Situația veniturilor și cheltuielilor unităților administrativ-teritoriale în perioada 2011-2015 România

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere. 
Termenul de buget presupune estimarea veniturilor si cheltuielilor pe o perioada de timp, in general pe un an, pentru ca mai apoi lista veniturilor si cheltuielilor sa fie supuse de catre Guvern autorizarii Parlamentului.
Termenul de buget isi are originile in latina veche, unde avea semnificatia de sac sau punga cu bani. Cu timpul, acest termen se raspandeste, ajungand ca englezii sa-l foloseasca cu sensul de mapa din piele unde erau puse documentele privitoare la veniturile si cheltuielile statului. De asemenea, acestia prezentau documentele Guvernului spre dezbatere si aprobare. 
In timp, documentul bugetar obtine caracter juridic. Pe teritoriul tarii noastre, prin legile contabilitatii publice din 1864, 1903 si 1929, bugetul este definit ca ,,actul prin care sunt prevazute si prealabil aprobate veniturile si cheltuielile anuale ale statului si ale altor servicii publice". Din moment ce aceste acte trebuie prezentate Parlamentului si necesita aprobarea puterii legislative, bugetul de stat capata un caracter obligatoriu.
In perioada capitalismului liberal, statul se implica intr-o mica masura in problemele economice ale tarii. Insa, odata cu Marea Criza Economica (1929-1933), statul se implica mai mult in ce priveste economia tarii, avand rolul de redistribuitor al resurselor si al veniturilor din economie.
In Romania, termenul de buget este precizat si in contextul legii finantelor publice. De altfel, legea nr. 72, art. 1, al. 4 din 12 iulie 1996 precizeaza ca: ,,Resursele financiare publice se constituie si se gestioneaza printr-un sistem unitar de bugete, si anume: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului si bugetele altor institutii publice cu caracter autonom, in conditiile asigurarii echilibrului financiar".
Bugetul, insa, are la baza o serie de principii. Principiile ce stau la baza elaborarii bugetului sunt : 
- Principiul Universalitatii: Art. 8, al. (1) Veniturile si cheltuielile se includ in buget in totalitate, in sume brute; al. (2) Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor, care au stabilite destinatii distincte.
- Principiul Publicitatii: Art. 9. - Sistemul bugetar este deschis si transparent, acestea realizandu-se prin:
a) dezbaterea publica a proiectelor de buget, cu prilejul aprobarii acestora;
b) dezbaterea publica a conturilor generale anuale de executie a bugetelor, cu prilejul aprobarii acestora;
c) publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a actelor normative de aprobare a bugetelor si conturilor anuale de executie a acestora;
d) mijloacele de informare in masa, pentru difuzarea informatiilor asupra continutului bugetului, exceptand informatiile si documentele nepublicabile, prevazute de lege.
- Principiul Unitatii: Art. 10, al. (1) Veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu intr-un singur document, pentru a se asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice; al. (2) Toate veniturile retinute si utilizate in sistem extrabugetar, sub diverse forme si denumiri, se introduc in bugetul de stat, urmand regulile si principiile acestui buget, cu exceptia celor prevazute la art. 62 alin. (1) lit. b) si c) si la art. 68, precum si a celor pentru constituirea, potrivit legii, a fondurilor de stimulare a personalului; al. (3) Veniturile si cheltuielile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic si ale Fondului special al drumurilor publice se introduc in bugetul de stat ca venituri si cheltuieli cu destinatie speciala, urmand regulile si principiile acestui buget; al. (4) In vederea respectarii principiilor bugetare, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi Guvernul va propune Parlamentului modificarea actelor normative pentru desfiintarea veniturilor si cheltuielilor cu destinatie speciala incluse in bugetul de stat.
- Principiul Anualitatii: Art. 11, al. (1) Veniturile si cheltuielile bugetare sunt aprobate prin lege pe o perioada de un an, care corespunde exercitiului bugetar; al. (2) Toate operatiunile de incasari si plati efectuate in cursul unui an bugetar in contul unui buget apartin exercitiului corespunzator de executie a bugetului respectiv.
- Principiul Specializarii Bugetare: Art. 12. - Veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu si se aproba in buget pe surse de provenienta si, respectiv, pe categorii de cheltuieli, grupate dupa natura lor economica si destinatia acestora, potrivit clasificatiei bugetare.
- Principiul Unitatii Monetare: Art. 13. - Toate operatiunile bugetare se exprima in moneda nationala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Situatia veniturilor si cheltuielilor unitatilor administrativ-teritoriale in perioada 2011-2015 Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Suport de curs pentru invatamant la distanta -  -anul II, semestrul IProf. Univ. dr. Dan Tudor LAZAR Conf. Univ.dr. Paul Zai;
LEGEA Nr. 500 din 11 iulie 2002 privind finantele publice: 
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=37400
Sursa studiilor pe anii 2011-2015: http://www.dpfbl.mdrap.ro/sit_ven_si_chelt_uat.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!