Taxa pe Valoarea Adaugata

Cuprins proiect Cum descarc?

1.NOTIUNI INTRODUCTIVE.3
1.1 SCURT ISTORIC AL TAXEI PE VALOARE ADAUGATA.3
1.2 CARACTERISTICILE TAXEI PE VALOARE ADAUGATA.6
1.2.1 Operatiunile impozabile.6
1.2.2 Operatiuni scutite de TVA.7
1.2.3 Persoanele impozabile si obligatiile acestora.9
1.2.4 Baza de impozitare.13
1.2.5 Cotele de impozitare.15
1.3 CONTURI SPECIFICE INREGISTARII TVA.16
2.STUDIU DE CAZ.23
2.1 Prezentarea societatii comerciale.23
2.2 Exemple de inregistrari contabile efectuate de SC GERION SRL.24
2.2.1 Deducerea TVA aferenta facturilor primite.24
2.2.2 Colectarea TVA aferenta facturilor emise.27
2.2.3 Inchiderea conturilor de TVA.30


Extras din proiect Cum descarc?

1.NOTIUNI INTRODUCTIVE 
1.1 SCURT ISTORIC AL TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit care a fost adoptat incepand cu 1 ianuarie 1970 de catre tarile Comunitatii Europene, dar si de alte state din Europa, America Latina, Africa, Asia, Israel, Noua Zeelanda si a fost conceput pentru a evita impozitarea in ,,cascada" , cum se facea prin celelalte impozite indirecte.
In Romania, taxa pe valoarea adaugata s-a introdus in 1993, iar in 1999 ea reprezenta peste 32% din volumul total al veniturilor bugetare, fata de numai 22,5% cat detineau impreuna impozitele asupra salariilor si asupra profitului si 4,1% cat reprezentau veniturile din capital. 
In perioada 2004-2006 legislatia privind taxa pe valoarea adaugata a fost in continuare unor modificari in vederea armonizarii cu prevederile Directivei a VI-a a Consiliului Comunitati Economice Europene conform calendarului anexat la Documentul de pozitie al Romaniei privind Capitolul 10 Impozitarea.Instituirea TVA ca impozit indirect la 1 iulie 1993, in locul impozitului pe circulatia marfurilor a reprezentat un pas in directia adoptarii legislatiei fiscale din Romania la cea practica in tarile membre ale UE.Initial s-a aplicat cota unica de 18% pentru operatiunile impozabile obligatorii si o cota de 0% pentru operatiunile de export de bunuri si servicii efectuate de agentiieconomici.
La 1 februarie 1998 cota standard a fost majorata de la 18% la 22%, iar cea redusa de la 9% la 11%.Aceste cote s-au aplicat la 1 ianuarie 2000, cand cota standard a fost stabilita la 19%, iar cea redusa a fost eliminata.La 1 iunie 2002 a intrat in vigoare legea 345/2002 privind taxa pe valoare adaugata prin care s-a introdus notiunea de persoana impozabila.La 1 ianuarie 2004 a fost eliminata scutirea de tva fara drept de deducere si s-a reintrodus cota de 9% pentru castele,muzee, targuri si expozitii, invatamant.La 1 ianuarie 2007 au intrat in vigoare reglementarile cu privire la includerea in legislatia nationala a regimului tranzitoriu in TVA, care se aplicau numai in relatie cu statele membre ale ale UE 
In acest moment,in Romania sunt in vigoare 3 cote de TVA.
o cota standard: 24%
o cote reduse: 9% si 5%.
Cote ale taxei pe valoarea adaugata utilizate in Europa
Ca si in Romania, cotele aplicate pentru taxa pe valoarea adaugata in celelalte tari sunt cote procentuale proportionale, adica raman neschimbate, indiferent de marimea bazei de calcul.
Avand in vedere faptul ca incasarile din TVA sunt influentate intr-o mare masura si de cotele aplicate de fiecare stat in parte, in prezentul capitol ne propunem sa prezentam cotele ce se aplica in cateva state europene, si evolutia lor in timp, pentru a putea face o comparatie cu situatiA Romaniei.
Numarul si nivelul cotelor taxei pe valoarea adaugata difera de la o tara la alta, iar in aceeasi tara poate diferi de la o perioada la alta. Astfel, in Irlanda si Luxemburg se utilizeaza patru cote: cota super redusa, cota redusa, cota normala si cota parking. In Grecia, Spania, Franta, Italia, Belgia si Austria se utilizeaza trei categorii de cote: cota redusa si cota normala pentru toate cele sase tari, cota super redusa in primele patru tari si cota parking in ultimele doua tari. In Germania, Olanda, Suedia, Finlanda se utilizeaza doua categorii de cote, respectiv cota redusa si cota normala, iar in Danemarca se utilizeaza o singura cota.
