taxelor din acel stat".
Politica fiscala este perceputa ca o componenta a politicii economice, fiind intr-o continua adaptare la conditiile dezvoltarii economice si sociale a tarii. Aceasta se refera la utilizarea impozitului ca instrument de interventie al autoritatilor publice in economie si in viata sociala.
Literatura britanica foloseste termenul de politica fiscala ca fiind politica financiara care include atat obiectivele factorului decizional al unui stat legate de achizitionarea de resurse bugetare prin intermediul impozitelor si taxelor, cat si cele rezultate din activitatea de efectuare a cheltuielilor publice. In lucrarea autorului Iulian Vacarel se face distinctia intre politica fiscala si politica bugetara, acesta precizand faptul ca: ,,intrucat in totalul veniturilor publice ponderea covarsitoare o detin impozitele, taxele si contributiile, au intrat in uz, si nu fara temei, expresiile de ,,politica fiscala" si ,,reforma fiscala". Datorita faptului ca cheltuielile publice se efectuau prin intermediul sistemului bugetar acesta situatie a dus la reducerea uzului de expresii precum ,,politica bugetara" si ,,reforma bugetara".


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Fiscale Orientate spre Protectia Mediului si Efecte ale Aplicarii Acestora.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!