Calculul Serpentinei de Incalzire, a Serpentinei de Reactie si a Racitorului de Gaze Cracate a Cuptorului de Piroliza

Extras din proiect Cum descarc?

1. Importanta temei
Etilena este unul dintre cei mai importanti intermediari din industria petrochimica. Etilena a fost denumita "coloana vertebrala" a industriei petrochimice, intrucat in instalatiile de producere a etilenei se obtin, paralel cu etilena, alti intermediari valorosi ca: propilena, butadiene, benzen, xileni care impreuna stau la baza intregii industrii petrochimice. Etilena reprezinta produsul petrochimic cu cel mai mare volum de productie si punctul de plecare pentru cele mai multe produse derivate de ordinal intai. Cele mai importante produse ce au ca punct de plecare etilena sunt polietilenele, vinilii si oxidare/glicolii care consuma circa 85% din productia de etilena.
. Provocarile majore ale fabricilor de olefine sunt reprezentate in prezent de capacitatile fabricilor, costul investitiei, programul de furnizare al echipamentelor, graficul constructiei. Aceste lucruri reprezentau ingrijorari majore la inceputul anilor 1990 cand se construiau cuptoare de piroliza mari care foloseau ca materii prime etan si nafta, iar capacitatea maxima era de 1,5 MMt/an. In prezent, pretul si producatorii au condus la cresterea dimensiunilor fabricilor si legaturilor cu furnizorii/beneficiarii, iar provocarile se realizeaza in stransa legatura cu producatorii de echipamente. In prezent echipamentele cheie corespund unor capacitati nominale de cracare de 1,5 MMt/an pana la 2 MMt/an la viitoarele pirolize.
Dezvoltarea procesului de piroliza, devenit astazi cel mai important proces de cracare si cel mai important furnizor de materii prime pentru industria petrochimica, poate fi caracterizata prin consumul mondial al principalelor produse furnizate de acest proces.
Lucrarea isi propune sa contribuie la valorificarea procesului de piroliza, devenit astazi cel mai important proces de cracare si cel mai important furnizor de materii prime pentru industria petrochimica. In cadrul acestei teme va sunt prezentate problemele fundamentale de proiectare si constructie; materia prima lichida ce sta la baza procesului si tehnologia de obtinere a produselor principale de mare tonaj folosite la randul lor drept materie prima pentru alte procese. 
2. Istoricul pirolizei 
Pionierul metodei de cracare a petrolului a fost chimistul american Benjamin Silliman Jr. in 1885 la Universitatea Yale din cadrul scolii stiintifice Scheffield. "Procedeul de cracare Shukhov", care reprezinta prima metoda de cracare termica, a fost inventat de inginerul rus Vladimir Shukhov prin brevetul numarul 12926 din 27 Noiembrie 1891.
Eugen Houdry, un inginer mecanic francez este pionierul cracarii catalitice si a dezvoltat primul proces aplicabil in industrie dupa emigrarea in SUA. Prima fabrica a fost construita in 1936, procedeul acestuia a dublat cantitatea de benzina care poate fi produsa dintr-un baril de titei. 
Cracarea termica la presiuni joase - piroliza - a fost aplicata in tehnica mondiala cu mult inaintea cracarii la presiuni inalte. Realizarea ei s-a bazat pe observatiile facute in anii 1850-1860 cu privire la descompunerea fractiunilor grele de titei sub actiunea temperaturilor inalte, cu formare de alchene inferioare si de hidrocarburi aromatice. Aceste observatii au permis lui Mendeleev sa prezica, inca de la sfarsitul secolului trecut, importanta pe care are sa o capete procesul pentru industria chimica.
Sub denumirea de piroliza, procesul a fost folosit in preajma si in timpul primului razboi mondial pentru fabricarea benzenului, toluenului, xilenului si naftalinei, folosindu-se drept materie prima frectiunile de petrol si motorina. Randamentul relativ redus de hidrocarburi aromatice, pentru ca ele singure sa poata justifica economic procesul (alchenele inferioare din gaze nu prezentau pe atunci nici un interes), precum si dificultatile realizarii unui proces la temperaturi inalte de ordinul a 700 au facut ca piroliza sa fie in curand parasita.
Sub denumirea de "cracare la presuni joase" ea reapare in anii 1930-1935, cu scopul obtinerii de benzine cu caracter aromatic si deci indice octanic ridicat. Si sub aceasta forma, procesul este in curand parasit, neputand rezista concurentei altor procese de obtinere a benzinei.
3. Rolul si importanta industriei petrochimice
Industria petrochimica, prin produsele sale, prin imensele valori derulate, determina pulsul si puterea industriei unui stat dezvoltat. In acelasi timp, situatia economica nefavorabila din tarile dezvoltate a determinat cresterea problemelor din industria petrochimica.
Prin tehnologie petrochimica se obtin anumite hidrocarburi pure si fractiuni specifice care, prin diverse procese unitare sunt transformate in produse intermediare sau finite.
Tehnologiile de profil petrochimic ocupa un loc important in sfera activitatilor industriale, deoarece procesele petrochimice stau la baza majoritatii tehnologiilor din domeniul industriei chimice de sinteza ( sinteza fina, farmaceutica, coloranti, lacuri si vopsele, antidaunatori), alimentara, textila, etc.
Prin realizarea unor inlocuitori de materii prime deficitare sau inexistente, tehnologiile petrochimcie au extins baza de materii prime si materiale sub aspect calitativ si cantitativ, asigurand dezvoltarea societatii.
Industria de rafinare a titeiului si de prelucrare a gazelor ofera ca materie prima petrochimiei amestecuri de hidrocarburi sau hidrocarburi individuale din care, prin procese fizice si chimice, rezulta hidrocarburi sau fractiuni complexe din care prin prelucrare avansata se obtin principalele produse finite ale petrochimiei: poliolefinele, elastomerii, detergentii, solventii.
Productia de olefine reprezinta a treia parte ca marime in industria petrochimica dupa productia amoniacului si amoniu si rafinarea petrolului. Olefinele reprezinta baza in productia de polimeri si elastomeri sau transformarea acestora in derivati precum aldehide, alcooli, glicoli etc. Olefinele sunt produse primare rezultate in urma cracarii hidrocarburilor cu masa moleculara mare, acest proces fiind cunoscut sub numele de piroliza


Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul Serpentinei de Incalzire, a Serpentinei de Reactie si a Racitorului de Gaze Cracate a Cuptorului de Piroliza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!