Interferenta Luminii - Dispozitivul lui Young

Extras din proiect Cum descarc?

Campul electromagnetic care are o variatie periodica in spatiu si timp se poate propaga (transmite din aproape in aproape) formand o unda electromagnetica. Din punct de vedere formal (matematic) unda electromagnetica se aseamana cu unda elastica, diferenta constand in tipul de energie care se propaga. Evident ca fiind vorba de fenomene caracteristice undelor, dar care au cauze diferite, ele se vor manifesta diferit, sau altfel spus, le percepem diferit. Astfel, undele elastice din domeniul sonor le auzim cu urechea, iar undele electromagnetice din domeniul vizibil (lumina) le vedem cu ochiul liber.
Undele electromagnetice in propagarea lor se intalnesc si se compun deoarece doua sau mai multe unde pot ocupa acelasi volum in acelasi timp. Rezultatul compunerii undelor intr-un volum din spatiu este o redistribuire a energiei undelor sub forma unei alternante de maxime si minime de intensitate, care se percep sub forma unor franje luminoase in alternanta cu franje intunecoase. Franjele pot avea aspectul unor dungi sau al unor inele in functie de geometria dispozitivului in care se obtin. Pentru a putea fi percepute cu ochiul liber franjele trebuie sa fie stationare, adica intensitatea undei rezultante intr-un punct sa ramana constant in timp. Acest lucru se intampla doar daca undele electromagnetice sunt coerente.
In cele ce urmeaza vom defini proprietatea de coerenta a undelor electromagnetice. Aceasta proprietate se poate defini riguros teoretic doar in cadrul mecanicii cuantice deoarece sursele de lumina sunt atomii care sunt sisteme fizice microscopice. Proprietatea de coerenta este legata de procesul de emisie a undelor. Astfel, doua sau mai multe unde sunt coerente daca au aceeasi frecventa si o diferenta de faza constanta in timp, adica:
?1(t)-?2(t) = constant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interferenta Luminii - Dispozitivul lui Young.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!