Analiza soluțiilor de încălzire pentru o casă în mediul rural prin utilizarea biomasei lemnoase și a energiei solare

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
1.Introducere pag 4
2.Utilizarea biomasei lemnoase la noi in tara
(instalatii si dispozitive) pag 5
3. Efectele aparitiei panourilor solare la noi in tara
(instalatii si dispozitive) pag 8
3.1.Tipuri de panouri solare pag 9
3.2 Utilizari pag 10
4. Standarde pentru biomasa si instalatii solare 
in Romania pag 11
5. Avantaje ,dezavantaje si costuri ale unei instalatii :solar , biomasa si “solar-biomasa” pag 12
.
5.1 Avantajele folosirii cazanului pe peleti pag 12
5.2 Avantajele energiei solare pag 12
5.3 Dezavantajele energiei solare pag 13
5.4 Costuri ale instalatiilor biomasa,solar 
si “solar-biomasa” pag 13
6.Bibliografie pag 16


Extras din proiect Cum descarc?

Echipa noastra are ca scop in aceasta lucrare analiza solutiilor de incalzire a unei locuinte din mediul rural prin utilizarea biomasei lemnoase si a panourilor solare.
In continutul lucrarii vom dezvolta si vom analiza cele 5 capitole enumerate mai jos:
1.Introducere
2.Utilizarea biomasei lemnoase la noi in tara (instalatii si dispozitive)
3.Efectele aparitiei panourilor solare la noi in tara (instalatii si dispozitive)
4.Standarde pentru biomasa si instalatii solare in Romania
5.Avantaje ,dezavantaje si costuri ale unei instalatii :solar , biomasa si “solar-biomasa”
Analiza solutiilor de incalzire pentru o casa in mediul rural prin utilizarea biomasei lemnoase si a energiei solare
~studiu de caz~
1.Introducere 
In mod traditional, biomasa lemnoasa reprezintata sursa principala de incalzire a locuintelor in Romania, in special in mediul rural, iar tehnologiile de utilizare a acesteia constau in sobe de puteri mici sau cazane de apa calda. In majoritatea sistemelor existente de incalzire a locuintelor care utilizeaza biomasa lemnoasa se arde combustibil lemnos conventional, respectiv lemn sub forma de busteni.
Romania are un potential ridicat de biomasa, care reprezinta aproape 19% din consumul total de resurse primare. Numai prin consumul de biomasa, in mediul rural s-ar putea acoperi 89% din caldura necesara locuintelor si prepararii hranei.
Pe de alta parte, utilizarea energiei solare pentru producerea de apa calda menajera in locuintele individuale este abia la inceput. Studiile arata ca daca s-ar exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, s-ar putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta.
Desi in Romania, in sectorul rezidential, exista un potential ridicat pentru utilizarea tehnologiilor pe baza de biomasa si energie solara, iar acestea sunt viabile din punct de vedere economic, multi dintre cei care locuiesc in cladirile cu sisteme de incalzire locala sau individiala nu isi permit sa achizitioneze astfel de tehnologii.
Potentialii utilizatori finali de tehnologii de utilizare a biomasei sau a energiei solare pentru producerea energiei termice pot fi impartiti astfel:
- proprietari de case in mediul urban 
- proprietari de case in mediul rural
- proprietari de apartamente in blocuri de locuinte
In prezent in Romania nu exista mecanisme-suport pentru persoane fizice pentru achizitionarea de sisteme performante de utilizare a surselor regenerabile de energie (SRE).
Pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte o solutie ar putea fi constituirea in asociatii de proprietari cu personalitate juridica si accesarea fondurior pentru investitii existente.
2. Utilizarea biomasei lemnoase la noi in tara(instalatii si dispozitive)
In prezent, cea mai raspandita modalitate de utilizare a biomasei consta in producerea de caldura pentru incalzirea casnica si termoficare. Pentru incalzirea casnica , tehnologia este in general cea de utilizare a biomasei lemnoase pentru sobe de puteri mici sau cazane de apa calda. La majoritatea sistemelor existente de incalzire a locuintelor care utilizeaza biomasa lemnoasa se arde combustibil lemnos conventional, respectiv lemn sub forma de butuci, desi probabil ca cel mai bun combustibil pentru astfel de aplicatii il constituie peletele de lemn. 
Pentru termoficare se utilizeaza cazane de apa calda de putere medie sau mare, alimentate in general cu tocatura sau coaja de lemn sau cu o combinatie din cele doua.Cea mai simpla metoda de a produce caldura din biomasa este aceea de a o arde. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de Ardere Directa. Alte tehnologii folosite pentru a converti biomasa in energie utilizabila includ gazeificarea, arderea combinata si sistemele modulare.
Tipuri de biomasa lemnoasa 
Lemnul este un agent energetic casnic si, sub forma de energie solara stocata, este in prezent cea mai importanta sursa de energie regenerabila in afara energiei hidroelectrice. 
Combustibilul pe baza de lemn este disponibil sub trei forme:
Aschii din lemn 
Termenul de “aschii din lemn” se refera la particule din lemn prelucrate mecanic, a caror dimensiune variaza de la 1 la 100 mm. 
Aschiile din lemn rezulta in urma macinarii reziduurilor forestiere, sub-produselor industriale, lemnelor de foc si lemnului recuperat din produsele din lemn a caror durata de viata a expirat (materiale de constructii, mobila, ambalaje, etc.). 
Lemnul obtinut din culturile energetice de copaci si arbusti este livrat tot sub forma de aschii. 
Pelete din lemn 
Combustibilul sub forma de pelete din lemn este alcatuit din rumegus presat, aschii si resturi marunte dupa prelucrarea copacilor pentru obtinerea de cherestea si alte produse din lemn. 
La o fabrica de pelete materialul este uscat si presat in bucati mici si uniforme ca dimensiune. Acestea sunt curate, miros placut si au suprafata neteda. 
Peletee din lemn sunt in general aproximativ cilindrice intrucat sunt facute prin fortarea particulelor din lemn printr-o sita cu orificii circulare. De obicei sunt diferentiate dupa diametrul aschiilor, in general intre 4-10mm.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Solutiilor de Incalzire pentru o Casa in Mediul Rural prin Utilizarea Biomasei Lemnoase si a Energiei Solare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!