Procedee si Tehnici de Control Financiar Bancar

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Cercetarea 3
3. Controlul documentar 4
4. Controlul faptic 15
5. Curiozitati 20
6. Concluzii 20
7. Bibliografie 21
8. Anexe


Extras din proiect Cum descarc?

Procedee si tehnici de control financiar
Diversitatea de activitati din economie, interactiunea si conditionarea lor reciproca, impune in mod necesar existenta mai multor orientari care, la randul lor, implica utilizarea mai multor procedee de utilizare a controlului.
Procedeele utilizate in vederea realizarii in conditii optime a obiectivelor specifice controlului financiar alcatuiesc metoda controlului; procedeul "consta in modul sistematic de efectuare a unei lucrari, cu alte cuvinte modalitatea, maniera de a actiona in vederea realizarii verificarilor obiectivelor propuse" .
Tehnica executarii controlului financiar presupune alegerea procedeelor celor mai adecvate in functie de obiectivul controlat si aplicarea acestora, in vederea realizarii scopului controlului, care pot fi:
- Procedee comune: observatia, rationamentul, comparatia, clasificarea, analiza, sinteza.
- Procedee specifice: cercetarea, studiul general prealabil, controlul documentar, inventarierea de control, expertizele tehnice si analizele de laborator, controlul total si controlul prin sondaj, analiza activitatii economice financiare.
1. Cercetarea
Deoarece constituie o forma eficienta a controlului financiar faptic, recomandata a se utiliza ori de cate ori este posibil, cercetarea consta in "examinarea si observarea nemijlocita, direct pe teren, a fenomenelor sau operatiilor economice supuse controlului, cu scopul de a stabili modul cum se desfasoara, cauzele care au generat unele deficiente, masurile ce se impun pentru remediere"; in vederea stabilirii unor concluzii complete, este necesara imbinarea ei cu verificarea documentelor.
2. Controlul documentar
Controlul documentar, sau controlul documentar-contabil asa cum mai este el denumit, este cel mai frecvent folosit in practica economico- financiara. Acesta poate fi preventiv (efectuat asupra documentelor de dispozitie) sau ulterior (efectuat cu ajutorul documentelor de executie, care fac dovada producerii efective a operatiunilor economice si financiare). Metoda controlului documentar-contabil nu este altceva decat manifestarea concreta a controlului contabilitatii entitatii economice sau sociale in general, in concordanta cu documentele, evidentele si registrele in care se oglindesc atat operatiunile patrimoniale cat si miscarea interioara in cadrul unitatii, a valorilor materiale, pe parcursul activitatii economico-sociale, precum si rezultatele economice si financiare ale entitatii in cauza.
Definitia atribuita controlului documentar arata ca acesta este procedeul care stabileste realitatea, legalitatea, si eficienta operatiilor si activitatilor economice si financiare, prin examinarea documentelor primare si centralizatoare a inregistrarilor in evidenta tehnico-operativa si contabila, a situatiilor financiare. Controlul documentar poate fi sintetizat astfel :
Poate fi Preventiv
Ulterior
Realitatea
Stabileste Legalitatea activiati economico-financiare
Obiectivitatea
Documentele primare si centralizatoare;
Are la baza Inregistrarile in evidenta tehnico-operativa;
Situatiile financiare si bilanturile.
Figura 1 Controlul documentar contabil
Sursa: Roman Constantin, Control financiar si audit public.
Verificarea documentara urmareste in primul rand aspectele legate de fond si anume legalitatea, realitatea si eficienta (necesitatea, oportunitatea si economicitatea) operatiunilor ce fac obiectul controlului. 
Controlul asupra legalitatii documentelor are in vedere ca acestea sa fie realizate cu respectarea normelor legale aflate in vigoare. Baza juridica a controlului financiar sub aspectul legalitatii o constituie legile, ordinele, instructiunile precum si prevederile altor acte normative care servesc drept criteriu pentru stabilirea justetiii operatiunilor efectuate.
Controlul asupra realitatii operatiunilor economice si financiare isi propune sa verifice daca au fost respectate limitele si conditiile indicate in documentele justificative. In conditiile in care exista suspiciuni asupra realitatii operatiunilor controlate se recurge la controlul faptic, solicitandu-se celor care au semnat documentele sa confirme realitatea operatiunilor, inclusiv autenticitatea semnaturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedee si Tehnici de Control Financiar Bancar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!