Proiect Moneda si Credit - Banca de Emisiune

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Istoricul Bancii de Emisiune
1.1 Necesitatea infiintarii Bancii de Emisiune.
Interesele generale de stat cu caracter fiscal si monetar au determinat in cea mai mare parte curentul favorabil pentru infiintarea unei banci de emisiune.
In momentul in care statul a inceput sa se confrunte cu greutati politice de a-si lua ca atributii sarcini financiare grele ( spre exemplu, desfasurarea unui razboi ), cand creditul atat pe piata interioara cat si pe cea exterioara era indoielnic sau cand conditiile camataresti au inceput sa se agraveze, a simtit nevoia infiintarii unei banci de emisiune care sa se ocupe cu gestiunea problemelor de natura financiara.
Astfel ca primele forme de organizare ale bancilor de emisiune au izvorat din necesitatile financiare ale statului.
Trebuie mentionat ca legatura dintre stat si banca de emisiune nu inseamna transformarea acesteia inrt-un instrument orb de fabricatie al mijloacelor banesti si in folosul statului, ci doar un ajutor temporal.
Conform altor pareri, necesitatea infiintarii unei banci de emisiune se baza pe dezvoltarea mai mare a comertului si industriei tarii, in timp ce altii sustineau ca, numai atunci cand vom avea Banca Nationala care sa mijloceasca prin credite ramurile de activitate economica se vor inregistra progrese mari, progrese care nu au intarziat sa apara de la aparitia BNR-ului.
Necesitatea infiintarii unei banci de scont si circulatie simtita de societatea noastra intr-un mod intensiv nu provine doar din dorinta ca fiecare om sa aibe un capital pentru care sa primeasca dobanda, ci si din dorinta de a ne dezvolta spiritul de intreprindere, de a ne multiplica ceea ce avem deja, de a ne misca mai liber si cu putere mai mare si pentru o mai buna stare materiala.
S-a discutat foarte mult tipul de banca de emisiune ce urma sa se infiinteze; daca aceasta sa aibe caracter de stat, adica angajarea si utilizarea ei in tot felul de afaceri si operatiuni urmarite in partide politice sau daca aceasta sa fie institutie de stat, cu caracter comercial, ce putea fi intrebuintata sub forma de instrument docil in mana tezaurului, care ar fi utilizat emisiunea de bilete de banca dupa nevoile bugetare.
Pentru ca in privinta fiecarei forme existau semne de intrebare si neincrederea ca acestea nu vor functiona s-a ajuns la adoptarea sistemului mixt de colaborare a capitalurilor particulare cu statul.
Aceasta a fost solutia cea mai potrivita imprejurarilor generale, politice si economice.
1.2 Aparitia si dezvoltarea Bancii de Emisiune
Aparitia si dezvoltarea Bancii de Emisiune este strans legata de dezvoltarea comertului cu cetatile indepartate si acumularea capitalului monetar in special pe acesta baza .
La inceput functia de creatie monetara a fost deschisa tuturor bancilor pentru ca ulterior sa fie una specifica Bancii de Emisiune .Un moment important in evolutia bancii l-a reprezentat criza economica din 1929-1933 prin care s-a impus un regim limitativ de control asupra institutiei de credit.
Prima forma de instituire a creditului banesc s-a realizat prin doua modalitati :o data prin transformarea zarafirilor si camatarilor in bancheri capitalisti, iar cea de-a doua cale a fost crearea unei bancii pe actiuni, cea a statului, situatie cu care erau de acord atat mosierii cat si negustorii.
Astfel prima Banca de Emisiune s-a infiintat in 1856 in Moldova cu sediul la Iasi, Banca Nationala a Moldovei care a primit dreptul emisiunii de bancnote convertibile in aur si argint, dar care din cauza adoptarii unei politici monetariste gresite a dat faliment in mai putin de un an.
In 1973 se infiinteza la Bucuresti Creditul Financiar Rural, insa nevoia de o banca tip monetera, de scont si circulatie inca se resimtea .
In 1880 a luat fiinta Banca Nationala a Romaniei, ca o societate pe actiuni cu capital privat si public.
In 1913, 61% din totalul capitalurilor erau detinute de noua mari banci si 82% din volumul operatiunilor active .Acestea erau Banca Nationala a Romaniei, Banca Agricola, Banca Generala Romana, Banca Comerciala Craiova, Banca de Scont Bucuresti, Banca Comerciala Romana si Banca Romaneasca .
In Transilvania, primele institutii de credit au aparut in deceniile 4 si 5 al secolului XX -lea si functionarea in Arad, Sibiu si Brasov cu sucursale ala unor banci puternice din Viena si Budapesta.
Desi in decursul Evului Mediu a aparut o suita intrega de banci care sa mijloceasca platile, in adevaratul sens al cuvantului, banca este aceea careia i s-a propus emisiunea de bilete de banca.
In secolele XII-XVII au aparut mai multe organizatii bancare


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Moneda si Credit - Banca de Emisiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!