Structura Optima a Capitalului - Factori Determinanti si Dinamica

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Cap.1. Caracteristica capitalului si formarea structurii financiare la intreprindere 4
1.1. Conceptul, clasificarea capitalului 4
1.2. Teoriile clasice si actuale privind structura capitalului 7
1.3. Structura financiara si factori ce o influenteaza 12
Cap. 2. Structura optima a capitalului: factori determinanti si dinamica 20
2.1. Deciziile legate de structura financiara a intreprinderii pe plan international. 20
2.2. Criterii de selectare a structurii optime. Analiza indicatorilor la S.R.L. << Prietenia-Agro >> 29
Incheiere 40
Bibliografie 43
Anexe 45


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In lucrarea de fata am dorit sa reliefez principalii factori determinati ai structurii financiare optime a intreprinderii, in teorie si practica.
Datorita complexitatii acestui fenomen consider ca prezenta lucrare este doar inceputul unei mai adinci cercetari in acest domeniu.
In acest context, primul capitol este destinat prezentarii conceptului de capital, de la primele idei ale lui Aristotel si pina la continutul modern al capitalului. Urmeaza principalele clasificari ale capitalului. Dupa care am urmarit dezvoltarea exploziva a teoriilor privind structura capitalului. Teoriile clasice cuprind teoria irelevantei structurii financiare si teoria structurii capitalului in cazul prezentei fiscalitatii, iar teoriile actuale sunt reprezentante de teoria de agent si teoriile structurii capitalului in cazul asimetriei de informatii. Tot in cadrul acestui capitol am tratat structura financiara si factorii ce o influenteaza si anume: ponderea activelor tangibile in totalul activelor firmei, dimensiunea firmei, profitabilitatea, stabilitatea vinzarilor, stabilitatea marjelor de profit, rata de crestere, levierul operational, fiscalitatea, amortizarea, manageri, controlul asupra firmei, creditorii si agentiile de rating, mentinerea unei rezerve adecvate a capacitatii de imprumut, alte conditii interne ale firmei si conditiile pietei.
Capitolul al doilea ilustreaza structura financiara optima a intreprinderii, prezentind modul de alegere a solutiei optime. In primul subcapitol m-am referit la modalitatile de abordare a structurii capitalului pentru: SUA, Australia si Cehia. Subcapitolul doi a fost destinat criteriilor de selectare a structurii optime si anume: costul mediu ponderat al capitalului, impactul asupra rentabilitatii si criteriul destinatiei fondurilor. Dupa care am purces la analiza indicatorilor la S.R.L. << Prietenia-Agro >>.
Cap.1. Caracteristica capitalului si formarea structurii financiare la intreprindere.
1.1. Conceptul, clasificarea capitalului.
Conceptul de capital nu a aparut de la inceput ca o notiune bine cristalizata. Ideile referitoare la capital s-au articulat in mod treptat.
Denumirea de capital provine din latinescul"capita"- aparut pentru prima data in antichitate si care desemna posesorii de animale ce dadeau imprumut un numar de ,,capete" de vite. La inceput imprumutul trebuia restituit exact in numarul imprumutat, iar mai tarziu, cu un surplus, adica cu o dobinda. Astfel notiunea de capital devine mai complexa insemnind un bun care multiplica de mai multe ori bogatia initiala.
In esenta aceasta semnificatie a capitalului strabate istoria cu amendamentul ca formele de capital s-au diversificat odata cu dezvoltarea unor activitati economice importante precum agricultura, mestesugurile si comertul, in strinsa legatura cu diviziunea sociala a muncii, piata si banii.
Primele idei referitoare la conceptul de capital se intalnesc la Aristotel. Acest mare ginditor al antichitatii devine sursa de inspiratie pentru clasicii economiei politice.
Termenul de capital a fost introdus in limbajul uzual inca din secolele XI - XII. Initial, acestui termen i s-au atribuit urmatoarele sensuri: fond, stoc de marfuri, cheag pentru afaceri, bani aducatori de venituri (dobinda). In secolele XIII-XIV, notiunea de capital a dobindit o larga circulatie in documentele vremii, termenul imbogatindu-si cit mai mult intelesurile.
In secolele XVI - XVII, importante contributii teoretice, pentru explicarea naturii si a rolului capitalului in progresul societatii, au fost aduse de mercantilisti. Ei au fost primii ginditori care au cercetat din punct de vedere teoretic modul de productie capitalist.
Continutul modern al capitalului a fost introdus de economistul francez A.J.Turgot in sec. XVIII. Turgot a definit capitalul nu doar ca o suma de bani sau bunuri, ci ca pe o valoare care participa la producerea unor noi valori si a profitului. Ulterior, toti economistii s-au raportat la acest concept.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Optima a Capitalului - Factori Determinanti si Dinamica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!