Studiu de Caz privind Impactul Descentralizarii asupra Procesului Decizional Bugetar la Primaria Iasi

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Notiuni teoretice privind descentralizarea si autonomia financiar. 3
1.1 Descentralizarea financiara 3
1.2 Autonomia financiara 5
1.3 Aparitia descentralizarii financiare in tara noastra 8
Capitolul 2 Dimensiunea si dinamica veniturilor si cheltuielilor locale 9
2.1 Ponderea veniturilor si cheltuielilor locale in bugetul general consolidat 8
2.2 Coeficientul Hutner 12
Capitoul 3 Racordarea asezarii impozitelor si taxelor primariei Iasi la autonomia locala 18
Capitolul 4 Concluzii si propuneri 23
Bibliografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Notiuni teoretice privind descentralizarea si autonomia financiara
Comunitatile locale reprezinta colectivitati umane, delimitate teritorial din punct de vedere politic si administrativ, care au autoritati publice diferite de cele ale statului.
Autonomia financiara a acestora este absolut necesara, deoarece autonomia administrativa nu ar fi posibila fara autonomia financiara, care-i asigura suportul material al functionarii. Exista si un alt argument puternic, si anume acela, conform caruia, comunitatile locale isi cunosc posibilitatile privind resursele banesti de provenienta publica si, mai ales, nevoile privind cheltuielile ce trebuie acoperite pentru producerea de servicii publice pe plan local.
In statele democratice, administratia locala se bazeaza pe principiile descentralizarii si autonomiei locale. Aceasta necesita un cadru legislativ si mecanisme necesare adecvate privind finantele administratiilor locale. Prin asemenea reglementari se urmareste: delimitarea patrimoniului public aflat in proprietatea primariilor, de cel aflat in proprietatea statului; crearea instrumentelor administrative necesare autoritatilor locale pentru indeplinirea atributiilor care le revin; asigurarea conditiilor pentru asumarea responsabilitatii privind dezvoltarea locala.
Problematica consolidarii autonomiei locale este o preocupare universala, statele democratice contemporane fiind interesate de aplicarea principiului descentralizarii serviciilor publice, prin transmiterea, prin lege, a mai multor competente administratiilor locale. 
Trebuie precizat faptul ca, aceasta descentralizare nu trebuie sa conduca la divizarea natiunii. 
1.1 Descentralizarea financiara
Descentralizarea financiara constituie un obiectiv prioritar pentru tara noastra deoarece s-a dovedit ca separarea finantelor locale de finantele centrale este impusa din ratiuni de eficienta, finantele locale fiind capabile sa satisfaca mai bine si mai eficient nevoile de servicii publice ale colectivitatilor locale.
Descentralizarea financiara presupune cresterea gradului de responsabilitate al autoritatilor administratiei publice, atat a celor deliberative cat si a celor executive, privind formarea, administrarea, utilizarea si controlul resurselor financiare ale unitatilor administrativ teritoriale, institutiilor si serviciilor publice de interes local. 
In aceste conditii, autoritatile administratiei publice locale sunt investite cu dreptul de a institui si administra unele impozite si taxe pentru a asigura resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor din bugetele locale.
De asemenea, prin descentralizarea fiscala, autoritatile administratiei publice locale sunt incurajate sa organizeze si dezvolte actiuni din care sa rezulte venituri ce pot acoperi consumurile de utilitati publice furnizate la nivel local.
Descentralizarea fiscala se realizeaza in forme diferite: 
o delimiterea unei baze fiscale a administratiei locale si acordarea dreptului de a decide asupra exploatarii ei; baza impozabila proprie favorizeaza procesul decizional local de colectare si administrare a impozitului;
o bazele de impozitare si cotele de impozitare sunt de competenta autoritatilor administratiei publice locale, dar colectarea si administrare veniturilor se realizeaza la nivel central;
o autoritatile administratiei centrale colecteaza si administreaza veniturile generate de o baza impozabila, iar autoritatile administratiei publice locale determina baza de impozitare;
o autoritatile administratiei publice locale hotarasc asupra unor cote de impozitare ce se adauga la cele stabilite de administratia centrala la o baza de impozitare.
Promovarea unui sistem administrativ bazat pe descentralizarea finaciara, reprezinta un obiectiv major al autoritatilor locale deoarece acesta confera administratiilor locale competente cat mai largi in materia finantelor publice locale.
1.2 Autonomia financiara
Principiul autonomie locale, care sta la baza functionarii unitatilor administrativ teritoriale, este de doua feluri: autonomie juridica si autonomie financiara.
Autonomia financiara reprezinta o conditie esentiala a descentralizarii administrative deoarece ea asigura suportul material al functionarii, iar pe de alta parte, colectivitatile locale isi cunosc posibilitatile proprii privind resursele banesti de provenienta publica, in special nevoile privind cheltuielile ce trebuie acoperite pentru producerea de servicii publice pe plan local.
Gradul de autonomie de care se bucura o autoritate locala reflecta independente politica, administrativa si financiara a autoritatilor locale. Acesta rezulta din: independenta deplina sau partiala in formarea veniturilor; competenta atribuita pentru contractarea si gestionarea imprumuturilor; asigurarea echilibrului bugetar si gestionarea excedentului sau a deficitului anual; modul cum organele administratiei publice locale au competenta de a aseza si incasa impozite si taxe locale si corelarea financiara a bugetelor locale cu bugetul central.
In acelasi timp, autonomia finantelor locale este data si de raporturile de interdependenta fata de verigile superioare, de structura bugetelor locale, dar mai ales de relatiile dintre bugetele locale si bugetul statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz privind Impactul Descentralizarii asupra Procesului Decizional Bugetar la Primaria Iasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!