Studiu de fezabilitate în cazul unui Start-up

Extras din proiect Cum descarc?

Abstract: In lucrarea de fata am realizat o analiza a unui proiect implimentat pentru infiintarea unei covrigarii, utilizand mai multe tehnici de analiza financiara pentru a putea determina daca proiectul este fezabil sau nu. Am determinat care sunt tendintele principale, clientii potentiali, am evaluat aspecte precum concurenta, furnizorii potentiali, politica de marketing necesara promovarii intreprinderiii, personalul, zona amplasarii covrigariei. Analiza detailata a pieteii si analiza SWOT indica faptul ca proiectul este fezabil, pentru fundametarea acestei concluzii vom utiliza tehnici cantitative reprezentate prin indicatori si modele financiare.
O premisa importanta pentru aplicarea modelelor financiare este fundamentarea principalelor ipoteze privind vanzarile, veniturile si costurile aferente proiectului de investitie. Odata cu fundamentarea principalelor ipoteze am procedat la evaluarea proiectului de investitii folosind criteriile VAN, RIR, TR, IP. Prin intermediul acestor indicatori se poate stabili daca investitia poate fi adoptata sau nu.
Cuvinte cheie: investitie, fezabilitate, analiza, rata de actualizare, vanzare, costuri, cifra de afaceri, profit, cash-flow. 
Rezumat
In lucrarea data mi-am propus realizarea unui sudiu de fezabilitate a unei societati comerciale nou-infiintate SC Covrigaria Student SRL, care se specializeaza pe fabricarea diferitor tipuri de covrigi. Am ales sa pornesc analiza pentru un start-up din dorinta de a evalua costurile necesare intemeierii unei afaceri de talie mica sau medie si a profiturilor generate de catre aceasta. 
Domeniul de activitate al sociatatii prezinta un interes sporit, datorita unui numar mare de intreprinderi care se ocupa cu comercializarea si fabricarea produselor de panificatie din Romania. Prin intocmirea acestei analize imi propun sa evaluez cu ajutorul tehnicilor financiare daca proietul este fezabil sau nu si care sunt factorii principali ce influenteaza succesul investitiei.
Proiectul meu reprezinta o investitie de 300.000 LEI, bani pe care ii voi folosi pentru deschiderea unei covrigarii dedicata trecatorilor din zona Piata Romana. Fiind vorba de o zona frecventata cel mai des de catre studenti, acestia vor fi principalii nostri clienti. Strategiile noastre, precum si produsele se vor adapta conform dorintelor principalilor nostri clienti.
Prin intemeierea unei astfel de afaceri viitorii propritari isi asuma riscul existentei unei concurente majore si riscul aparitiei unor tendinte de suprasaturare a pietei. Insa la fundamentarea deciziei de investitie au stat si alti factori precum zona aglomerata, omogenitatea produselor fabricate, posibilitate deservirii unui numar mare de clienti, oportunitatile de extindere. Nimeni nu se va abate de la ruta zilnica pentru a cumpara covrigi de la"Covrigaria A", ci ii vor lua de unde le este la indemana. Acesta reprezinta, incontestabil, un avantaj pentru noi in afacere. Deoarece voluml vanzarilor este puternic influientat de pozitia spatiului comercial, am ales o zona aglomerata a orasului: un spatiu vizibil, cu o pozitie de trafic pietonal intens. Din punct de vedere fiscal va functiona ca o microintreprindere, platitoare de TVA.
Pasii pe care ii vom urma pentru a deschide covrigaria vor fi urmatorii:
1. Infiintarea firmei la Registrul Comertului.
2. Inregistrarea punctului de lucru prin eliberarea Certficatului constatator cu activitatile ce se vor desfasura in spatiul respectiv.
3. Obtinerea autorizatiilor sanitare si sanitar-veterinare.
4. Obitnerea autorizatiilor PSI. Se intocmeste documentatia tehnica si se depune dosarul la instituitiile abilitate legal sa elibereze autorizatiile de functionare.
5.Obtinerea autorizatiei de functionare eliberata de primari.
Afacerea de deschidere a unei covrigarii nu este un proiect dificil si merita toata atentia celor care isi doresc profituri substantiale si stabile.
I. Caracteristicile pietei
1.Tendinte ale industriei, trendul pietei
Acum pe piata se vand in principal covrigi simpli de Brasov, din aluat simplu, impletiti, opariti si presarati cu sare, pentru ca ei au procesul de productie cel mai simplu si mai economic. Credem ca diversificarea ar putea incepe cu schimbarea formei si a compozitiei, prin adaugarea de zahar, oua, vanilita, arome, mac, sau incercarea diferitelor dimensiuni.
Cererea pentru acest produs -  covrigul -  fiind tot mai mare, piata a evoluat si in locul simigeriilor traditionale, cu cuptoare din caramida, s-au deschis covrigarii moderne, care produc covrigii pe banda, astfel incat trecatorii sa-i gaseasca oricand calzi. Succesul noului tip de covrigarie a facut ca astfel de investii cu avans mic de pornire sa apara si in mediul rural, cu precadere in centrele de comuna.
Oportunitatea acestei afaceri este data de cererea foarte mare de covrigi, cerere care va continua mai mult ca sigur si in anii urmatori, fara schimbari majore in privinta gusturilor consumatorilor (atat din punct de vedere calitativ, cat si ca diversificare a ofertei).
In prezent, cam la toate chioscurile unde se vand covrigi calzi este coada, iar coada inseamna o modalitate foarte eficienta pentru atragerea clinetilor. Acesti clienti sunt foarte numerosi si vin din absolut toate categoriile sociale si de varsta, deoarece produsul este ultra-cunoscut si beneficiaza de cateva avanataje cu greutate - prospetimea si consumul foarte comod. Producatorii de covrigi pot sta linistiti in privinta clientelei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu de fezabilitate in cazul unui Start-up.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Voicilas, D.M., 2011, Investitii -  aspecte teoretice si practice, Note de curs, Ed. Terra Nostra, Iasi
2. Dragota, V., Obreja, L., Ciobanu, A., Dragota, M., ,,Management financiar vol. 1: Analiza financiara si gestiune financiara operationala", Ed. Economica, Bucuresti, 2003;
3. Dragota, V., Obreja, L., Ciobanu, A., Dragota, M., ,,Management financiar vol. 2: Politici financiare de intreprindere", Ed. Economica, Bucuresti, 2003;
4. Dumitrescu, D., Dragota, V., "Evaluarea intreprinderii : lucrari aplicative, studii de caz", Ed. Economica, Bucuresti, 2000;
5. Stancu, I., Stancu, D., ,,Finante corporative cu Excel, Ed. Economica, Bucuresti, 2012;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!