Resursele financiare publice a Republicii Moldova și rolul lor în asiguarea echilibrului bugetar

Cuprins proiect Cum descarc?

LISTA ABREVIERILOR 3
INTRODUCERE 4
Capitolul I. CONSIDERATII TEORETICE ALE NOTIUNII DE RESURSE FINANCIARE PUBLICE 
1.1. Definirea sistemului de resurse financiare publice 5
1.2. Modalitati de constituire a resurselor financiare publice.Clasificare 6
1.3. Functia si rolul finantelor publice 10
Capitolul II. EVOLUTIA IN NIVELUL SI STRUCTURA FINANTELOR PUBLICE IN REPUBLICA MOLDOVA 
2.1. Analiza resurselor financiare a statului. Evolutia nominala si relativa 12
2.2.Metode si tehnici de acumulare a resurselor financiare. Evaziunea fiscala 14
2.3. Tendintele in evolutia veniturilor bugetului public national si a indicatorilor macroeconomici prin prisma politicii fiscale 16
Capitolul III. ASIGURAREA ECHILIBRULUI BUGETAR 
3.1. Rolul resurselor financiare publice in asigurarea echilibrului bugetar 19
3.2. Modernizarea si perfectionarea sistemului resurselor financiare publice in RM 22
CONCLUZII 26
BIBLIOGRAFIE 27
ANEXE 28


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Fenomenul financiar este un fenomen social care a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, si anume odata cu aparitia si dezvoltarea economiei de schimb. Este perioada cand statul sclavagist incepe a utiliza si resursele banesti pentru acoperirea nevoilor publice. Din acest moment se poate vorbi de aparitia primelor elemente de finante. 
Tema pe care am ales-o este intitulata ,,Resursele financiare publice a Republicii Moldova si rolul lor in asigurarea echilibrului bugetar" ce poate fi abordata din mai multe aspecte din motivul ca resursele financiare publice sunt foarte importante pentru societate. In capitolul 1 am definit sistemul resurselor financiare publice, modalitatile de constituire a acestuia, clasificarea si o retrospectiva istorica despre formarea finantelor publice in antichitate.
Prin resurse publice se poate intelege o grupare a resurselor banesti ce sunt gestionate de institutiile publice specializate. Pentru obtinerea resursele bugetului de stat se foloseste functia de repartitie, mai exact folosind prima etapa ce presupune acumularea resurselor financiare publice.
Marimea resurselor financiar private are o influenta semnificativa asupra functionarii echilibrate a institutiilor de tip statal care indeplinesc nevoi de consum privat, insa in comparatie cu activitatea pe care o desfasoara institutiile de stat, activitatea institutiilor private se realizeaza sub stapanirea concurentei. Dupa cum bine stim cheltuielile publice au o influenta negativa in economie in comparatie cu resursele publice care semnifica component esentiale pentru ajutorarea cresterii avutiei nationale. Americanul William Albrecht jr. Sustinea ca impozitele sunt un rau necesar pentru acoperirea cheltuielilor publice iar membrii societatii isi propun cu ajutorul acestor prelevari obligatorii sa se compense costurile serviciilor publice.
Marimea resurselor totale este marcata de resursele publice si private totodata in anumite cazuri se formeaza o contopire benefica intre aceste domenii. Aceasta legatura a resurselor poate influenta favorabil societatea. Alcatuirea resurselor la nivel obiectiv semnifica obtinerea produsului national brut si a averii tarii fiind influentata de cateva restrictii de timp si marime dar in acelasi timp ele pot fi realizate si din afara tarii spre exemplu din donatii, imprumuturi externe.etc.
In urmatoarele pagini voi prezenta in primul capitol abordarea teoretica a notiunii de finante publice si in capitolul 2 abordarea practica, analiza datelor statistice si in capitolul 3 anilizez rolul resurselor financiare publice in asigurarea echilibrului bugetar.
CAPITOLUL I
1.1. Definirea sistemului de resurse financiare publice
Resursele financiare publice reprezinta sumele de bani care se administreaza de catre autoritatile publice, in scopul indeplinirii sarciniilor si functiilor ce le revin statului. Aceste resurse sunt gestionate de autoritati si institutii, ele se folosesc pentru acoperirea cheltuielilor publice prin efectuarea de cheltuieli corespunzatoare acestora. In teoria finantelor publice se considera ca alocarea efectiva a resurselor intre sectorul public si cel privat determina o anumita proportie intre acestea, acceptandu-se ca alocarea este optima daca cerintele consumatorilor sunt satisfacute la nivel maxim prin intermediul sectorului public cat si a celui privat.
Sumele de bani ce apartin persoanelor fizice sau juridice si se administreaza in baza propietatii private formeaza resursele financiare private, fiind destinate sa satisfaca investitii cu caracter privat si nevoi de consum.Diferenta dintre finante publice si cele private, constituie raportul dintre resursele financiare ale societatii si resursele financiare publice. Factorii care influenteaza nivelul resurselor financiare ale societatii sunt: volumul si structura productiei, nivelul preturilor, raportul dintre formarea bruta de capital si consum.In componenta resurselor financiare la nivel national se includ: resursele financiare ale organismelor fara scop lucrativ, resursele financiare ale institutiilor si autoritatilor publice, resursele populatiei, cat si resursele intreprinderilor private si publice.
Cuantumul resurselor financiare ale societatii este influentat de: marimea produsului intern brut, proportia in care acestea se impart pentru formarea bruta de capital si pentru consum, nivelul preturilor, volumul si structura productiei, posibilitatea de procurare a unor resurse externe, cum ar fi ajutoarele, donatiile si imprumuturile. In opinia unor autori resursele bugetare arata acea parte a resurselor financiare publice cuprinsa in bugetele entitatilor publice. Resursele financiare publice impreuna cu resursele financiare private constituie resursele financiare ale societatii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Resursele financiare publice a Republicii Moldova si rolul lor in asiguarea echilibrului bugetar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I. Acte normative
1. Legea bugetului de stat pentru anul 2020 : nr.172 din 19.12.2019. Publicat : 27-12-2019 in Monitorul Oficial Nr. 393-399 art. 321
2. Legea bugetului de stat pentru anul 2019 nr. 303/2018
3.Legea Republicii Moldova privind finantele publice locale nr. 397-XVI din 18.11.2003.
4. Cadrul Bugetar pe Termen Mediu 2018-2020
II. Lucrari stiintifice
5.Cezar BASNO, Introducere in teoria finantelor publice, Bucuresti, 1994; 245 p.
6. Inga CATANA, ANALIZA POLITICII FISCALE PRIN PRISMA SENSIBILITATII LA GEN IN REPUBLICA MOLDOVA 2018, 140p.
7. Galina ULIAN, Finante publice-note de curs , 198p.
III. Webografie
8. https://www.fisc.md/persoane_juridice.aspx
9.http://mf.gov.md/ro/buget/bugetul-public-na%C8%9Bional/
10.https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/finante/analiza-structurii-si-dinamicii-resurselor-financiare-publice-din-bugetul-de-stat-380103.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!