Selectia Proiectelor de Investitii

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Cap.I: INVESTITIILE - FACTORUL PRIMORDIAL AL DEZVOLTARII ECONOMIEI.4
1.1. Conceptul de investitii.4
1.2. Caracteristicile investitiilor.7
1.3. Clasificarea investitiilor.8
1.4. Investitiile si strategia intreprinderii.11
1.5. Proiectele de investitii.14
Cap.II: EFICIENTA ECONOMICA SI DECIZIA DE INVESTITII.16
2.1. Conceptul de eficienta.16
2.2. Procedura de selectie a proiectelor de investitii.17
2.3. Evaluarea si analiza proiectelor de investitii.21
Cap.III: INDICATORI SI METODE DE APRECIERE A PROIECTELOR DE INVESTITII.22
3.1. Raportul dintre veniturile totale actualizate si costurile totale actualizate.22
3.2. Venitul net actualizat (valoarea actualizata neta totala).23
3.3. Indicele de profitabilitate.25
3.4. Rata interna de rentabilitate a unui proiect de investitii (RIR).26
3.5. Aplicatie practica.27
Cap.IV: SELECTAREA PROIECTELOR DE INVESTITII.30
4.1. Corectarea parametrilor proiectului expusi riscurilor.30
4.2. Selectarea proiectelor de investitii.31
CONCLUZII.35
BIBLIOGRAFIE.37


