Rolul asigurărilor în sistemul economico-financiar modern

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
Cap.1 Sistemul financiar 3
1.1. Notiunea de sistem financiar modern 3
1.2.Componentele sistemului financiar 5
1.2.1. Sistemul privind relatiile financiare 6
1.2.2. Sistemul privind fluxurile financiar monetare 7
1.2.3. Sistemul privind institutii financiare 8
1.2.4. Sistemul privind fondurile financiare 9
1.2.5. Sistemul de conducere si reglare a activitatii economice 10
1.2.6. Sistemul privind finantarea economiei 11
Cap.2 Rolul si importanta asigurarilor in sistemul economico-financiar 12
2.1. Semnificatia asigurarilor 12
2.2 Aparitia asigurarilor 12
2.3. Rolul asigurarilor in componenta sistemului financiar 13
2.4. Rolul asigurarilor in componenta sistemul economic 14
Concluzii si propuneri 15
Bibliografia 16


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Prof. univ. doctor Gheorghe D. Bistriceanu mentiona intr-una din cartile sale ideea ca: "Asigurarile au un rol important in cresterea beneficiilor." In prezent asigurarile se axeaza mai mult pe partea financiara deoarece repartizeaza costurile in situatia nasterii unui deficit nedorit.
Atat in activitatea economica, respectiv sociala si mai ales financiara asigurarile de persoane, respectiv de bunuri cat si cele de raspundere civila constituie o importanta deosebita in toate cele trei ramuri mentionate. 
Lucrarea existenta in momentul de fata este divizata pe doua capitole primordiale: Sistemul financiar (Capitolul 1), abordeaza atat elemente precise, cat si teoretice cu privire la principalele sisteme financiare pe de o parte, cat si notiunea generala privind sistemul financiar. Rolul si importanta asigurarilor in sistemul econmico-financiar (Capitolul 2) surprinde necesitatea, semnificatia si aparitia asigurarilor atat pe piata financiara cat si in cea a sistemul economic.
Proiectul are la baza o vasta documentare din literatura de specialitate, punand accent indeosebi pe cartile autorilor din cadrul facultatii noastre din Iasi, atat in domeniul sistemului financiar cat si in domeniul asigurarilor.
La finele prezentei lucrarii am preconizat cateva concluzii precum si propuneri legate de tema prezenta care ar putea conduce la optimizarea asigurarilor in domeniul sistemul financiar modern.
Cap.1 Sistemul financiar
1.1. Notiunea de sistem financiar modern
Sistemul financiar face referire la conceptul general de sistem cunoscand mai multe sensuri care indica in principiu dupa cum este precizat si in dictionarul din nota de subsol de mai jos:"un ansamblu de elemente dependente intre ele care pune ordine intr-un domeniu de gandire teoretica, reglementand clasificarea materialului intr-un domeniu de stiinte ale naturii." 
Din multitudinea diverselor semnificatii pe care le poate denota sistemul financiar, ca o conotatie aparte a acestui concept poate fi definita ca 
printre care se manifesta relatii, adica legaturi organice, astfel deteminand ca acest sistem sa contina un caracter de tip unitar.
Sistemul financiar poate fi asemanat si cu alte concepte care intra in corespondenta cu diferite categorii de sisteme precum: 
-  Monetar - se raporteaza in general la unitatea monetara fiind considerata adesea un mijloc de plata;
-  Financiar -in decursul acestui sistem se pune accent fundamental pe oferta de variate servicii financiare a diferitelor intreprinderi care prestreaza activitatea financiara;
-  Fiscal -cuprinde desfasurarea fluxurilor financiare care se afla intr-un raport de interdependenta cu fluxurile reale care se pot interpune si cu alte tipuri de fluxuri;
-  Bancar - este considerat a fi o "banca a bancilor." 
Sistemul financiar poate fi redat sub mai multe infatisari cum ar fi:
-  Sistem de legaturi financiare - exprimata in forma baneasca prin care se propaga resurse banesti;
-  Sistem de fluxuri financiar monetare - face referire in deosebi la fluxurile banesti ce se desfasoara in economie atat la stadiul macroeconomic cat si microeconomic in corelatie cu fluxurile reale;
-  Sistem de institutii financiare - sunt formate din ansamblul institutiilor care i-au parte la sistematizarea relatiilor de factura financiara precum, la controlul si derularea planurilor financiare;
-  Sistem de fonduri financiare - expresia baneasca la diverse stadiuri microeconomice si macroeconomice;
-  Sistem de conducere precum si de reglare a ciclului financiar - folosirea balantelor respectiv, bugetelor financiare, centrandu-se asupra activitatii financiare;
-  Sistem de finantare a economiei - acesta se poate materializa sub aspectul a doua mijloace esentiale de finantare si anume: primul consta in finantarea prin intermediul pietei de capital, iar cea dea doua forma de finantare se realizeaza prin indatorarea la banci.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul asigurarilor in sistemul economico-financiar modern.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Filip,Gh.- Finante publice, Editura Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, 2005.
2. Gheorghe Filip, Finante publice, Editura Junimea Iasi, 2010;
3. Prof. univ. dr. Gheorghe D. Bistriceanu, Asigurari si reasigurari in Romania, Editura universitara Bucuresti 2006;
4. Turliuc , V., Cocris- Moneda si credit, Editura Ankarom, Iasi, 1998;
5. Iulian Vacarel si Florian Bercea, Editura Expert, Bucuresti 2007.
Articole:
1. Dictionarul explicativ al limbii romane, Academia romana, Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan", Editura Univers Enciclopedic,1998;
2. Firtescu , B., Sisteme modern de finantare a economiei si functionalitatea acestora, Analele Stiintifice ale Universitatii " Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2004/2005.
Alte surse:
1. Suport de curs Bazele Asigurarii;
2. Suport de curs Finante;
3. www.asigurari.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!