Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2863
Mărime: 64.26KB (arhivat)
Publicat de: Dan Iosif
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Analiza rolului si locului impozitelor directe in sistemul fiscal din Romania intre anii 2005-2013.3
  2. I. Fiscalitate. Conceptie. Structura .3
  3. II. Impozite directe. Importanta rolului si locului acestora intr-un sistem fiscal.4
  4. III. Studiu de caz Romania 2005-2013.6

Extras din proiect

Reprezinta un principiu general cunoscut faptul ca activitatea financiara a unui stat a fost, este, si in mod obligatoriu si pe viitor, se va baza pe norme, metode, masuri si instrumente concrete si corect aplicate in scopul constituirii, repartizarii si optimizarii fondurilor de resurse financiare in conformitate cu obiectivele sociale, economice si politice . Buna utilizare a acestor legi economice si dirijarea proceselor economico-financiare se realizeaza prin intermediul politicii financiare care este chemata sa determine cuantumul si sursa veniturilor financiare precum si efectul economico-social al utilizarii acestor resurse. In aceasta ordine de idei, resursele financiare alaturi de cele materiale, umane si informationale reprezinta totalitatea mijloacelor banesti si nu numai, necesare realizarii obiectivelor economico-sociale, intr-o anumita perioada de timp.

Ca o componenta esentiala a politicii economice a fiecarui stat, politica fiscala este cea care contribuie la finantarea cheltuielilor publice, devenind astfel, un atribut al suveranitatii nationale. Fiecare stat are de gestionat responsabilitatea proprii politici fiscale in raport cu obiectivele urmarite privind dezvoltarea si cresterea economica. Analiza veniturilor fiscale identifica rolul pe care acestea trebuie sa-l indeplineasca pe plan financiar, economic si social, fara a neglija relatiile dintre: nevoi individuale si nevoi sociale, bunuri private si bunuri sociale, mobilizare, repartitie si control, venituri publice si cheltuieli publice, interes local, interes national si interes international.

In acest sens, procesul formarii resurselor financiare publice se bazeaza in principal pe constituirea banului public prin intermediul prelevarii obligatorii de la persoane fizice si juridice, iar din acest considerent, toate aspectele referitoare la impozitare si taxare trebuie sa poarte un nume, respectiv FISCALITATE, aceasta devenind o componenta esentiala a vetii social-economice a oricarei natiuni.

I. Fiscalitate. Conceptie. Structura

Formarea resurselor financiare publice se bazeaza in principal pe constituirea banului public prin intermediul prelevarii obligatorii de la persoanele fizice si juridice, si, din acest considerent, toate aspectele referitoare la impozitare si taxare trebuie sa poarte un nume, respectiv FISCALITATE, aceasta devenind o componenta esentiala a autoritatilor centrale si locale, care au dreptul de preleva obligatoriu, pe baza unor dispozitii legale.

Asfel, Fiscaliatea, reprezinta un sistem de legi, regulamente si dispozitii privitoare la stabilirea, asezarea si perceperea impozitelor si taxelor ce alcatuiesc veniturile statului .

In ceea ce priveste particularitatile in materie de impozitare si taxare, acestea se regasesc la nivelul sistemului fiscal si al politicii fiscale.

Politica fiscala desemneaza ansamblul reglementarilor privind stabilirea si perceperea impozitelor si taxelor, caracterizand optiunile statului in materie de obligatii fiscale.

Sistemul fiscal reprezinta ansamblul conceptelor, principiilor, metodelor si proceselor, referitoare la proiectarea, legiferarea, asezarea si perceperea obligatiilor fiscale in scopul realizarii obiectivelor sistemului, de asigurare a veniturilor financiare publice.In cadrul sistemului fiscal sunt incluse si principiile impunerii.

Fiscaliatea de asemenea mai include intrumente ca politica fiscal-bugetara (politica fiscala reprezinta stabilirea volumului si provenienta resurselor de alimentare a fondurilor publice , metode de prelevare, obiectivele urmaririi, precum si mijloacele de realizare a acestora , politica bugetara reprezinta expresia alegerilor bugetare realizate de decidentii publici care vizeaza exclusiv finalitati economice si sociale, instrumentele utilizate fiind cheltuielile publice ), si management fiscal, care are ca particularitate, manifestarea unei puternice amprente asupra modului de fundamentare, organizare si coordonare a proceselor necesare colectarii veniturilor fiscale in vederea obtinerii resurselor necesare acoperirii necesitatilor publice.

II. Impozite directe. Importanta rolului si locului acestora intr-un sistem fiscal.

Ca si o componenta esentiala a politicii economice a fiecarui stat, politica fiscala este cea care contribuie la finantarea cheltuielilor publice, devenind astfel un atribut al suveranitatii nationale. Din punct de vedere al continutului economic, resursele financiare publice se concretizeaza in : resure provenite din prelevari cu caracter obligatoriu, resurse de trezorerie, resurse provenite din imprumuturi publice, resurse provenite din eminiune monetara fara acoperie. Ponderea cea mai mare in cadrul resurselor financiare publice o detin resursele provenite din prelevari cu caracter obligatoriu (venituri fiscale) constituite pe seama impozitelor, taxelor, si contributiilor persoanelor fizice si juridice, a caror analiza identifica rolul pe care acestea trebuie sa-l indeplineasca in plan financiar, economic si social. Caracteristicile veniturilor fiscale sunt cele care demonstreaza importanta acestora in cadrul veniturilor publice ale unui stat deoarece sunt un produs al dezvoltarii istorice a statului, putandu-se afirma ca au aparut odata cu aceasta. Definitiile impozitelor, taxelor,si contributiilor sunt ce reflecta diferenta neta dintrea acestea si elementele carateristice, astfel , : Impozitul este " o forma de prelevare silita la dispozitia statului fara contraprestatie directa si cu titlu nerestituibil a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau/ si juridice in vederea acoperirii unor necesitati publice" . Impozitul reprezinta izvorul principal al formarii veniturilor bugetului public si al finantarii cheltuielilor publice.