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Investitiile joaca rolul de element generator in orice activitate economica, ceea ce face ca o firma sa se nasca, sa-si desfasoare activitatea sau sa modernizeze si sa dezvolte capacitatea de productie. Evaluarea investitiilor ne permite sa alegem dintre proiectele concurente, pe acelea care conduc la atingerea obiectivului major in finante, respective, cresterea valorii investitiei de capital. Iar toate acestea nu se pot realiza fara o perfecta selectie a proiectelor de investitii, etapa a procesului decizional de investire descrisa in prezentul referat.
Lucrarea este structurata pe 4 capitole, cuprinzand elemente teoretice si aplicatii practice. Capitolul I intitulat ,,Investitiile - factorul primordial al dezvoltarii economiei" prezinta aspectele introductive ale notiunii de ,,investitie", cu accent pe notiunea de investitii la nivelul firmei. De asemenea, este necesara o clasificare bine fundamentata a investitiilor, precum si impactul realizarii unei investitii asupra strategiei unei intreprinderi. In ultima parte a acestui capitol sunt definite notiunile de proiect de investitii si program de investitii, precum si evidentierea caracteristicilor investitiilor.
Capitolul al doilea, intitulat "Eficienta economica si decizia de investitii" prezinta conceptul de eficienta, subliniind principalele sale componente - efecte/rezultate si eforturi/cheltuieli - precum si tipologia acestora. De asemenea, va fi descrisa procedura de selectie a proiectelor de investitii la nivelul firmei si elemente introductive, selective privind evaluarea si analiza proiectelor de investitii.
Al treilea capitol ,,Indicatori si metode de apreciere a proiectelor de investitii" prezinta succesiv principalii indicatori, respectiv: raportul dintre veniturile totale actualizate si costurile totale actualizate, valoarea actualizata neta, indicele de profitabilitate si rata interna de rentabilitate a unui proiect de investitii, incheindu-se cu o aplicatie practica privind acesti indicatori.
Capitolul patru denumit ,,Selectarea proiectelor de investitii" va prezenta atat modalitatea de corectarea a parametrilor proiectului expusi riscurilor, cat si selectarea proiectelor de investitii.
Bineinteles, lucrarea se incheie cu prezentarea concluziilor pentru fiecare din cele 4 capitole si totodata cu notele bibliografice ce au rolul de a indica sursele folosite in elaborarea acesteia. Referatul se sprijina pe o bibliografie ampla in domeniul investitiilor, al eficientei economice, al luarii deciziilor, in management si teorii economice.
Cap. I
INVESTITIILE - FACTORUL PRIMORDIAL AL DEZVOLTARII ECONOMIEI
1.1. Conceptul de investitii
Investitiile reprezinta factorul primordial in strategia dezvoltarii economiei nationale, a tuturor ramurilor si domeniilor de activitate, a sporirii veniturilor, conditie a cresterii nivelului de trai.
Orientarile si obiectivele cercetarii economice, in etapa actuala, acorda o atentie deosebita domeniului investitiilor.
Conceptul de investitie a fost si este dezbatut in teoria economica din toate tarile, fiind exprimate mai multe opinii cu privire la continutul si sfera de cuprindere a acestora.
Acceptiunea cea mai des intalnita pentru definirea investitiilor este aceea de cheltuiala sau plasament de sume banesti la un moment initial, pentru a obtine efecte ulterioare, iar numerosi economisti, din diverse tari, au cautat sa surprinda cat mai multe aspecte legate de continutul si mecanismul investitiilor.
Un prim aspect in definirea investitiilor se refera la faptul ca acestea sunt opusul consumului imediat, care inseamna distrugerea unei parti din valoarea creata, in fapt, distrugerea de avutie, investitiile urmarind tocmai contrariul. In modelele de crestere economica ale lui Keynes, Harrod, Domar, investitiile sunt considerate ca fiind egale cu economiile. 
Economistul francez P. Aftalion afirma ca investitiile reprezinta renuntarea la sursele banesti lichide actuale contra sperantelor in obtinerea unor resurse viitoare, evident mai mari, care vor fi obtinute in timp. 
O definitie mai concreta este data de P. Masse, care considera ca investitiile reprezinta o cheltuiala actuala, certa, realizata pentru obtinerea "unor efecte viitoare, de cele mai multe ori incerte". P. Masse stabileste patru elemente esentiale pentru o investitie:
- Subiectul, reprezentat de cel care investeste (persoana fizica sau juridica);
- Obiectul, reprezentand lucrul, intreprinderea, firma, utilajul etc., deci modul in care se concretizeaza investitia;
- Costul, reprezentand efortul suplimentar, cert, actual consumat pentru obtinerea acelui obiect concret;
- Efectele valorice, rezultate prin realizarea investitiei, care se obtin in viitor si reprezinta in realitate, o speranta mai mult sau mai putin certa.
Peumans arata ca a investi reprezinta a dobandi bunuri concrete, a plati azi un cost in vederea obtinerii de venituri viitoare, renuntarea la o satisfactie certa imediata in favoarea unei serii de sperante repartizate in timp.
O alta definitie data de economistii rusi si americani subliniaza ca nu este suficienta considerarea investitilor ca o simpla cheltuiala, ci trebuie avute in vedere doua sensuri pentru o mai corecta delimitare a notiunii de investitie si anume:
a. investitia este o cheltuiala, reprezentand o sursa financiara avansata si consumata in prezent pentru a obtine efecte viitoare;
b. investitia este in acelasi timp, o actiune, o lucrare concretizata in utilaje, constructii etc., deci, multitudinea de active fixe si circulante prin care se obtin intreprinderi noi, se modernizeaza, se reutileaza sau se dezvolta cele existente.
Cu alte cuvinte, investitia trebuie analizata sub un dublu aspect:
? financiar;
? material sau fizic,
iar necorelarea celor doua elemente face, practic nerealizabila o investitie.
In Romania notiunea de investitie are doua acceptiuni:
o in sens larg, investitiile sunt definite ca plasarea unor sume de bani in diferite domenii: economic, social, cultural, administrativ, militar etc., pentru a construi si achizitiona utilaje, instalatii, cladiri, pentru a pregati personal, in vederea realizarii de noi tehnologii etc., dar si pentru hartii de valoare, angajamente in operatii comerciale, bancare sau operatii de bursa, inclusiv operatii speculative;
o in sens restrans, din punct de vedere economic, investitiile se refera doar la cheltuielile prin care se creeaza sau se achizitioneaza noi capitaluri fixe si circulante, productive si neproductive, pentru inlocuirea, modernizarea sau dezvoltarea unor active fixe existente in economie.
Exista mai multe moduri de abordare a investitiilor dupa cum se poate observa in figura urmatoare:


Fisiere in arhiva (1):

  • Selectia Proiectelor de Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!