Sisteme ficale comparate, Belgia vs România

Extras din proiect Cum descarc?

TVA-ul
Astfel, raportandu-ne la primul tip de impozit, rsepectiv TVA-ul observam ca minimul se inregistreaza in cazul Romaniei in 2017 iar in Belgia in 2015, disociere ce se intalneste si in cazul valorilor maxime. Acest aspect poate face trimitere la faptul ca aceste perioade de crestere sau descrestere ale fiscalitatii se datoreaza unor politici de interes national si nu unele ce vizeaza o politica de interes european.
Indreptandu-ne atentia inspre media acestui tip de impozit, pentru intreaga perioada de analiza, remarcam per ansamblu o fiscalitate mai mare din perspectiva TVA in Romania, fata de Belgia. Totusi, diferenta nu este una mare, aceasta fiind de 0,42 puncte procentuale.
Din perspectiva plajei de variatie se deduce o stabilitate mai ridicata a incasarilor din TVA in Belgia(0,06%), comparativ cu Romania(0,33%). In cazul Belgiei fiind vorba de o variatie aproape neinsemnata, variatia cotei TVA intre minimul si maximul atins de catre aceasta reprezentand doar 0,06% din media perioadei de variatie luata in calcul.
Impozit pe venitul persoanelor fizice
Luand in considerare valoarea minima a impozitului pe venitul persoanelor fizice, se poate observa o discrepanta destul de mare intre cele doua tari, astfel ca dinferenta dintre valoarea minima inregistrata de Romania este cu 9,4 puncte procentuale mai mica decat cea a Belgiei. Astfel, putem considera ca persoanele fizice rezidente sau non rezidente care realizeaza venituri pe teritoriul Belgiei resimt o pesiune fiscal mai puternica decat cei care ar realiza venituri similare in Romania. Aceasta diferenta ridicata se mentine si in cazul valorilor maxime ale ratelor inregistrate de acest impozit in PIB. Astfel, diferenta dintre cele doua valori maxime este de 9,3 puncte procentuale. Nu in ultimul rand, perioadele in care se inregistreaza valorile maxime nu coincid, insa in cazul valorilor minime ambele tari inregistreaza aceasta valoare an anul 2018.
Din punct de vedere al valorii medii a ratei, pe care acest impozit o detine in PIB, se mentine diferenta dintre cele doua tari, diferenta dintre cele doua valorii medii fiind de 9 puncte procentuale. Totodata, dat fiind faptul ca valoarea medie a acestei rate in Belgia este mai mare vine ca o confirmare a presiunii fiscale mai ridicate pe care persoanele care realizeaza venituri in Belgia o resimt.
Din perspectiva plajei de variatie, observam ca aceasta este mai mare in cazul Romaniei. Astfel variatia dintre valoarea minima si maxima a acestui tip de impozit reprezinta 0,39% din media perioadei analizate, o valoare de 3,9 ori mai mare decat cea inregistrata de Beligia. Prin urmare, chiar daca in plan general fiscalitatea, privita prin prisma acestui tip de impozit, este mai ridicata in Belgia, stabilitatea reglementarilor care guverneaza incasarea impozitelor aplicate asupra veniturile persoanelor fizice este de 3,9 ori mai mare decat in Romania, pentru perioada 2008-2018.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sisteme ficale comparate, Belgia vs Romania.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!