Produse si Servicii Bancare

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Bancile si operatiunile bancare
1.1 Originea si motivele functionarii bancilor
1.2 Bancile de emisiune si functiile lor
1.2.1 Banca Nationala a Romaniei si functiile sale
1.3 Bancile comerciale si tipurile de operatiuni ce le presteaza
1.3.1. Operatiunile prestate de bancile comerciale
1.4 Bancile si institutiile de credit specializate
1.4.1. Lichiditatea bancara
1.5 Particularitatile sistemelor bancare contemporane 
1.6 Sistemul bancar romanesc
1.6.1. Premisele si evolutia sistemului bancar romanesc
1.6.2. Sistemul bancar romanesc actual
2. Produsele si serviciile bancare
2.1 Conceptul de produse si servicii bancare
2.2 Inovarea si abandonarea produselor bancare
3. Produse si servicii bancare pentru persoane juridice
3.1 Produse pentru persoane juridice
3.2 Servicii pentru persoane juridice
4. Produse si servicii pentru persoane fizice
4.1 Produse pentru persoane fizice
4.2 Servicii pentru persoane fizice


Extras din proiect Cum descarc?

Bancile si operatiunile bancare
1.1 Originea si motivele functionarii bancilor
1.2 Bancile de emisiune si functiile lor
1.2.1 Banca Nationala a Romaniei si functiile sale
1.3 Bancile comerciale si tipurile de operatiuni ce le presteaza
1.3.1. Operatiunile prestate de bancile comerciale
1.4 Bancile si institutiile de credit specializate
1.4.1. Lichiditatea bancara
1.5 Particularitatile sistemelor bancare contemporane 
1.6 Sistemul bancar romanesc
1.6.1. Premisele si evolutia sistemului bancar romanesc
1.6.2. Sistemul bancar romanesc actual
1.1 Originea si motivele functionarii bancilor
Referitor la originea bancilor, in literatura economica de specialitate se intalnesc diferite pareri si opinii. Unii cercetatori sustin ca primii bancheri au fost cei care efectuau schimbul de bani. Acestia se numeau zarafi si au fost primii pretuitori ai monedelor si intermediari ai circulatiei monetare. Alti cercetatori asociaza notiunea de banca momentului in care un grup de persoane a avut ideea de a primi disponibilitati banesti sub forma de depozite de la cei care doreau sa faca economii, si a da imprumuturi celor care aveau nevoie de bani. Legat de aparitia bancilor, se pune intrebarea: "Cand au aparut primele banci si ce anume a determinat aparitia acestora?".
Invocand marturii istorice, unii autori afirma existenta unor institutii de tip bancar inca din epoca antica. Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc in Orientul Apropiat si Egiptul Antic. In acea perioada templele erau, deopotriva, loc de rugaciune si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. Babilonienii, cu 20 de secole inainte de Hristos, cunosteau practica de a incredinta templelor depozite de valori. In secolul IV i.H. romanii efectuau in Forum operatiuni de acelasi tip. Egiptenii, asirienii, fenicienii, grecii ca popoare cu un anumit grad de civilizatie, facand operatiuni de comert, se ocupau de asemenea si cu schimbul de monede si de metale pretioase. Trapezitii greci si argintarii romani mijloceau schimbul de monede, primeau depuneri de valori spre pastrare si acordau imprumuturi. Detinatorii de moneda batuta, aveau in aceasta un important sprijin in realizarea schimburilor de bunuri si produse, dar utilizarea banilor le crea acestora si multe neajunsuri.
Astfel, deplasarea banilor la locurile de utilizare implica costuri de transport si genera riscuri de pierdere sau furt. De asemenea, pentru proprietarii de moneda, simpla detinere a acesteia nu le aducea nici un venit sau profit. Pornind de la aceste neajunsuri, detinatorii de capitaluri sub forma de monede au inceput sa incredinteze aceste disponibibilitati unor intermediari (zarafi, trapeziti, argintari, etc.), in scopul unei pastrari sigure si al unei remunerari sub forma de dobanda, pe care o platea intermediarul ca urmare a folosirii depozitului ca resursa de imprumuturi ulterioare. Astfel se eliminau neajunsurile detinatorilor de capital monetar si se creeaza temeiul unei continue si ample valorificari a capitalului monetar apartinand agentilor economici. Informatii referitoare la depozite, imprumuturi, dobanda perceputa si rambursarea acestora se gasesc in Codul lui Hammurabi, elaborat in secolul XVIII inainte de Cristos. Mai tarziu, in secolul VI inainte de Cristos, orase-stat si temple din Grecia Antica au inceput sa emita monede proprii, aparand, firesc, necesitatea schimbarii unei monezi cu alta, acestea putand fi socotite primele schimburi valutare. In aceeasi perioada preotii ofereau imprumuturi taranilor, iar o categorie aparte de creditori, numita trapeziti , oferea imprumuturi cu dobanda extrem de mare celor care aveau nevoie de bani, creand multe nemultumiri in randul populatiei. Ca urmare, unele cetati grecesti au decis sa infiinteze banci publice. 
Aceste institutii au fost conduse si controlate de agenti publici in baza unor norme ce pot fi asociate primelor reglementari statale cu privire la activitatea bancilor. Inspirandu-se de la greci, dupa cucerirea teritoriilor acestora, romanii, inca din secolul IV i.C. au desfasurat prin intermediul argentarilor, operatiuni de schimb de monede, primiri de depuneri de valori spre pastrare, acordarea de credite. Apoi in intregul imperiu roman au aparut atat banci de stat cat si private, care primeau depozite, acordau imprumuturi pentru care incasau comisioane (clasificate ca dobanzi), furnizau situatii ale conturilor pentru operatiunile efectuate. In campaniile de cucerire duse de trupele romane, acestea erau insotite de "comerciantii de bani" care ofereau servicii de schimb valutar si credite pe termen scurt. Mult mai tarziu in secolul VI d.C., imperiul bizantin preia uzantele romane privind activitatea bancara, completand-o cu precizari suplimentare, cum sunt cele referitoare la obligativitatea practicarii unor dobanzi fixe.
Mergand in continuare pe scara istoriei, in evul mediu, manastirile, ca si templele din Orient, Egiptul sau Grecia antica, au continuat sa joace un rol deosebit in efectuarea unor activitati specifice bancare.
In Evul Mediu a aparut - in legatura cu intensele schimburi comerciale in bazinul mediteranean - o suita intreaga de banci care sa mijloceasca platile si sa finanteze aceste operatiuni, dar, despre banci in plenitudinea termenului, nu se poate vorbi decat odata cu aparitia bancilor care si-au propus emisiunea de bilete de banca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produse si Servicii Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!