Provocarile Sistemului Bancar in Contextul Aderarii la Uniunea Economica Monetara

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
Inrtoducere 1
Capitolul I :
Modernizarea sistemului bancar - premisa a integrarii bancilor romanesti in Comunitatea Europeana Bancara 3
1.1. Consideratii cu privire la necesitatea modernizarii sistemului bancar 6
1.2. Evaluarea starii actuale a sistemului bancar al Romaniei 11
1.2.1. Aparitia si evolutia sistemului bancar romanesc 12
1.3. Noi provocari pentru sistemul bancar al Romaniei in contextul integrarii in U.E. 16
Capitolul II : 
Managementul activelor bancare 23
2.1. Impactul globalizarii asupra activitatii desfasurate de bancile comerciale 23
2.1.1. Impactul globalizarii asupra activitatii bancare 26
2.1.2. Implicatiile globalizarii asupra evolutiei activitatilor bancare internationale 28
2.2. Managementul operatiilor pasive promovat se catre Banca Comerciala Romana-Erste 33
2.3. Managementul operatiilor active promovat se catre Banca Comerciala Romana-Erste 39
2.4. Managementul riscurilor in contextul globalizarii 42
Capitolul III:
Managementul performantelor bancare 50
3.1. Performanta bancara - un concept controversat 51
3.2. Indicatorii de cuantificare a performantelor bancare 53
3.3. Evaluarea performantelor realizate de Banca Comerciala Romana-Erste 62
3.4. Strategii de maximizare a performantelor in cadrul Bancii Comerciale Romane-Erste 65
Concluzii 70
Bibliografie 72


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Studiul bancilor si activitatii bancare constituie, unul dintre cele mai interesante domenii de explorare, fiindu-i dedicate numeroase lucrari cu caracter fundamental sau aplicativ. Evaluarea comportamentului bancilor si analiza organizarii sistemelor bancare in conditiile schimbarilor rapide care au loc in economiile nationale, unele dintre ele impuse de globalizare, au reprezentat obiectivele acestei lucrari. Faptul ca, in prezent, sistemele bancare trebuie sa aleaga intre specializare si universalizare sau sa creeze o noua ordine bancara bazata pe modele noi de management bancar, reprezinta tema principala a lucrarii. 
In lumea contemporana este valabila axioma conform careia dezvoltarea econonomica a unui stat este conditionata de dezvoltarea sistemului bancar national. Dar, la fel de adevarata este si reciproca : dezvoltarea sectorului bancar este determinata de cresterea economica. De altfel, in acest sens se apreciaza ca fiind esential faptul ca sistemul bancar sa urmeze acelasi ritm al restrucurarii si apoi al privatizarii ca si celelalte sectoare ale economiei, considerand chiar ca restructurara si privatizarea bancilor de stat ar fi trebuit sa premearga restructurarea si privatizarea agentilor economici cu capital de stat, deoarece astfel, sistemul bancar ar fi devenit unul din factorii principali, determinativi si de accelerare a restructurarii si a instaurarii disciplinei financiare in economie.
Datorita rolului crucial pe care bancile il detin in cadrul sectorului financiar, aceasta lucrare se concentreaza asupra sectorului bancar, ca segment indispensabil al ansamblului economic, fara de care economia moderna nu-si poate exercita rolul si functiile, fiecare tara, si implicit si Romania, fiind interesata in crearea unui sistem bancar solid, care sa permita asigurarea unui cadru organizatoric corespunzator extinderii relatiilor banesti din economie. Sistemele bancare stabile sunt acelea capabile sa-si mentina eficienta in situatii neprevazute si sa genereze stimulente si informatii credibile tuturor participantilor financiari. 
Am ales aceasta tema tinand cont de faptul ca economia de piata nu poate functiona fara banci profitabile, bine consolidate, astfel ca odata cu relansarea economiei si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, sistemul bancar a cunoscut o dezvoltare accelerata, mult mai accentuata decat a celorlalte sectoare economice, atat din punct de vedere cantitativ, cat mai ales din punct de vedere calitativ. In contextul provocarilor induse de globalizare, internationalizarea activitatii bancare, ca o consecinta a diminuarii barierelor comerciale dintre tari si a deschiderii pietelor financiare pentru investitorii straini, nu poate fi realizata fara existenta unui sistem bancar performant, care sa faca fata concurentei acerbe dintre tarile lumii. 