Tarile precum Danemarca, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie au optat initial pentru introducerea unei singure cote de TVA. Danemarca a introdus pentru prima data TVA-ul in anul 1967, cu o cota la nivelul de 10%. Singurul an in care Danemarca a utilizat o cota redusa este 1975 (de 9,25%). Norvegia a instituit o cota unica de impozitare relativ ridicata (20%), pe care a mentinut-o pana in prezent. 
In general, tarile din prima generatie a TVA-ului au intervenit in sensul cresterii cotei de impozitare standard, in primul sau al doilea an de actiune a acestui impozit. Fac exceptie de la aceasta regula Belgia, care in 1971, anul introducerii TVA-ului in aceasta tara, cota era de 18%, iar peste 7 ani cota scade la 16% si Marea Britanie, care in anul 1973 introduce o cota normala de 10%, care scade in urmatorul an la 8%.
De regula, tarile care initial au optat pentru cote relativ reduse (10% - 13%) sau pentru cele de nivel mediu (15% - 16%) au instituit pe parcurs cote mai ridicate. Acesta este cazul unor tari precum Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Luxemburg, Suedia. Exceptia o constituie Marea Britanie care dupa cum am precizat mai sus a instituit o cota relativ redusa (10%) pe care in anul 1975 a redus-o la 8%, urmand ca apoi sa o majoreze la 15% (in 1979) si respectiv la 17,5% (1992).
Tarile care se remarca prin nivelul relativ inalt al cotei normale de impozitare sunt Danemarca si Suedia (25%), in timp ce Germania si Luxemburg practica cele mai reduse cote standard de impozitare, 16% respectiv 15%.
Prin Directiva referitoare la armonizarea taxei pe valoarea adaugata in statele membre, s-a stabilit nivelul minim al cotei reduse (la 5%) si al celei normale (la 15%), fara sa stabileasca si un plafon al acestor cote. Deci, deocamdata, s-a lasat statelor membre libertatea de a hotari in legatura cu plafonul acestor cote. in aceste conditii, o serie de tari vest - europene au procedat, dupa caz, la cresterea cotei standard (Germania, Luxemburg, Spania) sau la reducerea, chiar desfintarea cotelor aplicate produselor de lux (Spania, Grecia, Austria).
Desi sistemul cu mai multe cote de impozitare in materie de TVA denatureaza costurile economice ulterioare, apare totusi preferabila aplicarea de cote reduse pentru unele bunuri de stricta necesitate (alimente), pentru a reduce presiunea fiscala.Unele tari cum sunt Irlanda, Portugalia si Marea Britanie se situeaza pe o pozitie extrema, utilizand cota zero pentru astfel de produse. In ceea ce priveste utilizarea cotei zero pentru produse si servicii destinate pietei interne, Comisia CEE condamna aceasta practica, deoarece contravine principiului conform caruia TVA trebuie sa se aplice tuturor bunurilor si serviciilor.
La nivelul tarilor membre UE exista un "nucleu" de activitati si servicii carora li se acorda exonerarea in mod curent. Reglementarile privind exonerarile practicate in mod curent privesc domeniile: serviciile postale, transportul bolnavilor si ranitilor, asistenta medicala si dentara, operele de binefacere, invatamantul, activitatile noncomerciale ale organizatiilor fara scop lucrativ, serviciile culturale, asigurarile si reasigurarile, locatia imobilelor, servicii financiare, jocuri si loterii, vanzarea terenurilor si constructiilor, anumite colecte de fonduri .


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoarea Adaugata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!