Rolul Bilantului Contabil in Economia Moderna cu Studiu de Caz privind Bilantul SC IMSAT SA Bucuresti

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Bilantul contabil 3
1.1. Notiuni fundamentale privind bilantul contabil 3
1.2. Noua abordare privind bilantul contabil 3
1.3. Functiile bilantului contabil 4
1.4. Cadrul legislativ de intocmire si centralizare a bilantului contabil 4
1.4.1. Prevederi referitoare la elementele din bilant 5
1.4.2. Analiza activitatii economico-financiare pe baza bilantului contabil 6
1.4.3. Conceptul de rentabilitate. Rata de exprimare a rentabilitatii 8
1.4.4. Capacitatea de plata. Solvabilitatea. Lichiditatea. Bonitatea 9
2. Aplicatie privind bilantul contabil al S.C. IMSAT S.A. 10 
2.1. Prezentarea societatii 10
2.2. Servicii furnizate de S.C. IMSAT S.A. 10
2.3. Intocmirea bilantului 11
2.4. Bilantul contabil al S.C. IMSAT S.A. la data de 31.12.2006 12
2.5. Analiza pe baza bilantului contabil 14
2.5.1. Analiza fondului de rulment, a nevoii de fond de rulment si a trezoreriei 15
2.5.2. Analiza ratelor de rentabilitate 19
3. Concluzii 20
4. Principalele puncte pozitive si negative semnalate la S.C. IMSAT.S.A. 24
5. Propuneri privind masuri de imbunatatire a starii financiare a
intreprinderii 25
6. Bibliografie 27


Extras din proiect Cum descarc?

1. BILANTUL CONTABIL
1.1. NOTIUNI FUNDAMENTALE PRIVIND BILANTUL CONTABIL
Potrivit Legii 31/1990 privind societatile comerciale , a Legii Contabilitatii 82/1991, OMFP 94/2001 si IAS 1, OMFP 306/2002, precum si OMFP 1752/2005 , toti agentii economici ( toate persoanele juridice ) sunt obligate sa intocmeasca bilant contabil.
Bilantul este documentul contabil de sinteza prin care se prezinta elementele de active, datorii si capital propriu ale entitatii la sfarsitul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau incetarii activitatii.
Activul patrimonial cuprinde elementele concrete de avere ale entitatii, iar datoriile si capitalul propriu, sursele de procurare a averii. Activul reprezinta forma materiala a patrimoniului, iar datoriile si capitalul propriu, forma abstracta a patrimoniului. 
Elementele de activ se ordoneaza in bilant dupa natura si lichiditate, iar datoriile si capitalul propriu, dupa natura si exigibilitate.
Bilantul contabil are un rol deosebit atat in teoria, cat si in practica contabila. 
Astfel, din perspectiva teoriei contabile, bilantul traduce in practica unul dintre principiile de baza ale contabilitatii in partida dubla si anume, dubla reprezentare, prin care elementele patrimoniale sunt reflectate atat sub aspectul componentei materiale, cat si sub aspectul surselor de provenienta. Sub aspect practic, bilantul reprezinta o sursa de informatii pe baza carora se poate analiza activitatea economica a entitatii si a rezultatelor obtinute, in vederea luarii unor decizii optime privind ameliorarea situatiei existente.
In intelesul actualelor reglementari contabile avem : 
- un activ reprezinta o resursa controlata de entitate, ca rezultat al unor evenimente trecute, de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare si al carui cost poate fi evaluat in mod credibil;
- o datorie reprezinta o obligatie actuala a entitatii, care decurge din evenimente trecute si prin decontarea (stingerea) careia se asteapta sa rezulte o iesire de resurse care incorporeaza beneficii economice;
- capitalurile proprii reprezinta intelesul rezidual al actionarilor sau asociatilor in activele unei entitati dupa deducerea tuturor datoriilor sale.
1.2. NOUA ABORDARE PRIVID BILANTUL CONTABIL 
Potrivit OMFP nr.1752/2005, in Romania se intocmeste schema verticala de bilant, care ordoneaza structurile patrimoniale in active, datorii si capital propriu, pentru a pune in evidenta situatia neta sau pozitia financiara neta, conform relatiei:
SITUATIA NETA = ACTIVE - DATORII fata de terti
Schema verticala de bilant reprezinta o viziune pragmatica asupra prezentarii periodice a patrimoniului, intrucat pune in mod explicit in evidenta doi indicatori, si anume: 
- Fondul de rulment, calculat ca diferenta intre active circulante si obligatii nete;
- Pozitia financiara neta curenta, care se determina in bilant, ca diferenta intre total active si obligatii curente.
Dupa cum rezulta din schema de mai sus, in cadrul bilantului patrimonial vertical, sunt prezentate mai intai elementele de activ cu cel mai mic grad de lichiditate (active imobilizate), iar la sfarsit, activele cu lichiditate maxima (casa si conturi la banci).
Elementele de pasiv sunt structurate in ordinea descrescatoare a exigibilitatii lor, prezentandu-se mai intai pasivele cu termenul cel mai mic de exigibilitate (datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mica de un an), iar la sfarsit, pasivele cu termenul cel mai mare de exigibilitate (capital si rezerve).
Informatia contabila prezentata in bilantul vertical se structureaza pe trei nivele si anume:
I. Grupa - are sfera cea mai larga, grupand elementele patrimoniale dupa caracteristici generale. Grupa se simbolizeaza in bilant cu majuscule latine.
II. Capitolul - detaliaza grupa dupa criterii mai analitice si se simbolizeaza in bilant cu cifre romane.
III. Postul - este ultima treapta de detaliere a informatiei in bilant, fiind simbolizata cu cifre arabe.
1.3. FUNCTIILE BILANTULUI CONTABIL
Bilantul contabil, ca procedeu al metodei contabilitatii, are urmatoarele functii: 
- Functia de generalizare a informatiilor contabile
In bilant, datele preluate din conturi se grupeaza si se sistematizeaza dupa anumite criterii, obtinandu-se o centralizare si generalizare a informatiilor atat la nivel de entitate, cat si la nivelul tuturor treptelor organizatorice ale economiei nationale.
- Functia de informare
Bilantul contabil asigura culegerea, inregistrarea, preluarea si generalizarea informatiilor contabile, care sunt necesare atat factorilor de decizie din entitate, cat si altor personae fizice si juridice interesate, precum: salariati, actionari, asociati, organe fiscale, institutii bancare, creditori diversi.
- Functia de analiza
Pe baza informatiilor din bilant se determina anumiti indicatori economico-financiari, prin intermediul carora se poate stabili un diagnostic al situatiei financiare si a rentabilitatii entitatii.
1.4. CADRUL LEGISLATIV DE INTOCMIRE SI CENTALIZARE A BILANTULUI CONTABIL
Ministerul Finantelor Publice emite norme de intocmire si centralizare a bilantului contabil in fiecare an, dar legea de baza care reglementeaza intocmirea, verificarea si certificarea bilantului este Legea Contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 48/14.01.2005, precum si OMFP nr.1752/17.11.2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene, publicat in Monitorul Oficial nr. 1080 bis/30.11.2005.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bilantului Contabil in Economia Moderna cu Studiu de Caz privind Bilantul SC IMSAT SA Bucuresti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!