Sistemul de Impozite si Taxe Locale din Romania si Rolul Sau

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Scurt istoric privind impozitele si taxele locale 3
2. Structura sistemului de impozite si taxe locale 5
2.1 Impozitul pe cladiri 5
2.2 Impozitul pe teren 10
2.3 Impozitul pe mijlocul de transport 12
2.4 Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor 15
2.5 Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate 18
2.6 Impozitul pe spectacole 20
2.7 Taxa hoteliera 21
2.8 Taxe speciale 23
2.9 Alte taxe locale 23
3. Rolul impozitelor si taxelor locale 24
Concluzii 25


Extras din proiect Cum descarc?

1. Scurt istoric privind impozitele si taxele locale
Emiterea si utilizarea banilor ca urmare a dezvoltarii schimbului de marfuri si crearea statului reprezinta cele doua premise ale aparitiei finantelor in cadrul societatii.
Prin utilizarea banilor s-au format creante si datorii intre participantii la tranzactiile comerciale, iar persoanele juridice si fizice au contribuit la constituirea unor resurse banesti la dispozitia statului in vederea satisfacerii unor cerinte colective.
Emiterea si utilizarea banilor in cadrul societatii reprezinta o premisa importanta pentru finantele locale, deoarece la nivelul unitatilor administrative teritoriale se mobilizeaza si repartizeaza resurse in expresie baneasca.
Constituirea primelor forme ale colectivitatii locale, respectiv a satelor, comunelor si oraselor in cadrul societatii a impus formarea unor resurse banesti la dispozitia acestora pentru a satisface cerintele colective specifice.
Statul si colectivitatile locale reprezinta doua forme de organizare a societatii care au dat nastere cerintelor colective si au necesitat acoperirea lor pe seama resurselor banesti provenite de la persoane fizice si juridice.
Primele cerinte colective ale comunelor si oraselor care vizau apararea si ajutorul reciproc au determinat instituirea unor impozite in vederea acoperirii lor.
Dupa mentiunile istorice, populatia daciei era grupata in orase si sate. Printre lucrarile publice necesare oraselor au fost cele de aparare. 
La dispozitia oraselor si satelor din Dacia se incasa un impozit asupra pamantului (capitation terrena) care varia in functie de natura terenurilor, un impozit pe cap de locuitor (capitatia), impozit pe case, taxe asupra mostenirilor, dare pentru vanzarea (4%) sau eliberarea sclavilor, contributii in natura si transporturi ale locuitorilor.
Dupa formarea principatelor Moldovei si Munteniei, judetele, tinuturile, orasele si satele au fost organizate dupa anumite reguli sau dupa regimul nescris al administrarii. Activitatea administratia la nivel local includea intretinerea drumurilor, ingrijirea izlazurilor si a padurilor comunale.
Orasele formate din secolele XII si XIII aveau organizare autonoma, organe de conducere, administrau bunurile proprii. Organele de conducere ale oraselor repartizau impozitele intre locuitori. Dintre veniturile de natura locala ce se incasau la nivelul oraselor si targurilor sunt cunoscute din anul 1612 darea numita "banii judetului", din anul 1627 darea speciala, "cheltuiala orasului Bucuresti". In aceeasi perioada se incasau alte impozite locale, cum sunt "zlotul", din anul 1635, ce reprezenta un impozit pe "case", "galbenul", "fumaritul" impozitul pe case sau gospodarii, "parcalabia" din Moldova si "vama domneasca" in Muntenia. Impozitele se percepeau in monede diverse, iar perceptorii se numeau dupa monedele in care incasau impozitele zlotasi, talerasi, ortasi.
Sistemul impozitelor si taxelor locale a asigurat o anumita parte a resurselor necesare comunitatilor locale dar genera si unele efecte negative .
In iunie 1923 s-a adoptat Legea maximului impozitelor si taxelor comunale prin care s-a reglementat dreptul comunelor de a institui urmatoarele impozite si taxe: impozite asupra circulatiei marfurilor, taxe pentru servicii prestate particularilor, taxe pentru folosinta domeniului public al comunei.
Dupa anul 1990 administratia publica din unitatile administrative tertoriale s-a asezat pe principiul autonomiei si pe cel al descentralizarii serviciilor publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Impozite si Taxe Locale din Romania si Rolul Sau.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!