Villamos Energia Merese

Extras din proiect Cum descarc?

Villamos energia merese 
1983-ban megszuletett a Mechwart-Zipernowsky-fele gozgep (generator), majd szinten a Ganz gyarban a Zipernowsky-Deri-Blathy vilagszabadalma, a transzformatoron alapulo villamosenergia elosztasi rendszer. Megvalosulhatott a kozponti villanytelepek epitese, a varosok aramellatasa, az ipari uzemek energiaigenyenek kielegitese. A termeles es fogyasztas elkulonulese szuksegszeruve tette a felhasznalt villamos energia mereset.
1. Elozmenyek 
A villamos energia mereset 1889-tol Blathy vilaghiru talalmanya tette lehetove. 1885-bol szarmazik Blathy valtakozo aramu wattmeroje. Ennek kesobbi 1910-es valtozata a Kellner Jozsef-fele wattmeter volt, amely a magneses, es a dielektromos vesztesegeket is pontosan mutatta. A Ganz gyar egyre tobb valtakozo aramu motort szallitott uzletfeleinek, akik mind jobban igenyeltek a felhasznalt energia mereset. Blathy kiserletbe kezdett, hogy az eddig hasznalt fogyasztasmerok hibait kikuszobolje.
A wattorak meresere az Elihu Thomson dinamometrikus szamlaloja szolgalt. Az 1888. evi parizsi kiallitason mutattak be, de bizonytalanul mert. A meresi pontatlansag viszont jelentos penzveszteseget okozott az aramszolgaltatoknak. Egyebkent is a Thomson-mero hasznalata feltetelezte, hogy a feszultsegi korben folyo aram a feszultseggel aranyos, es azonos fazisu.
Ha egy elektromos mezo ket pontja kozott (ami igy egy aramkort alkot) elter az elektromos potencial, ezt nevezik elektromos potencialkulonbsegnek. Ez a kulonbseg aranyos azzal az elektrosztatikus erovel, ami elinditja az elektronok aramlasat vagy egyeb toltes cseret a ket pont kozott. Az elektromos potencialkulonbseg hatasara az elektronok egy elektromos ellenallason keresztul is mozognak. A potencialkulonbseget szoktak elektromotoros eronek is nevezni, de ez mas ertelemben hasznalatos.
A feszultseg az elektromos mezo jellemzoje, nem pedig az elektrone. Amikor egy elektron athalad egy feszultseg kulonbsegen, akkor megvaltozik az energiaja, amit gyakran elektronvoltban mernek. Ez a jelenseg analog a gravitacios terben egy tomeg egyik pontbol egy masik (alacsonyabb) pontba valo esese okozta energiavaltozassal.
Ha a 'potencialkulonbseg' vagy a 'feszultseg' kifejezest hasznaljuk, akkor az egyertelmuen azt jelenti, hogy van ket pont, amelyek kozott a feszultseg fennall vagy merheto.
1.1. Feszultseg egy kozos ponthoz kepest 
Ekkor a 'feszultseg' kifejezest abban az ertelemben hasznaljuk, hogy meghatarozzuk az aramkor egy adott pontjanak a feszultseget. Ebben az esetben kell lennie egy vonatkoztatasi pontnak, amihez kepest a tobbi pont feszultseget merjuk, ez a pont pedig a kozos pont, vagy mas szavakkal az alap pont. Abban az esetben, ha ezt a pontot osszekotik a folddel (ha ez lehetseges) akkor ez az un. foldelesi pont, es a foldhoz kepest fennallo feszultsegeket merjuk.
A meresnel - altalanos esetben - egy ponthoz (a referencia pont) viszonyitott feszultsegkulonbseget merunk. Ez a feszultseg lehet pozitiv vagy negativ. Az, hogy a feszultseg "magas - high" vagy "alacsony - low" csak a feszultseg mertekere vonatkozik, (az abszolut ertek a referencia ponthoz kepest relativ). Ezert egy nagy negativ ertekre is magas feszultsegkent hivatkozhatunk.
1.2. Feszultseg(eses) ket pont kozott 
Hasznaljuk a ,,feszultseg" kozott vagy ,,feszultsegeses" kifejezest abban az ertelemben, hogy mekkora az a feszultseg, ami egy elektromos berendezes kapcsai kozott merheto (ha a berendezest egy ellenallasnak tekintjuk, azaz: milyen erteku ellenallassal egyenerteku az adott berendezes). Ez a feszultseg fugghet a berendezesen atfolyo aramtol. Ebben az esetben a ,,berendezesen eso feszultseg" mereset az elozoek analogiajara hajthatjuk vegre: megmerjuk az egyik csatlakozon levo feszultseget egy alaphoz kepest, majd megmerjuk a masik csatlakozon levo feszultseget (azonos alaphoz kepest), es a ket mert feszultseg kulonbsege adja a berendezesen eso feszultseget.


Fisiere in arhiva (1):

  • Villamos Energia Merese.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!