Sistemul bancar din Austria

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Descrierea sistemului bancar al Austriei 3
1.1. Istoric 3
1.2. Tipuri de institutii ale sistemului bancar austriac 4
1.3. Indicatori de apreciere 7
1.4 Factori de influenta care actioneaza asupra sistemului bancar austriac 8
1.5 Tendinte 10
Capitolul 2 Prezentarea bancii centrale a Austriei 11
2.1. Istoric 10
2.2. Politica monetara 12
2.3. Instrumente de politca monetara 14
2.4. Functiile bancii centrale 15
2.5. Obiectivele bancii centrale 16
2.6. Indicatori si date statistice 17
2.7. Bancii centrale in contextul COVID 19 18
Capitolul. 3 Banci reprezentative din Sistemul Bancar al Austriei 20
3.1 Raiffeisen Zentralbank AG 20
3.2. Unicredit Bank 24
3.3. Erste Bank Oesterreich 26
Bibliografie 30


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Descrierea sistemului bancar al Austriei
1.1. Istoric
Austria este o tara aflata in Europa Centrala, fiind o tara fara iesire la mare si are ca vecini pe Elvetia, Italia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania si Liechtenstein. Republica Austria are o suprafata de 83.879 km2, populatia este de aproximativ 8.859 milioane locuitori, iar limba oficiala este limba germana.
Austria (Osterreich, Republik Osterreich) este o tara cu organizare tip federatie din Europa Centrala, compusa din noua landuri federale. Aceasta tara a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1995, alaturi de Finlanda si Suedia, iar la 1 ianuarie 1999, alaturi de alte zece state, a adoptat moneda unica euro.
Bancnotele - cunoscute sub numele de ,,Bancozettel" la acea vreme - au fost emise pentru prima data in 1762 de o institutie care se bucura de increderea comunitatii de afaceri. tocmai pentru ca nu era controlata de guvern: Banca Municipala din Viena (Wiener Stadtbank), fondata initial in 1705.
Cu toate acestea, in timpul razboaielor napoleoniene, guvernul a intervenit si a preluat controlul direct asupra emiterii bancnotelor, determinand cresterea brusca a furnizarii de bancnote in circulatie de mai multe ori.
A fost nevoie de crearea unei banci centrale, care ar avea dreptul exclusiv de a emite bancnote, pentru ca sistemul monetar austriac sa se stabilizeze si increderea publicului in sistemul monetar sa revina. Pentru a putea mentine stabilitatea preturilor, banca centrala a trebuit sa fie, de asemenea, independenta de guvern - trebuia sa poata impiedica ministrul finantelor sa declanseze tipografia. Independenta a fost consolidata prin capitalizarea bancii prin vanzarea de actiuni catre investitori.
De la inceputul lichidarii bancii austro-ungare, era clar ca Austria, la fel ca si celelalte state succesorii, trebuia sa aiba o banca de emisiune proprie. Dar, in primul rand, a fost necesar sa se stabileasca ordinea in bugetul national. Protocolul de la Geneva din octombrie 1922 a oferit un cadru de baza pentru un buget ordonat.
La 1 ianuarie 1923, ,,reinfiintata" Oesterreichische National Bank a inceput sa functioneze.
Acest nou inceput a fost exprimat si printr-o mutare intr-un nou sediu din Viena. Chiar inainte de 1914,
Ceremonia de inaugurare a noii cladiri a bancii a avut loc in cele din urma pe 22 martie 1925.
Evenimentele tragice ale razboiului civil purtat in Austria in 1934 au avut un efect redus asupra practicilor comerciale ale OeNB. De fapt, increderea in asa-numitul
,,Alpendollar" (dolarul alpin) a fost atat de mare, chiar si la nivel international, incat guvernul si banca centrala au putut rambursa obligatiunea Ligii Natiunilor din 1923 in 1934.
In 2019 cresterea economica reala a fost de 1,6% din PIB, sub cea din anii anteriori. Pandemia Corona a afectat puternic si economia austriaca, astfel incat pentru anul 2020 este prognozata de catre Banca Nationala a Austriei o scadere economica de cel putin -7,2%, urmata de o crestere de 4,9% in 2021 si 2,7% in 2022, astfel incat numai in 2023 se presupune ca Austria va reveni la cifrele de dinaintea pandemiei. Somajul a scazut usor in 2019, ajungand la 4,5%. Pandemia a afectat puternic si somajul. Pana la finalul anului 2020 numarului de someri a crescut cu 500.000, astfel incat pentru 2020 este prognozata o rata a somajului de 6,8%. Pentru anul 2021 somajul este prognozat la 5,8%, iar pentru 2022 la 5,3%.
1.2. Tipuri de institutii ale sistemului bancar austriac
Sistemul bancar al Austriei este un sistem bine organizat, care functioneaza in conditiile unei economii puternice si prospere cu o piata foarte dezvoltata si un nivel de trai foarte ridicat. In Austria se remarca sectorul serviciilor, extins si cu o mare complexitate, si sectorul agricol, care, desi este mic din cauza lipsei de terenuri arabile fertile, se bucura de un grad inalt de dezvoltare. In anul 2004, Austria s-a situat pe locul patru in topul celor mai bogate tari din Uniunea Europeana, cu un PIB pe cap de locuitor de 27.666 euro, dupa Luxemburg, Irlanda si Norvegia1.
Sistemul bancar austriac este condus in mod centralizat de catre Banca Nationala a Austriei, in coordonare cu guvernul austriac. Desi guvernul Austriei are un important rol in aspecte ce tin de consultanta, Banca Nationala a Austriei se bucura totusi de un grad ridicat de autonomie. Acest sistem bancar cuprinde banci cu capital social de tip ,,joint-stock banks", banci cu capital privat si case de credit, precum si banci de tip ,,saving banks" extinse in reteaua postala a Austriei denumite ,,Sparkassen", banci ipotecare ,,Hypobanken". De asemenea, in Austria exista si cooperative si institutii de credit specializate.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistemul bancar din Austria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://www.statista.com/ https://www.oenb.at/en/ https://viena.mae.ro/ https://thebanks.eu/
https://www.bankingsupervision.europa.eu/ https://www2.deloitte.com/ https://administrare.info/ https://www.ecb.europa.eu/ https://www.pdfdrive.com/ https://www.raiffeisen.at/ https://www.bankaustria.at/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!