Procesele Bugetare in Republica Moldova

Extras din proiect Cum descarc?

Timp de mai bine de doua secole, una din problemele cele mai controversate ale teoriei economice a fost si ramine a fi problema rolului economic al statului. Chiar si astazi, cind economiile tarilor lumii sint economii mixte si deci o implicare a statului in viata economica se intelege de la sine, confruntarea dintre partizanii si adversarii implicarii statului in activitatea economica ramine la fel de actuala ca si acum o jumatate de secol.
Procesul bugetar este procesul care incepe cu elaborarea bugetului si se termina cu aprobarea darii de seama despre executarea lui pentru anul bugetar respectiv. Procesul bugetar este un proces decizional, democratic, preponderent politic, continuu, ciclic si de larg impact public la nivel macro si micro-, care se manifesta atit pe plan economic cit si social.
In teoria si practica bugetara se pot evidentia mai multe puncte de vedere privind definitia notiunii de buget:
bugetul ca veriga de baza centrala a sistemului financiar prin care intre stat si diverse persoane juridice si fizice se formeaza relatii de repartitie, prin care se formeaza cel mai important fond financiar al statului necesar activitatii economice si sociale la nivelul unui an calendaristic;
bugetul ca principalul plan financiar anual aparat ca urmare a aprobarii sale de catre Parlament, dobandindu-se caracter de lege privind cheltuielile si veniturile statului. 
Un plan dupa care Guvernul cheltuie banii publici
Un plan al modului in care Guvernul va finanta activitatile sale
Un plan pentru imprumuturile publice sau rambursarile de imprumuturi. 
Un instrument/mecanism care influenteaza economia nationala
Un instrument/mecanism influentat de economia nationala. 
O dare de seama prin care bugetul raporteaza despre modul de cheltuire a acestor bani de catre Guvern si despre finantarea acestor cheltuieli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesele Bugetare in Republica Moldova.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!