Submarinele - Arhimede

Extras din proiect Cum descarc?

Cine a fost ARHIMEDE ?
Arhimede este una din personalitatile care apartin deopotriva istoriei si legendei.El apartine istoriei, deoarece prin contributiile sale la stiintele matematice si fizice, a intervenit direct in desfasurarea destinelor istorice ale patriei sale.Apartine legendei prin miturile care s-au format in jurul operelor si persoanei sale, dealungul sutelor de generatii.
Archimede este un om de stiinta, care si-a dedicat intreaga viata matematicii si fizicii si care a inceput sa-si puna cunostintele in practica in scopuri utile.
ARHIMEDE SI VIATA LUI
Viata lui ARHIMEDE s-a desfasurat dealungul unei bune parti a secolului al III-lea, la SIRACUZA, unde s-a nascut in anul 287 i.e.n, ca fiu al astronomului Fidias, care i-a fost primul maestru in matematica si astronomie.
Cetatea lui ARHIMEDE era una din insulele cele mai mari din bazinul mediteranean, Sicilia, constituind o adevarata frontiera apuseana a marii grecesti. Dincolo de ea se intindea Cartagina. Toate aceste cetati-colonii din insulele Mediteranei aduceau cu ele principii de organizare a vietii dupa modelul templelor grecesti si aveau sa dea culturii elene reprezentanti straluciti cum ar fi ARHIMEDE.
Pregatirea stiintifica a lui ARHIMEDE a gasit un desigur un mediu prielnic in aceasta cetate, unde si-a desavarsit cariera de invatat, incheiata cu acea legendara aparare in fata atacului armatelor Romei, care i-a imortalizat geniul etnic si virtusile sale de cetatean.
Inzestrat pentru matematica, cu o solida pregatire, tanarul ARHIMEDE pleaca in preajma celor 20 de ani pe care ii avea, sa-si implineasca invatatura in centrul de atunci al stiintei-Alexandria-, unde domina inca amintirea proaspata a puternicei personalitati a lui Euclid.
In ce masura beneficieaza de avantajele muzeului din Alexandria se poate numai banui. S-a ocupat in primul rand de astronomie, apoi cand se intoarce in Siracuza se ocupa de meseria tatalui sau. Pentru aceasta stiinta gasea la muzeu si la bibliote-
ca conditii execptionale. Datorita atmosferei favorabile metodelor experimentale folosite de scoala astronomica din Alecsandria, Arhimede si-a construit singur un aparat pentru masurarea diametrului solar, cu care a verificat exactitatea rezultatelor obtinute mai inainte de Aristarh, tot un svant. 
Istorici, ca Titus Livius, referindu-se la activitatea sa astronomica, il considera pe Arhimede "observator neintrecut al cerului", pentru ca a calculat toate datele importante ce priveau Soarele, Luna, planetele si sfera stelelor fixe. Dar contributia cea mai insemnata a lui Arhimede in acest domeniu al astronomiei au fost modelele, sferele cum li se mai zicea, pe care le-a construit, reprezentand cu ele in mic, nu numai configuratia sistemului planetar, dar mai ales miscarea relativa a principalelor corpuri ceresti.
Pe scurt, Arhimede si-a dedicat viata cercetarilor si experimentelor. Avea pasiunea asta de a cunoaste, de a inventa si de a examina tot ce au facut alti savanti.
Finalul vietii lui Arhimede este descris de mai multe legende. Plutarh a spus: "In momentul cuceririi Siracuzei, filosoful se gasea singur in locuinta sa, absorbit de cercetarea unei fuguri geometrice. Cufundat in gandurile sale, el nu auzea zgomotul si strigatele romanilor, care impanzeau intreg orasul si nici nu stia ca cetatea cazuse in mainile romanilor. Deodata in fata lui se iveste un soldat roman si ii cere sa-l urmeze imediat la Marcellus. A rhimede a refuzat sa plece inainte de a termina demonstratia problemei pe care o studia. Infuriat, romanul a smuls sabia din teaca si l-a ucis...", aceasta se intampla in 212 i.e.n.
LEGEA LUI ARHIMEDE
(descriere )
Cum a descoperit legea ?
- pe cand se afla in baia publica, Arhimede a sesizat ca fara sa inoate exista in apa o forta care il impingea spre suprafata. Atunci, tresarind ca a surprins principiul unei mari descoperiri, a strigat memorabilul cuvant "EVRIKA!"(=am descoperit, am gasit). Experimentand scufundarea mai multor tipuri de corpuri, avand diferite densitati, a formulat legea fundamentala a hidrostaticii, intrata in stiinta sub numele de "Legea lui Arhimede.
Legea propriu-zisa este: un corp scufundat intr-un lichid sau gaz este impins pe verticala cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid sau gaz dizlocat. Atunci cand forta determinata de presiunea lichidului este mai mare decat greutatea 
corpului, aceasta pluteste, iar atunci cand cele doua forte sunt egale, 
obiectul ramane in echilibru in lichid.
Forta arhimedica actioneaza opus greutatii. Ea se datoreaza presiunii hidrostatice si are directia verticala si sensul in sus.
CORPURI SCUFUNDATE IN LICHID
Corpul pluteste la suprafata lichidului daca forta arhimedica este mai mare decat greutatea corpului.
FA>.G
Aplicatii:navele, maritime,barcile, densimetrul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Submarinele - Arhimede.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!