Relatia Inflatie - Somaj in Perioada 2007-2012

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Particularitati si evolutii ale somajului 2
1.1 Definitie, caracteristici 2
1.2 Tipologia somajului 5
1.3 Cauzele si evolutia somajului in Romania 8
Capitolul 2 Inflatia 18
2.1 Trasaturile inflatiei 18
2.2 Evolutia inflatiei 23
Capitolul 3 Relatia inflatie somaj in Romania 26
3.1. Relatia inflatie - somaj


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Particularitati si evolutii ale somajului
1.1 Definitie, caracteristici
Inainte de a face o sinteza a definitiilor date somajului in literatura de specialitate, trebuie precizat ca, la origine, notiunea de somaj era sinonima cu aceea de "inactivitate". Cuvantul "somaj" din limba romana provine din cuvantul francez "chomage". La randul sau, acesta deriva din latinescul "caumare", fiind provenit de la cuvantul grec "cauma", care inseamna "caldura mare", din cauza careia inceta orice activitate.
Somajul este termenul folosit in cazul lipsei ocupatiei platite (locuri de munca) pentru fortele apte si calificate corespunzator pentru munca. Acest fenomen este caracterizat prin faptul ca o parte din populatie este in cautarea unui loc de munca. Cand aceasta situatie ia proportii apar probleme economice serioase in cadrul regiunii sau statului respectiv, prin cresterea cheltuielilor sociale de intretinere a somerilor. 
Somajul determinat de conjunctura economica in perioadele de recesiune (depresiune economica) care dureaza de obicei 2 - 3 ani urmat de o perioada de avant economic cu reducerea somajului. 
Definirea indicatorilor statistici ai somajului
Din punct de vedere statistic, indicatorii prin care se apreciaza somajul sunt de doua feluri:
- indicatori absoluti;
- indicatori relativi.
Indicatorii absoluti sau indicatorii de nivel se refera la numarul efectiv de someri. Ei se exprima in "persoane" ("mii persoane") si se determina pentru anumite perioade de referinta: lunar, trimestrial sau anual. Numarul somerilor se calculeaza si in corelatie cu anumite variabile demografice, ca: varsta, sex, stare civila, dar si tinand cont de pregatirea profesionala, de nivelul studiilor sau de repartitia teritoriala.
O caracteristica aparte urmarita in ceea ce priveste analiza somajului este durata acestuia. Din acest punct de vedere, se identifica un somaj de scurta durata (sub un an) si un somaj de lunga durata (pe o perioada mai mare de un an).
Somerii, a doua componenta a populatiei active, reprezinta o categorie economica a carei definire a suscitat numeroase abordari.
In statistica romaneasca, efectivul somerilor se determina in doua variante:
o Somerii inregistrati sunt persoanele care au declarat ca in perioada de referinta erau inscrise la Oficiile fortei de munca si somaj, indiferent daca primeau sau nu alocatie de sprijin, ajutor de somaj, sau alte forme de protectie sociala.
Somerii in sens B.I.M. sunt persoanele de 15 ani si peste care in decursul perioadei de referinta indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
- nu au un loc de munca si nu desfasoara o activitate in scopul obtinerii unor venituri;
- sunt in cautarea unui loc de munca, utilizand in ultimele 4 saptamani diferite metode pentru a-l gasi: inscrierea la Oficiul de forta de munca si somaj sau la agentii particulare de plasare, demersuri pentru a incepe o activitate pe cont propriu, publicarea de anunturi sau raspunsuri la anunturi, apel la rude, prieteni, sindicate etc;
- sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile, daca s-ar gasi imediat un loc de munca;
Sunt incluse, de asemenea:
- persoanele fara loc de munca, disponibile sa lucreze, care asteapta sa fie rechemate la lucru sau care au gasit un loc de munca si urmeaza sa inceapa lucrul la o data ulterioara perioadei de referinta;
- persoanele care in mod obisnuit fac parte din populatia inactiva (elevi, studenti, pensionari), dar care au declarat ca sunt in cautarea unui loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Indicatorul relativ prin care se apreciaza intensitatea somajului este unul din cei mai importanti indicatori macroeconomici: rata somajului. Aceasta se determina prin raportarea numarului total de someri la populatia activa si se exprima in procente. Nivelul ratei somajului si evolutia acesteia reprezinta unul din barometrii in functie de care se iau anumite masuri de protectie sociala sau decizii de politica economica.
Informatiile cele mai precise privind rata somajului sunt obtinute cu prilejul recensamintelor. Recensamintele si anchetele prin sondaj sunt surse de date foarte costisitoare, care, la nivelul tarii noastre nu pot fi realizate cu o periodicitate corespunzatoare (lunara) pentru asigurarea cu informatii necesare. Se recurge, prin urmare la surse de date administrative, afectate insa de legislatia in vigoare.
In statistica internationala se utilizeaza urmatoarele rate de somaj:
o Rata globala standardizata BIM, care se calculeaza ca raport intre numarul somerilor in sens BIM si populatia activa totala; are cea mai mare sfera de cuprindere, fiind cea mai utilizata in comparatiile internationale;
o Rata globala standardizata CEE care este raportul dintre numarul de someri si populatia activa civila;
o Rata globala standardizata OECD care se determina ca raport intre numarul de someri si populatia activa totala.


Fisiere in arhiva (2):

  • Relatia Inflatie - Somaj in Perioada 2007-2012
    • Copy of Bibliografie.doc
    • Relatia Inflatie - Somaj in Perioada 2007-2012.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!