Lucrarea este structurata pe trei capitole distincte pentru a evidentia legatura dintre conceptul de globalizare, pe de o parte, si activitatea bancara pe de alta parte.
In elaborarea primului capitol s-a urmarit cuantificarea mersului institutiilor bancare, specifice economiei de piata sub incidenta provocarilor globalizarii. Consideratii cu privire la necesitatea modernizarii sistemului bancar, mutatiile ce pot sa apara in structura acestuia, precum si a cailor de actiune menite sa o asigure starea de echilibru- reprezinta elementele cheie abordate de mine in aceasta analiza.
In constructia celui de-al doilea capitol s-a pornit de la premisa potrivit careia globalozarea activitatii bancare apare ca o consecinta fireasca a transformarilor multiple aparute in procesele de productie, circulatie a marfurilor si prestarilor de servicii pe plan mondial. De asemenea am urmarit si care este efectul globalizarii asupa activitatiilor desfasurate de bancile comerciale.
Prin configurarea celui de-al treilea capitol, pe langa prezentarea notiunii de performanta bancara si a indicatorilor necesari pentru cuantificarea acesteia, am incercat si sa decodific performantele bancare atinse de liderul sistemului bancar romanesc in ultimii doi ani.
O ilustrare la dimensiuni reduse a procesului de globalizare o reprezinta Uniunea Europeana, dintre toate structurile regionale, UE fiind principalul model economic al lumii. Romania se doreste a fi parte integranta a concernului european al dezvoltarii, iar in vederea integrarii in Uniunea Monetara Europeana si in sistemul financiar global tara noastra trebuie sa dispuna de un sistem bancar solid, ale carui directii de actiune trebuie sa se indrepte catre finalizarea procesului de privatizare, armonizarea legislatiei nationale cu legislatia comunitara, instituirea unor reglementari prudentiale adecvate mediului economic si selectarea celor mai dinamice orientari strategice de piata . Inceputul de mileniu se dovedeste promitator pentru Romania prin crearea unui sector bancar format din banci puternice, capabile sa asigure o intermediere financiara pe criterii de eficienta si rentabilitate, diversificarea si cresterea calitatii serviciilor financiar-bancare, cresterea competitivitatii sistemului bancar.
Capitolul 1
MODERNIZAREA SISTEMULUI BANCAR - PREMISA A INTEGRARII BANCILOR IN COMUNITATEA EUROPEANA BANCARA
Tendinta spre restructurarea si consolidarea sectorului bancar al zonei euro si-a gasit principala sursa de impulsionare in evolutia tehnologica , in mondializare, dereglementare si cresterea cererii de servicii financiare complexe. Introducerea euro aparand ca un catalizator al acestor forte. 
Tehnologiile informatiei si ale comunicatiei constituie un puternic motor de schimbare. Ele contribuie la reducerea costurilor induse de colectarea, stocajul, tratamentul si transmisia informatiilor, substituind cu procedee automatizate metodele bazate pe suportul de hartie, care implica mai multa forta de munca. In plus, ele modifica conditiile de acces ale clientelei la serviciile si produsele bancare, in special prin retelele automatizate, precum telefonul, ordinatorul personal sau bancar, pe Internet. Acestea modifica natura concurentei intre banci si pot influenta costurile pe piata serviciilor bancare. 
Abordarea cu succes a modulului "e-business " este posibila numai intr-un climat economic pozitiv, luand in considerare atat elementele specifice infrastructurii internet si "e-business" cat si factorii sociali si culturali, legislatie care sa incurajeze dezvoltarea afacerilor electronice, precum si existenta unor servicii adecvate. In tara noastra intrarea rapida pe piata cu servicii de internet banking este o necesitate strategica pentru orice investitie financiara ce vizeaza segmentul de retail. Platile electronice, serviciile de"electronic banking" au inceput sa fie din ce in ce mai des promovate de piata romaneasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Provocarile Sistemului Bancar in Contextul Aderarii la Uniunea Economica Monetara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!