Taxa reprezinta " plata efectuata de persoane fizice si juridice, de regula, pentru servicii prestate acestora de catre stat " .

Contributiile semnifica " plati efectuate de persoanele fizice si juridice in vederea constituirii unor fonduri cu destinatie speciala pentru asigurarea protectiei sociale" .

Pentru a urmarii efectele economice, financiare, sociale si politice ale impozitelor taxelor si contributiilor, pe baza unor criterii stiintifice se realizeaza o tipologie a acestora, respectiv:

Bibliografie

1.Comaniciu C.,FISCALITATE: Valente Multidimensionale, Editura Universitatii "Lucian Blaga",Sibiu, 2005;

2. Comaniciu C., Bunescu L., Mihaiu D.M., FISCALITATE: Idei de baza si notiuni fundamentale pe intelesul tuturor, Editura Universitatii "Lucian Blaga", Sibiu, 2010;

3. Comaniciu C., Orientari in labirintul fiscal, editia a 2-a revizuita, Editura Universitatii "Lucian Blaga", Sibiu, 2011.

Webografie:

http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=b

http://www.mfinante.ro/arhivabuget.html?pagina=d

http://www.mfinante.ro/bug2013.html?pagina=domenii

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_293_2011.pdf

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2013/Lege_buget_de_stat2013.pdf

http://www.mfinante.ro/strategbug2014

Preview document

Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 1
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 2
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 3
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 4
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 5
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 6
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 7
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 8
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 9
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 10
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 11
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 12
Rolul și locul impozitelor directe într-un sistem fiscal - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Rolul si Locul Impozitelor Directe Intr-un Sistem Fiscal.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul fiscal al României - caracterizare generală posibilități de perfecționare

CAPITOLUL 1 Sistemul fiscal – cadrul general de abordare 1.1. Conceptul de sistem fiscal şi finalităţile acestuia Conceput iniţial pentru a...

Impozitele Indirecte în Sistemul Fiscal din România

INTRODUCERE În condiţiile economiei de piaţă, statul nu mai poate să intervină în sectorul privat al economiei prin metode administrative, dar el...

Paradisuri Fiscale

Introducere Sporirea activităţilor economice, intensificarea schimburilor comerciale şi implicit, creşterea veniturilor obţinute de companiile...

Impozitele directe

Tema referatului meu se intitulează Impozite directe caracterizare generală şi este structurată pe două capitole. Am ales această temă deoarece...

Impozitele directe - Studiu de caz privind evoluția acestora în Romania în perioada 2019-2020

Introducere Impozitul capătă din ce în ce mai multă importanță pentru stat, având un rol important pe plan financiar, social și economic....

Taxa pe valoare adăugată

INTRODUCERE Taxa pe valoarea adaugata a aparut in Franta in anul 1954 in sfera sa de actiune fiind incluse serviciile si comertul. Ulterior sfera...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Impozite Directe

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in...

Te-ar putea interesa și

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Accizele în România și Armonizarea Lor cu Cele Practicate în Cadrul Uniunii Europene

Introducere În condiţiile complexe ale mecanismelor pieţei concurenţiale şi în legătură directă cu încercările statelor moderne de a utiliza...

Locul și Rolul Impozitelor Directe în Cadrul Sistemului Fiscal din România

VENITURILE DIN SALARII Trecerea la economia de piata a impus adoptarea unui sistem de impozitare a salariilor mai flexibil care sa tina seama de...

Fiscalitatea Agenților Economici

Lucrarea de diploma este bazata pe un plan judicios, cu mute probleme analizate, care confera lucrarii un caracter interdisciplinar. Problema...

Influența Politicii Fiscale asupra Echilibrului Economic

INTRODUCERE În orice orânduire socială, sistemul veniturilor publice (în speţă impozitele şi taxele) este determinat de formele de proprietate...

Impactul impozitului pe profit asupra activității întreprinderii

Capitolul I. Rolul şi locul impozitului pe profit în sistemul fiscal modern „În neocapitalismul modern, impozitul capătă o semnificaţie mai...

Politica Fiscală a Uniunii Europene

1. Conceptul de politică fiscală Conceptul de politică fiscală este prezentat adesea cu nuanţe diferite, accentuându-se, de regulă, asupra laturii...

Necesitatea Înlocuirii Impozitului pe Circulația Mărfurilor cu Taxa pe Valoare Adaugată

NECESITATEA ÎNLOCUIRII IMPOZITULUI PE CIRCULAŢIA MĂRFURILOR CU TAXA PE VALOARE ADAUGATĂ Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi...

Ai nevoie de altceva?