Sistemul cheltuielilor publice

Extras din proiect Cum descarc?

1. Continutul economic al politicilor publice.
Savantul roman I. Vacarel considera cheltuielile publice "relatii economico-sociale in forma baneasca, ce se manifesta intre stat si persoane fizice si juridice, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia."
Peggy si Richard A. Musgrave definesc cheltuielile publice drept "utilizarea directionata a resurselor sectorului public pentru satisfacerea necesitatilor in utilitati publice si realizarea masurilor de redistribuire justificate de pe pozitiile echitatii sociale."
Cheltuielile publice se materializeaza in plati, efectuate de catre stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare in scopul indeplinirii diferitelor obiective ale politicii statului. In acest demers, prin intermediul banilor se asigura, in primul rand, necesitati si obiective care tin de apararea tarii, asigurarea ordinii publice si a sigurantei nationale, a educatiei, sanatatii publice, a protectiei mediului, securitatii sociale, gospodarirea publica, precum si finantarea unor actiuni si obiective care au in vedere si alte masuri de interventie a statului in economie si societate.
In prezent cheltuielile publice sunt extrem de diversificate. Influenta economica a lor variaza in timp. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a institutiilor publice pentru a putea functiona. Altele influenteaza indirect mediul economic si social, constituind instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru a-l ameliora. (distribuirea veniturilor suplimentare, sporirea comenzilor publice sau cresterea investitiilor)
In opinia lui R. Musgrave, problemele care sunt solutionate in domeniul cheltuirii mijloacelor publice pot fi divizate in trei categorii:
- acordarea ajutorului social (indeminizatii pentru invalizi)
- asigurarea obligatorie (in caz de boala, somaj)
- productia si achizitia bunurilor materiale si a serviciilor in vederea satisfacerii necesitatilor pentru care statul isi asuma responsabilitatea
In componenta cheltuielilor publice intra urmatoarele categorii principale:
- cheltuieli bugetare
- cheltuieli din bugetul asigurarilor sociale (fondul social)
- cheltuieli din fonduri extrabugetare
- cheltuieli din fonduri speciale
Cheltuielile bugetare sunt acoperite din bugetul administratiei centrale si bugetele unitatilor administrativ-teritoriale. 
Cheltuielile din bugetul asigurarilor sociale se suporta din fondul social. 
Cheltuielile din fonduri extrabugetare sunt acoperite din resursele financiare publice constituite in afara bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale.
Cheltuielile din fonduri speciale sunt acoperite din fonduri cu destinatie speciala, gestionate de Guvern sau de un alt organ public.
2. Cheltuielile publice finantate prin resurse bugetare si extrabugetare.
2.1. Cheltuielile pentru actiuni social-culturale.
Sunt destinate ridicarii calitatii vietii fiecarui individ si reflecta preocuparea statului pentru satisfacerea unor necesitati nationale referitoare la educatie, ocrotirea sanatatii, cultura si securitatea vietii sociale in general. 
Potrivit clasificatiei bugetare din Romania, aceste cheltuieli se clasifica astfel:
1. Cheltuieli pentru invatamant
2. Cheltuieli pentru cultura, religie si actiuni privind activitatea sportiva si de tineret
3. Cheltuieli pentru sanatate
4. Cheltuieli pentru asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii
In Romania, cheltuielile pentru actiunile social-culturale sunt finantate atat prin
intermediul fondurilor bugetare, al celor cu destinatie speciala, al veniturilor extrabugetare, cat si prin intermediul creditelor externe rambursabile si nerambursabile.
2.1.1. Cheltuielile publice pentru invatamant: constituie o optiune de prima importanta a factorilor politici si a autoritatilor unui stat, deoarece reprezinta pentru orice societate o investitie importanta, pe termen mediu si lung, intr-un factor esential de productie, cel al fortei de munca. De aceea, guvernele care inteleg pe deplin aceasta necesitate investesc fonduri publice insemnate in acest capital si, in consecinta, pot sa-si asigure forta de munca de inalta calificare si eficienta, pentru dezvoltarea ulterioara a societatii in cauza.
In tara noastra, finantarea cheltuielilor pentru educatie se asigura printr-un complex intreg de planuri financiare si bugete:
- bugetul de stat si bugetele locale pentru finantarea invatamantului de stat
- mijloacele extrabugetare, constituite in special din taxele de scolarizare si alte taxe colaterale, atat pentru finantarea invatamantului superior de stat, cat si a celui preuniversitar privat
- cheltuielile agentilor economici determinate de organizarea de cursuri privind pregatirea profesionala, acordarea de burse pentru propriii salariati, de sponsorizari si donatii catre institutiile publice de invatamant


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul cheltuielilor publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
Colegiul National de Agricultura si Economie Tecuci, Cheltuielile publice, profesor Dascalu Ionica, elev Moisa Marius, 2013
Filip.Gh, Finante publice, Editura Junimea, Iasi, 2010 
Gh. Bistriceanu, M. Adochitei, E. Negrea, Finantele agentilor economici, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
L. Mihalcea, Finante publice si analiza financiara, Bucuresti, 1999
M. Ungureanu, Finante publice, Editura Independenta Economica, Pitesti, 2002
Mosteanu T, Buget si trezorerie publica, Editura Style, Bucuresti, 2000
O. Stratulat, Caracteristica generala a cheltuielilor publice, Academia de Studii Economice, Chisinau, 1997
T. Manole, Finante publice (teorie si aplicatii), Chisinau, 1998
Vacarel Iulian (coord), Finante publice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2007 
Internet:
https://www.scribd.com
https://www.regielive.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!