Sisteme electronice de plati

Extras din proiect Cum descarc?

Sistemele interne de transfer electronic de fonduri s-au dezvoltat din ce in ce mai mult in ultima perioada. Acestea, cunoscute si sub denumirea de EFT (Electronic Funds Transfer) devin din ce in ce mai necesare in zilele noastre, pentru a reduce cat mai mult durata transferului de fonduri dintre banci. Daca in ani in urma timpul destinat transferului era destul de mare, acesta s-a imbunatatit considerabil, ajungand sa dureze si doar cateva minute. Automatizarea acestor operatii reprezinta elementul cheie pentru eficientizare. 
Transferul electronic interbancar este cel mai cunoscut tip de transfer electronic de fonduri, iar printre caracteristicile sale cele mai importante se regaseste faptul ca volumul precum si valoarea platilor inregistrate sunt considerabile. Pentru a explica in mare conceptul transferului electronic de fonduri interbancar, este necesara prezenta unei banci centrale. De regula, executarea unor ordine de transfer adresate unei banci se face catre aceasta, ce detine conturile celor doua banci intre care se face transferul si de asemenea, fondurile transferate sunt bani emisi tot de banca centrala.Incercand o clasificare succinta a transferului electronic, acesta se poate imparti in transfer national -  cand ordinele de transfer sunt adresate bancii centrale si transfer transnational, cand ordinele de transfer sunt adresate unei banci agreate de participantii la sistem, si pot implica conversia de moneda.In cele vor fi prezentate caracteristicile principale ale unor diferite forme de transfer electronic:
1. Transfond
2. ACH & Fedwire
3. Swift
4. Target
5. EBA (EURO1, STEP1, STEP2)
6. SET (Secure Electronic Transaction)
1. Transfond -  transfer national in Romania
Banca Nationala a Romaniei a infiintat in anul 2000 Transfond S.A (Societatea de Transfer de Fonduri si Decontari), o societate cu capital privat, ai carei actionari sunt bancile romanesti. Printre participantii acestui sistem se regasesc Trezoreria, BNR, bancile comerciale, casele de compensare precum si alti titulari ai fondului de decontare. Atunci cand si-a inceput activitatea, Transfond avea in componenta sa BNR si alte 28 de banci comerciale.TRANSFOND este administratorul si operatorul Casei de Compensare Automata a platilor comerciale interbancare - infrastructura informatica specializata, denumita SENT. Platile comerciale interbancare procesate de catre SENT sunt plati de retail sau plati de mica valoare, initiate prin ordin de plata, debit direct si instrumente de debit (cecuri, cambii si bilete la ordin), si nu includ platile initiate cu cardul.. In medie, numarul de transferuri electronice pe zi prin acest sistem este de 75 000. Pe parcursul anilor, s-au adus multe imbunatatiri acestui sistem, ca de exemplu: Implementarea sistemului electronic de plati intre 2003-2005; functionarea unui nou sistem numit ReGIS - Real-Time Gross Settlement System ceea ce insemna procesarea in timp real a platilor de valoare foarte mare; lansarea SaFIR - asigura depozitarea si decontarea operatiunilor cu titluri de stat. In ultima perioada Transfond s-a perfectionat si a lansat si linia de urgenta pentru carduri precum si serviciul de facturare electronica - e-Factur@ prin care, conform siteului oficial, "utilizatorii autorizati au posibilitatea de a emite, transmite, receptiona, arhiva facturi in format electronic, asigurandu-se premisele economiilor de costuri din punct de vedere al companiilor emitente de facturi."


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme electronice de plati.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!